Rosse Waaierstaart bij Petten; “Zal ie er nog zitten?” [Terugblik 26-09-’13]

Intro

Vandaag, dinsdag 20 september 2016, is er een Rosse Waaierstaart gevonden op de Maasvlakte, Zuid-Holland. Het betreft de 2e waarneming van deze dwaalgast in Nederland, na de 1e waarneming in september 2013. Een mooi moment om terug te blikken op het zien van deze fantastische soort bijna 3 jaar geleden.

Donderdag 26 september 2013

“Een Rosse Waaierstaart, als die ooit komt in Nederland, dat zou wat zijn, dan staat heel vogelend Nederland op zijn kop”. Rosse Waaierstaart, een fraaie vogelsoort die in de loop der jaren vaak ter sprake is gekomen tijdens gesprekken tussen mij en vrienden. Op de vroege ochtend van donderdag 26 september 2013 was het zover. Op de woensdagavond ervoor plaatst vogelaar Henry van Lierop een foto op het forum van waarneming.nl met de vraag wat voor vogel het betreft. Meteen gaan de alarmbellen af in vogelend Nederland, want op de foto staat een onmiskenbare Rosse Waaierstaart! een nieuwe soort voor Nederland. Terwijl ik met Folkert Jan Hoogstra en Theo van Veenendaal na het succesvol twitchen van een Arendbuizerd op de Maasvlakte terug naar huis rijdt, bereikt het nieuws van deze megaontdekking ons, en schrikken we als we de foto zien. Vervolgens worden er meteen plannen gesmeed om er de volgende dag met het eerste licht te staan. De vogel is ontdekt in de Pettemerpolder bij Petten, vlakbij de kust in Noord-Holland.

En zo gaat na een onrustig nachtje slapen om 05:00 de wekker. Kop koffie, en een halfuurtje later vertrekken we vanuit Almere richting Petten. Het is nog heerlijk rustig op de weg, geen oponthoud. Maar de spanning is niet te snijden; “Zal ie er nog zitten”? “Zou die misschien toch doorgetrokken zijn?”. Het was een heldere nacht geweest, dus redelijke kans dat de vogel is gevlogen. Rond 07:00 arriveren op de parkeerplaats bij natuurgebied Pettemerpolder. Bij aankomst staat er al een hele menigte vogelaars, net als ons hopend dat de vogel er nog zit. We haasten ons de auto uit en spoeden ons richting de steeds groter wordende groep vogelaars. De zon komt langzaam op, laat de verlossing komen!

We voegen ons in de groep en speuren de de boerderij en het erf af, waar de vogel gister is waargenomen. In een lange sliert staan vogelaars vanaf de dijk te speuren. Na nog geen 5 minuten wordt er geschreeuwd en is er paniek. Een groep rennende en nog meer zenuwachtige vogelaars is het gevolg. Frustratie, spanning, blijdschap, het komt in een split second allemaal voorbij. Vogel is gezien, dat is al een opluchting op zich, nu nog met eigen ogen zien. Het is even lastig om door de opgehoopte kluit vogelaars iets te zien, maar al snel krijg ik de gelegenheid om door iemand’s telescoop te kijken. Daar zit ie dan, die Rosse Waaierstaart die helemaal de verkeerde kant opgevlogen is, hij zit er prachtig bij, wat een prachtbeestje! Een grote opluchting, #368 is een feit.

De vogel scharrelt in alle vrede rond op het de afrit van het boerenerf en geeft een mooie show. Vogel vliegt even op omdat de bewoonster met de auto er door moet, maar vogel komt al snel terug. De vogel wordt al snel gemeld via Dutch Bird Alerts, zodat nog meer mensen kunnen genieten van deze zeldzaamheid.

Deze 1e Rosse Waaierstaart van Nederland was tot vrijdag 27 september te bewonderen, in dat weekend werd de vogel niet meer teruggevonden. Het was een zeer geslaagde twitch met een spannend en zenuwslopend begin, maar eindigde in een grote euforie.

Rosse Waaierstaart komt van oorsprong voor in Zuidoost-Europa en West-Azië, en overwinterd ten zuiden van de Sahara. Dit betekent dat verdwaalde exemplaren van deze soort in West-Europa, zoals deze bij ons, naar noord trokken i.p.v. zuid, precies de tegenovergestelde richting. Met nauwelijks 20 gevallen is Rosse Waaierstaart een zeer zeldzame dwaalgast met gedocumenteerde waarnemingen in Groot-Brittanië (8), Ierland (3), Finland (1), Duitsland (3) en nu dus 2 in Nederland.

Zie ook: waarnemingen en foto’s van Rosse Waaierstaart in Nederland

Persoonlijk had ik niet verwacht dat er na de 1e waarneming van deze soort in Nederland, al zo snel een 2e waarneming zou volgen, gezien de zeldzaamheid van de soort in West-Europa. Hulde aan de ontdekker(s) en het is degenen die de vogel van 2013 gemist hebben van harte gegund!

img_20160920_185629


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: