Even voorstellen

Aangenaam, mijn naam is Willem Bosma, liefhebber en aanbidder van moeder natuur in hart en nieren. Mijn liefde voor de natuur en alles wat ze te bieden heeft is al op jonge leeftijd ontstaan. Op mijn 7e was ik al erg gefascineerd door bijvoorbeeld spinnen, insecten en roofvogels. Een ontmoeting met een jonge Torenvalk ergens in Friesland toen ik een jaar of 8 was, is me altijd bijgebleven.

In mijn vrije tijd spendeer ik veel tijd in de natuur. Soms in de achtertuin, maar ik ga op verkenning door heel Nederland. Van de Wadden tot in het zuidelijkste puntje van Limburg. Tijdens een wandeling neem ik uitgebreid de tijd om hetgeen wat op mijn pad komt te bekijken. Denk aan een mooie bloeiende plant met daarop een scala aan insecten zoals vlinders, vliegen, bijen en kevers. Of een prachtige IJsvogel zittend op een tak boven het water, wachtend op een prooi. Ik kan me ook prima vermaken met een simpele boom waarop mossen en korstmossen groeien.

Buiten zijn, verbonden met de natuur, is voor mij een soort medicijn. Een uitlaatklep, inspiratiebron, ontspanning, nadenken, uitwaaien. Het kan allemaal, en het is gewoon gratis. De verscheidenheid aan natuur en biodiversiteit in eigen land is echt fantastisch. Je moet het enkel even willen zien. Eropuit trekken. In je eigen tuin kan al van alles te zien zijn. Als ik buiten ben draag ik vaak een verrekijker en staan mijn ogen en oren op scherp. Vogels kijken blijft een favoriete bezigheid. Maar naast vogels ben ik ook gespecialiseerd in reptielen, amfibieën, vissen, vlinders, libellen, overige insecten / ongewervelden, zoogdieren, (korst)mossen en planten.

Naast dat ik hobbymatig bezig ben met natuur, ben ik ook beroepsmatig met natuur bezig. Dit doe ik als ecoloog. Projecten waar ik de afgelopen jaren aan heb meegewerkt zijn vleermuis- en vogelonderzoek in verschillende delen van Nederland, broedvogels inventariseren op de Veluwe en in Friesland, inventarisatie- en bestrijding van Watercrassula (exoot) op Terschelling, vlinders inventariseren in Noord-Friesland, ecologische begeleiding bij verschillende kleinere projecten en het uitvoeren van bioblitzes (biodiversiteit meten in een bepaald gebied). Daarnaast haal ik veel voldoening uit het geven van excursies en lezingen. Mensen verbinden met natuur.

De natuur heeft van alles te bieden en kan op allerlei manieren beleefd worden. Iedere wandeling kan verassingen brengen en nieuwe werelden openen.