Gelderland heeft ‘t: Rode Rotslijster

Zaterdag 21 mei 2016

Op vrijdagavond 20 mei wordt er een schitterende Rode Rotslijster  ontdekt in de buurt van Doetinchem, ergens op een akker. Het betreft een fraai mannetje in zomerkleed, zo’n onmiskenbaar exemplaar met een blauwgrijze kop met daarin twee van die zwarte kraaloogjes, en voor de rest feloranje/rood verenkleed. Eentje die je eigenlijk wel een keer gezien moet hebben als vogelaar. Geen wonder dus deze 13e waarneming van deze soort in Nederland voor opwinding zorgde bij vogelend Nederland op de bewuste vrijdagavond.

Ik wordt zaterdag om 05:30 al wakker na een paar kleine uurtjes slapen. Nog half slapend pak ik mijn telefoon om te kijken of de vogel al gemeld is, maar nog niks, dus besluit ik verder te slapen. Als ik dan om 07:00 opsta, zie ik tot mijn grote vreugde dat de vogel om 06:00 weer gezien is, op dat moment kan mijn weekend sowieso al niet meer stuk. Ik ben overigens blijven slapen bij Tim van Leeuwen en Rianne Hulshof, met wie ik om 07:45 kan meerijden richting Groenlo, en mij onderweg hiernaartoe droppen op de locatie van de Rode Rotslijster.

Na een klein uurtje rijden arriveren we op de Heisterboomsdijk, nabij de plaats Zelhem. In de verte zien we al een flinke menigte staan, en om ons heen rijen auto’s. We stappen snel uit en lopen richting de menigte. Hier aangekomen is het meteen raak: we kunnen de vogel prachtig zien door iemand’s telescoop (bedankt!), wat een parel van een vogel! de vogel zit op zijn gemak op het dak van een schuurtje. Even later vliegt de vogel een stukje de naastgelegen akkers op, en gaat op een paaltje zitten, en vervolgens in een boom. De vogel is in het uur dat ik aanwezig ben, bijna continu in beeld en mooi te volgen.

10880861
Rode Rotslijster (Foto: Maurits Martens)

Ik kom vele bekende gezichten tegen, waaronder Daniël Paalvast, Matthias Koster, Frank Wagenaar, Benny Voorn en Jasper Hooymans. Het is met al en al een gezellige twitch en leuk om met iedereen bij te praten, onder het genot van de Rode Rotslijster. Het aantal vogelaars zal naar schatting in de loop van de dag zijn opgelopen tot meer dan 200 vogelaars die de vogel hebben gezien.

 

IMG_20160521_091208
Het huis met schuurtje en akker waar de vogel regelmatig te zien was

Deze Rode Rotslijster is een mooie inhaler voor mij na de onzuivere Rotslijster spec. in Den Helder in april 2013, die uiteindelijk niet door de CDNA (Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna) is aanvaard als een soort, en dus niet meetelt in de lijstjes en statistieken. Feit is dat deze Rode Rotslijster mijn 398e soort in Nederland betreft, en dat de magische mijlpaal van 400 soorten hoogstwaarschijnlijk nog dit jaar behaald zal worden, aangezien het nog maar mei is, en het najaar sowieso nog iets in petto zal hebben qua leuke soorten. En het voorjaar, wat ons vogelaars tot nu toe als zoveel vreugde en geluk heeft bezorgd met al die mooie soorten, wat heeft zij nog in petto voor ons? Is deze Rode Rotslijster de laatste kers op de taart?

10880865
Rode Rotslijster (Foto: Maurits Martens)

Gelderland doet het dit voorjaar goed trouwens, wat betreft zeldzaamheden. Na Westelijke Baardgrasmus (Wageningen, 15 april), Zwartkoprietzanger (Ooij, 22 april), Steltstrandloper (Borculo, 14 mei) is deze Rode Rotslijster de vierde nieuwe soort die ik zie in Gelderland, Gelderland heeft ’t dit voorjaar.

13271971_10204720445091188_1506019840_o
Vogelaars (Waaronder ikzelf) bij de Rode Rotslijster

Links

Foto’s en waarnemingen van Rode Rotslijster


Eén reactie op “Gelderland heeft ‘t: Rode Rotslijster”

  1. #399: Zwartkopgors | NATUURVERSLAVING Avatar

    […] soort erbij gescharreld, en het was weer een heerlijke OV-twitch, en de eerste twitch sinds de rode rotslijster in Gelderland op 21 mei. Dit betreft mijn 399e vogelsoort in Nederland, nog ééntje en de magische […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: