Zondag 4 september 2016

De voorspelling klopte precies met hoe ik het me had voorgesteld, hetzelfde scenario als vorig jaar. Na meer dan een kwart jaar konden we vandaag weer uitrukken voor een zeldzaamheid, na een doodse, zomerse stilte waarin geen vogels werden getwitched (het land afreizen voor een zeldzaamheid), precies zoals 2015, dat ook een goed voorjaar kende, maar gevolgd werd door de onder vogelaars bekende zomerstop, de periode juni-augustus, waarin weinig tot niks te twitchen valt. In ieder geval geen nieuwe soorten voor ‘het lijstje’. Er waren wel een paar goeie soorten de afgelopen tijd, maar ze waren niet weggelegd voor het grote publiek.

Maar vandaag mochten we weer, dit keer naar een gebied genaamd de Crezéepolder, bij Ridderkerk. Weer zo’n typisch stukje Nederland waar je normaal niks te zoeken hebt, Zuid-Holland trekt me sowieso al niet aan. Uren reizen voor een gisteren ontdekte zwartkopgors, indien aanvaard de 16e waarneming voor Nederland. Op zaterdag had ik zowel geen zin als geen tijd om naar Ridderkerk af te reizen, met in het achterhoofd dat deze soort wel een keer in de herkansing komt mocht de vogel de volgende dag gevlogen zijn. Ik besloot niet direct te gaan, ondanks dat ik sta te popelen om die magische mijlpaal van de 400 soorten nog dit jaar te bereiken (Sta nu op 398, zou theoretisch gezien prima moeten lukken dit jaar).

dav
De zwartkopgors werd vanochtend gelukkig weer teruggevonden

Maar als de vogel vandaag even voor 09:00 weer wordt gemeld via waarneming.nl, aarzel ik geen seconde. Ik spring uit bed, hark mijn vogelspullen bij elkaar en pak de reisplanner van NS erbij. Echter, het blijft na die twee meldingen van 09:00 toch een akelig lange tijd stil, geen vervolgwaarnemingen, nergens extra info via Dutch Bird Alerts, Facebook, waarneming.nl of waar dan ook. Ik wacht nog even af, iets meer zekerheid is wel fijn. Als de vogel dan even na 11:30 weer gemeld wordt, al snel gevolgd door meerdere meldingen, ben ik om. Om 12:27 zit ik in de trein van Velp naar Arnhem, een kwartier later in de trein naar Utrecht, vervolgens na een gemiste bus overstap in de trein naar Rotterdam. Dan een stukje met de metro door Rotterdam en uiteindelijk de snelle busdienst naar Ridderkerk. Na een 20 minuten lopen arriveer ik in de Crezéepolder waar ik al snel een groep vogelaars aantref.

dav
Ridderkerk – Crezéepolder

Bij aankomst voeg ik me in de groep en tref ik vooral gerustgestelde gezichten, de vogel zou redelijk dichtbij zitten, ergens op de grond tussen de vegetatie, afwachten dus. Ik tref enkele goeie bekenden, Gijs Baller, Lonnie Bregman e.a., zij hebben de vogel al binnen, nu ik nog. Dan wordt de vogel gezien door iemand, aanvankelijk is het een beetje vaag, maar na wat concrete aanwijzingen heb ik de vogel erg mooi in beeld, dichterbij dan ik had verwacht! Alle details zijn te zien; een typische gors met een driehoekig snaveltje, zwarte kraaloogjes, een bruine tot zandbruine kleur, vrij lange staart, krachtige streeppatronen met donkere dekveren en tertials en nogal krachtig gestreepte kruin. Het betreft een jonge vogel, geen adult mannetje met zo’n zwarte kop waar de soortnaam naar verwijst. Die zou ik overigens ook graag nog een keer willen zien, echt een gevalletje ‘droomsoort’.

IMG-20160903-WA0004
Digiscoopplaatje van de zwartkopgors (Foto: Rik van der Starre). Voor meer foto’s, zie: waarneming.nl 

Er is misschien nog enige discussie omtrent de determinatie, aangezien jonge vogels nogal lijken op de nauw verwante bruinkopgors, maar ik denk dat we op basis van de goeie foto’s die er gemaakt zijn, en de hierboven genoemde kenmerken, uit kunnen gaan van een mooie zwartkopgors.

Ik zeg +1, een fraaie nieuwe soort erbij gescharreld, en het was weer een heerlijke OV-twitch, en de eerste twitch sinds de rode rotslijster in Gelderland op 21 mei. Dit betreft mijn 399e vogelsoort in Nederland, nog ééntje en de magische vogelmijlpaal van de 400 soorten is bereikt!!!

Dan nu de hamvraag; wat zal de 400e soort zijn? toch eindelijk die ene notenkraker die zich net over de grens met Duitsland of België in Nederland bevindt? een leuke Amerikaanse zanger op een waddeneiland? één of ander klein beestje dat zich moeilijk laat zien door zich diep in de bosjes te verschansen? of een imposante roofvogel? we zien het vanzelf. Het najaar zal ongetwijfeld een paar verrassingen in petto hebben 😉

p.s., dank aan de waarnemers voor het ontdekken en het spoedig doorgeven van de vogel.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: