BMP-telling Veluwezoom [Ronde 2]

Nieuwe ronde, nieuwe kansen, dat geldt ook voor broedvogels inventariseren. 7 weken geleden (20-03) heb ik een BMP-telling (Broedvogelmonitoring) gedaan op de Veluwezoom, deelgebied Herikhuizen-Zuid (Zie deel 1:BMP-telling Veluwezoom). Gisterochtend (08-05) heb ik mijn tweede ronde gelopen. In de tussentijd is het gebied bezocht door andere tellers. In de maand mei is de soortensamenstelling heel anders dan die in maart. De ene soort zingt fanatiek in mei, andere soorten die in februari/maart/april nog fanatiek zongen, zingen nu minder.

bty
Veluwezoom

Mei is een mooie maand voor BMP, het is een maand waarin weer veel ‘late’ zomergasten zijn terugkeert. De afgelopen dagen zijn Gierzwaluwen massaal aangekomen en worden de eerste Nachtzwaluwen en Kwartels weer gehoord. Ondanks de niet al te hoopgevende weersvoorspellingen voor woensdag 8 mei 2019 (veel regen, wind, relatief fris), besluit ik toch te gaan. Dat bleek een zeer goeie keuze, want de telling viel niks tegen. Het weer zelfs overigens ook niet. Het was weliswaar fris, maar op enkele druppels na geen regen en ook qua wind was het heerlijk rustig. Het was weer een mooie ochtend met veel zangactiviteit en qua verwachting kwam de telling grotendeels uit.

bty
Veluwezoom, drinkpoel voor vogels en wild

Het is zeer aantrekkelijk, ondanks het vroege opstaan, om op een doordeweekse dag broedvogels te inventariseren op de Veluwezoom. In de paar uur dat ik er vertoef kom ik slechts een handjevol mensen tegen. Ik kom deze ochtend meer wild tegen dan mensen. Een familie Wilde Zwijnen (5 volwassen dieren en zeker 25 biggetjes) en ook nog twee individuen die hun roes lagen uit te slapen tussen de dichte vegetatie . Doordat ik ver vooruit kijk en langzaam loop kan ik de verstoring enigszins beperken. Omdat ik meer wild tegenkom dan ik verwacht besluit ik meer op de paden te blijven (voor BMP Veluwezoom is een ontheffing verleend om buiten de paden te mogen lopen).

BV01
Bonte Vliegenvanger (Foto: Bruno Jonge Poerink)

Terug naar de vogels: veel territoria van Gekraagde Roodstaart en Bonte Vliegenvanger. Gekraagde Roodstaart vooral op plekken met oud naaldhout, Bonte Vliegenvanger zingend vanuit loofhout. Ook een zingende Fluiter is een leuke soort. De Boomklevers zijn niet zo actief meer. Ze roepen nu en dan, maar zingen nauwelijks. Boomkruiper is wel lekker actief. Aan de bosranden meerdere Boompiepers en ook een Boomleeuwerik zingt er goed op los. Net als vorige keer ook nu één zingende vogel. Appelvinken zijn ook nog goed aanwezig, Goudvink wordt niet aangetroffen deze keer.

AV
Appelvink (Foto: Bruno Jonge Poerink)

Qua spechten is er weinig verandering, net als vorige keer aardig wat territoria van Grote Bonte Specht, één Kleine Bonte Specht, twee Middelste Bonte Spechten (waarvan één buiten het te tellen gebied), één Zwarte Specht en geen enkele Groene Specht. Struweelbroeders zingen volop vanuit de dichte gaspeldoorn-struwelen, vooral opvallend veel Tuinfluiters. Her en der een Grasmus, Heggenmus en Zwartkop. Een deel van het gebied begint door de successie dicht te groeien. Gunstig voor de struweelbroeders, minder gunstig voor de Roodborsttapuit, waarvan ik slechts één territoriaal mannetje aantref. De plaatselijke Havik laat ook weer even van zich horen.

Op begraafplaats Heiderust weinig noemenswaardige soorten, maar wel de enige Kuifmezen deze ochtend. Ook nog de enige Goudhaan en twee Vuurgoudhaantjes. Mij hoor je niet klagen. Het was een boven verwachting succesvolle telochtend met veel leuke soorten. Na de telling nog even gewandeld over het Herikhuizerveld. Hier wel een Groene Specht, een roepende Raaf, meerdere Roodborsttapuiten, zingende Koekoek en hoog in een nu steeds donker wordende lucht Gierzwaluwen. Even later bij de Beekhuizerbeek sluit ik de ochtend af met een paartje Grote Gele Kwikstaart. Ja, het was weer goed vertoeven op mijn oude ‘local patch’.

bdr
Veluwezoom – Herikhuizerveld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: