Over mij

Mijn naam is Willem Bosma, natuurliefhebber/aanbidder in hart en nieren. Al van jongs af aan raakte ik gefascineerd door moeder natuur en alles wat ze te bieden heeft. Momenteel ben ik woonachtig in Veenhuizen (DR). In 2011/2012 ontstond de wens om mijn natuurpassie te delen met anderen. Ook om een bijdrage te leveren aan kennisoverdracht. Het schrijven van stukjes over natuur, biodiversiteit, leuke waarnemingen en twitches (het opzoeken van een zeldzame soort). 

In mijn vrije tijd spendeer ik veel tijd in de natuur. Soms in de achtertuin, maar ik ga op verkenning door heel Nederland. Van de Wadden tot in het zuidelijkste puntje van Limburg. Tijdens een wandeling neem ik uitgebreid de tijd om hetgeen wat op mijn pad komt te bekijken. Denk aan een mooie bloeiende plant met daarop een scala aan insecten zoals vlinders, vliegen, bijen en kevers. Of een prachtige IJsvogel zittend op een tak boven het water, wachtend op een prooi. Ik kan me ook prima vermaken met een simpele boom waarop paddenstoelen, mossen en korstmossen groeien.

Buiten zijn, verbonden met de natuur, is voor mij een soort medicijn. Een uitlaatklep, inspiratiebron, ontspanning, nadenken, uitwaaien. Het kan allemaal, en het is gewoon gratis. De verscheidenheid aan natuur en biodiversiteit in eigen land is echt fantastisch. Je moet het enkel even willen zien. Eropuit trekken. In je eigen tuin kan al van alles te zien zijn. Als ik buiten ben draag ik vaak een verrekijker en staan mijn ogen en oren op scherp. Vogels kijken blijft een favoriete bezigheid. Maar naast vogels ben ik ook gespecialiseerd in reptielen, amfibieën, vissen, vlinders, libellen, overige insecten / ongewervelden, zoogdieren, (korst)mossen en planten.

Naast dat ik hobbymatig bezig ben met natuur, ben ik dat ook beroepsmatig. Dit doe ik als veldecoloog. Denk aan broedvogels inventariseren, tellingen, soortgericht onderzoek, vleermuisonderzoek en het inventariseren van planten en insecten. Daarnaast haal ik veel voldoening uit het geven van excursies en lezingen. Mensen verbinden met natuur.

De natuur heeft van alles te bieden en kan op allerlei manieren beleefd worden. Iedere wandeling kan verassingen brengen en nieuwe werelden openen.