Intro
Welkom op mijn blog. Mijn naam is Willem Bosma, natuurliefhebber in hart en nieren. Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door moeder natuur en alles wat ze te bieden heeft. Van beroep ben ik ecoloog en natuurgids. Ik woon in Beetsterzwaag.
Hoe het begon?
Mensen vragen mij weleens waar mijn liefde en passie voor moeder natuur vandaan komt. Een goeie vraag. Ik denk regelmatig terug aan mijn jeugd in Joure. Waarschijnlijk begon de interesse in de natuur al op jonge leeftijd, in de achtertuin. Ik ontdekte allerlei beestjes onder dood hout en stenen en keek aandachtig naar de vlinders en bijen die zich tegoed deden aan bloemen. De ontmoeting met een grote Huisspin in de keuken is me ook bijgebleven. Maar er zijn meer ontmoetingen die nog vers in mijn geheugen staan.
Toen ik als 10-jarige een keer door de tuin van mijn opa en oma liep, hoorde ik luid gekrijs vanuit de slootkant. Nieuwsgierig als ik was ging ik op onderzoek uit. Al snel stond ik oog in oog met een jonge Torenvalk. Het beestje bleek gewond, kon geen kant op. De vogel werd opgehaald door de dierenambulance, werd een paar dagen verzorgd en uiteindelijk weer vrijgelaten in de natuur.
Ik weet nog goed dat ik vanaf dit moment op vogels ging letten en dat ik veel bewondering kreeg voor roofvogels. Al gauw zeg ik in een weiland mijn eerste (bewuste) Buizerd zitten op een paaltje en maakte ik kennis met huis- en tuinvogels zoals Huismus, Witte Kwikstaart, Blauwe Reiger en Knobbelzwaan.
Op 16 augustus 2005 zag ik als 16-jarige mijn eerste IJsvogel langs de Vecht bij Ommen. Een vluchtige maar schitterende waarneming. Een zalig gevoel van geluk overviel me. Ik kende de IJsvogel alleen maar uit natuurboeken en nu zag ik deze felblauwe schoonheid met eigen ogen, onwerkelijk.
Verslaafd
In de loop der jaren ging ik actiever de natuur in, las ik steeds meer boeken over natuur en maakte ik er een studie van. Het nam mijn leven over, ik kon op een gegeven moment niet meer zonder, ook al besefte ik dat toen niet helemaal. Het werd een verslaving. In 2006 begon ik aan de studie bos- en natuurbeheer. Ik koos voor deze studie omdat ik meer wou leren over moeder natuur, maar ook omdat ik een bijdrage wilde gaan leveren aan de bescherming en instandhouding ervan.
In mijn vrije tijd spendeer ik veel tijd in de natuur. Soms in de achtertuin, maar ik ga op verkenning door heel Nederland. Van de Wadden tot in het zuidelijkste puntje van Limburg. Tijdens een wandeling neem ik uitgebreid de tijd om hetgeen wat op mijn pad komt te bekijken. Denk aan een mooie bloeiende plant met daarop een scala aan insecten zoals vlinders, vliegen, bijen en kevers. Of een prachtige IJsvogel zittend op een tak boven het water, wachtend op een prooi. Ik kan me ook prima vermaken met een boom waarop paddenstoelen, mossen en korstmossen groeien.
Buiten zijn, verbonden met de natuur, is voor mij een medicijn. Een uitlaatklep, inspiratiebron, ontspanning, nadenken, uitwaaien. De verscheidenheid aan natuur en landschap in eigen land is fantastisch, ook in de stad. Je moet het even willen zien. Rustig stilstaan op een mooie plek, je ogen de kost geven.
Vogelaar
Vogels kijken is een zeer geliefde bezigheid. Als ik buiten ben draag ik meestal een verrekijker en staan mijn ogen en oren op scherp. Soms neem ik ook mijn telescoop mee, om nog verder in te zoomen op de vogelpracht. Vogels kijken doe ik zowel in natuurgebieden als in de stad. Rondom huis kun je al veel soorten tegenkomen. Zelfs de IJsvogel.
Een wat fanatiekere manier van vogels kijken is het twitchen. Dit is het bewust opzoeken van een zeldzame soort, een dwaalgast. Het zien van een vogelsoort die normaal gesproken niet voorkomt in Nederland heeft iets magisch. Soms sta ik oog in oog met een soort die vanuit Noord-Amerika is afgedwaald. Of uit het verre oosten, Azië of Siberië.
Andere soortgroepen
Naast vogels ben ik ook geïnteresseerd in andere soortgroepen. Zo begon ik in 2003/2004 met reptielen en amfibieën. Een relatief kleine soortgroep in Nederland. Tijdens mijn studie bos- en natuurbeheer ging ik me steeds weer in andere soortgroepen verdiepen. Dagvlinders, nachtvlinders, libellen, sprinkhanen, planten, zoogdieren en (korst)mossen. Steeds ging er weer een nieuwe mooie wereld voor me open.
Blog
In 2011 ontstond de behoefte om online stukjes te schrijven over natuur en leuke waarnemingen die ik deed. Daarnaast is het fijn om een archief te hebben met allerlei verhalen uit het veld. Een verzameling van prachtige herinneringen.
Ik hoop via dit blog mensen te laten meegenieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft.
