Rotslijster spec. in Den Helder, rood of blauw?

Rode Rotslijster of Blauwe Rotslijster? In die vraag verdiept vogelend Nederland zich momenteel.

Op donderdagochtend 11 april ontdekt André Boven een spannende lijster in Den Helder. Hij is hier tijdens de ontdekking aan het werk, en heeft geen verrekijker of andere apparatuur bij de hand, dus met een slag om de arm wordt de vogel voorzichtig gepiept als Rode Rotslijster op Dutch Bird Alerts. De vogel is enkele keren kort gezien door André, en zou zich ophouden op een plek nabij de zeedijk waar hopen stenen liggen (Klinkt wel als een geschikte plek voor zo’n dwaalgast om op te duiken). Als details worden een opvallend rode staart en een typisch formaat en postuur genoemd. Een blik in de ANWB doet blijken dat het best weleens zou kunnen, dus dat wordt afwachten, het kan natuurlijk ook een algemenere soort zoals een Zwarte Roodstaart zijn, die zit ook graag op dergelijke stenige plekken.

Helaas voor mij is de determinatie na een zoektocht rond 17:00 pas definitief, en wordt de Rode Rotslijster als 100% zeker gepiept (Het zou gaan om een jong mannetje). Dat geeft de nodige frustratie (Ik kom vanaf Velp niet meer voor het donker aan in Den Helder), zeker na het zien van de eerste foto’s van een erg fraaie beestje. Ik zoek op de Nederlandse Avifauna naar eerdere meldingen, en dat zijn er 12. Het overgrote deel van deze vogels was na een dag alweer foetsie. Dus het zou een meevaller zijn als de vogel er de volgende dag nog zou zitten. Om 22:00 komt er dan toch goede hoop, de vogel is gaan slapen op een kerk, wat een goede kans maakt dat ie er de volgende dag nog wel zit. Inmiddels is op diverse fora een discussie gaande omtrent de determinatie van deze zeldzame Rotslijster. De vogel heeft namelijk atypische kenmerken voor een Rode Rotslijster, en al snel denkt men dat het weleens een nog veel zeldzamere Blauwe Rotslijster zou kunnen zijn. Het zal toch niet? Deze soort is éénmaal waargenomen in Nederland (2003). 

En dan komt het de volgende dag toch goed zoals toch wel verwacht; de vogel wordt al om 06:15 gepiept. Ik pak uiteindelijk om 09:26 de trein vanuit Velp naar Arnhem, en vervolgens kan ik rechtstreeks vanaf Arnhem naar Den Helder. Den Helder vindt ik persoonlijk altijd weer een leuke plaats om naartoe te gaan op de één of andere manier. Nu nog hopen dat de vogel terwijl ik onderweg ben niet de wieken neemt, je weet het immers maar nooit. Rond 12:30 arriveer ik in Den Helder, en is het nog enkele minuten lopen naar de plek. Al snel zie ik twee vogelaars staan, en het eerste wat in me opkomt is dat ik een grotere menigte verwachtte aan te treffen, maar al snel krijg ik te horen dat de vogel een stukje naar west is gevlogen, waar ook mensen staan. En inderdaad, een kleine 30 mensen staan de daken van de huizen in de gaten houden. Met mijn kijker speur ik de daken af en zie al gauw de vogel zitten op een dakrand. In het halfuur dat ik van de vogel geniet, is de vogel op enige afstand, maar leuk te volgen, wat een excentriek beestje. Nu rest mij de taak om een andere, pas gearriveerde nerveuze vogelaar aan te wijzen waar de vogel zich precies bevindt, het enige wat ik kan bedenken is; “daar rondom het bruine gedeelte”, en na wat aanwijzingen krijgt ie de vogel ook in beeld. Als het na wat motregen harder begint te regenen, hou ik het voor gezien, en loop ik met een glimlach terug naar het station. 

Of het nou om een Rode of Blauwe Rotslijster gaat, het is een juweel van een vogel, normaal voorkomend in Zuid-Europa. Zelf denk ik aan een iets afwijkende Rode Rotslijster. Het uiteindelijke oordeel bepalen de heren van het CDNA (Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna). Intussen blijf ik de discussies rond deze intrigerende vogel volgen, altijd weer leerzaam. 

Discussie(s) omtrent de determinatie is te volgen via deze links; http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=221254.0 en http://birdingfrontiers.com/2013/04/13/rock-thrush-blue-rock-thrush-questions/   

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: