Spannende vogeldag in Friesland

22 april 2023

De weersvoorspelling voor zaterdag 22 april zag er goed uit. Een wind uit oostelijke richting en een groot deel van de dag zou droog verlopen. Zonneschijn, helder en pas vanaf de 2e helft van de middag oprukkende regen vanuit het zuiden. Interessant weer om te gaan vogels kijken. Het was enkel nog even de vraag waar. Jeroen, Merel en Folkert Jan hadden al het plan gemaakt om te gaan trektellen in de Bantpolder te Lauwersmeer.

Ik twijfelde nog even: enerzijds had ik zin om aan te sluiten bij de rest, anderzijds had ik enorm veel zin om de natuur ten westen van Beetsterzwaag te gaan verkennen. Uiteindelijk besluit ik dan toch maar om in Beetsterzwaag te blijven en de vogeldag rustig te beginnen. En zo sta ik even na 09:00 in natuurreservaat Van Oord’s Mersken. Een vogelrijk gebied met moeras, plas-dras, grasland, verspreid stukjes bos en een stukje heide. Een deel van het gebied is ingericht als weidevogelreservaat voor soorten zoals Grutto, Kievit, Tureluur en Wulp.

Boompieper

Mijn hoop was gevestigd op het vinden van een Draaihals en de eerste Koekoek en Zomertaling van het jaar. Daarnaast had ik als doel wat leuke opnames te maken van soorten. Ik heb mezelf dit jaar als doel gesteld om van 200 soorten opnames te maken. De teller stond inmiddels op 159, dus ik hoefde me wat dat betreft niet te vervelen (ik verveel me overigens nooit, overal is iets moois te zien of te ontdekken). Als ik het gebied in loop is het meteen genieten van zingende Boompiepers en Gekraagde Roodstaarten. Verderop hoog in de lucht een Veldleeuwerik. Ik sta een kwartier stil bij een bosje in de hoop Zwartkop en Gekraagde Roodstaart vast te leggen. Helaas valt dit niet mee, de vogels zitten hoog in de bomen en verplaatsen zich veel.

Foeragerende Groenpootruiter
Beflijster, foeragerend in kruidenrijk grasland

In een plasje foerageren een vijftal Groenpootruiters en een Zwarte Ruiter. Van deze prachtige steltlopers lukt het wel wat opnames te maken. Even verderop zie ik, terwijl er 3 Raven mooi laag overvliegen, net iets te laat een groepje Beflijsters. De vogels vliegen op vanuit een meidoornbosje en lijken te zijn gevlogen. Ik scan met de verrekijker en zie dan opeens iets scharrelen tussen het hoge gras. Telescoop erop, en het blijkt een prachtig mannetje Beflijster. Iets verderop een 2e vogel. Af en toe onzichtbaar, maar door de ‘tjakkende’ roep zijn ze goed te lokaliseren. Dan vliegen ze samen met Zanglijsters op en vliegen de bosjes in. Lijsters zijn over het algemeen behoorlijk schuw en dat is bij Beflijsters vaak niet anders.

Beflijster
Beflijster zit een beetje mooi te zijn

Ik loop langzaam verder als ik weer Beflijsters hoor roepen. Meteen sta ik stil en scan rustig de omgeving af. En dan zie ik opeens tot mijn verbazing een Beflijster prachtig in de bosjes zitten. Telescoop erop en dan is het groots genieten. Misschien wel mijn mooiste Beflijster waarneming ooit. Op een gegeven moment komt een Torenvalk aangevlogen en gaat de vogel dieper de bosjes in, maar laat zich nog steeds prachtig bekijken. De Torenvalk vliegt verder waarna de Beflijster weer tevoorschijn komt. Half slapend met de ogen half dicht zit de vogel mooi in het zonnetje. Een halve meter ernaast nog een Beflijster, deze besluit in de bosjes te blijven. Ik kan leuke opnames maken van deze prachtige soort, die in april Nederland aandoet als doortrekker.

Oog in oog met een Beflijster, een intense waarneming

Terwijl een Roerdomp hoempt vanuit het riet en een Braamsluiper zijn aanwezig verraad door zijn luide zang, loop ik richting een plas. Op deze plas zitten veel vogels, maar wel ver weg. Toch lukt het me om een mannetje Zomertaling te vinden. Verder leuk zijn enkele Visdiefjes, een Blauwborst, Sprinkhaanzanger en een mannetje Havik overvliegend. Nog veel leuker is een Nachtegaal die in de verte luidkeels zit te zingen vanuit een verwilderde tuin met veel struweel. Ik besluit er naartoe te lopen in de hoop de Nachtegaal te kunnen zien. Maar na een dik halfuur wachten en zoeken is het wel duidelijk dat deze wens te hoog gegrepen is. De vogel zit zeer dichtbij, zingt bijna continu, maar is niet te zien. Wel weet ik de fraaie zang vast te leggen. Altijd weer leuk de eerste Nachtegaal van het jaar. Verderop zie ik nog een handjevol Ringmussen tussen de vele Huismussen.

Zingende Nachtegaal
Ringmus

Na een lange maar zeer geslaagde ochtend ben ik even voor 14:00 weer thuis. Ik heb behoorlijk trek gekregen, ik had namelijk geen eten mee. Dus gooi ik snel wat broodjes in de oven. Ik ben nog niet eens begonnen aan mijn late lunch of er komt een melding binnen van een Blonde Tapuit bij Koehool (Waddendijk, Noord-Friesland). Bij een Blonde Tapuit kan het gaan om 2 soorten die vaak lastig uit elkaar te houden zijn. De Oostelijke Blonde Tapuit en de Westelijke Blonde Tapuit. De Oostelijke Blonde Tapuit heb ik tweemaal gezien. In mei 2014 bij Westkapelle en in april 2018 op Texel. Westelijke Blonde Tapuit zou nog nieuw voor me zijn. Al met al een spannende waarneming dus. Even later volgt het bericht dat het waarschijnlijk om een mannetje Westelijke Blonde Tapuit gaat.

Melding van Blonde Tapuit (mogelijk een Westelijke)

Bij een vogel als deze kun je maar beter gewoon gaan. Hoewel de determinatie lastig kan zijn, is het sowieso een schitterende vogel en de kans om een zeldzame tapuit in zomerkleed te zien krijg je niet vaak. Bovendien is het in de buurt, hoewel vanaf Beetsterzwaag gezien, aan de andere kant van de provincie. Goed om het zekere voor het onzekere te nemen. Tapuiten zijn immers nachttrekkers dus de kans dat deze vogel de rest van de dag ter plaatse blijft is erg groot. Alleen de oprukkende regenbuien baren me wat zorgen. Het begint langzaam donkergrijs te worden en al snel vallen de eerste druppels. Desalniettemin ben ik 16:00 onderweg, het zal in de avond gaan opklaren.

Na een toch wat moeizame OV-rit (veel in- en uitstappende passagiers) arriveer in Tzummarum. Vanaf hier is het nog 3,5 km lopen, het is te doen. En de kans dat ik iemand tegenkom met wie ik kan meeliften is ook vrij groot. Ik ben nog geen 5 minuten aan het lopen als een voorbijrijdende auto stopt en achteruit rijdt. Het blijkt Hiele Lootsma met zijn vriendin te zijn. Ze herkennen mij en bieden me een lift aan (nogmaals bedankt). Dat scheelt toch weer een stukje lopen. Als we arriveren in Koehool ziet het er somber uit. De vogel is voor het laatst om 16:05 gezien en al ruim 2 uur uit beeld. De aanhoudende regen helpt ook niet echt. Toch ben ik ervan overtuigd dat de vogel nog ergens moet zitten dus scan ik vol goede moed interessante plekken af.

De paaltjes en hekjes op de dijk waar de vogel veel is gezien, het huis waar de vogel boven op het dak heeft gezeten en de uitgestrekte akkers die dan opeens wel erg groot zijn. Het lijkt zoeken naar een naald in een hooiberg. En ergens is dat ook wel zo. Toch vallen tapuiten meestal wel op, kwestie van goed zoeken en alert blijven. Zeker met dit regenachtige weer zal de vogel niet opeens weg zijn. De groep zoekende vogelaars begint beetje bij beetje te groeien en ik zie o.a. bekende gezichten uit Noord- en Zuid-Holland. Hoe meer vogelaars, hoe groter de kans dat de Blonde Tapuit wordt teruggevonden. Dan even denk ik de vogel mogelijk in de verte te zien op een paaltje, maar ik ben allesbehalve zeker. Toch roep ik dat ik de vogel mogelijk in beeld heb en geef aanwijzingen waar te kijken. Het licht is erg slecht, maar al gauw kunnen we de vogel ontmaskeren als een Graspieper. De rust keert weer terug en men gaat weer verspreid zoeken. De vogelaars die stonden te gapen zijn ook weer wakker en alert.

Blonde Tapuit (Oostelijke/Westelijke)

Niet veel later is het echt paniek als iemand vol overtuiging roept: “hier zit ie!”. We krijgen aanwijzingen, maar zien geen vogel. “Waar dan precies”? vogel lijkt terug te zijn op de oude plek waar deze een groot deel van de dag is gezien. Op een rij paaltjes met daarnaast een sloot. En dan opeens zit de Blonde Tapuit op de paaltjes, als vanuit het niets. Laat zich prachtig zien, hoewel op enige afstand. Vreugdekreten galmen over de waddendijk. Het was inmiddels ook opgeklaard. Kennelijk heeft de vogel ergens uit het zicht afgewacht tot het droog zou worden. De vogel is vrijwel continu in beeld foerageert actief op insecten. Prachtig foerageergedrag waar je eindeloos van kunt genieten. Om nog maar te zwijgen over het prachtige verenkleed van de vogel. Met name het zwarte masker en het warme oranje springen eruit.

Blonde Tapuit

Wat het ook mag zijn (Oostelijke- of Westelijke Blonde Tapuit), schitterende vogel. Het was een meer dan geslaagde dag vogelen in het prachtige Friesland. Een dag met veel hoogtepunten en waarbij de spanning de hele dag voelbaar was. Na een gezellig terugrit arriveer ik weer in Leeuwarden vanwaar ik terug naar Beetsterzwaag ga. In Beetsterzwaag wordt ik verwelkomd door bedelende juveniele Bosuilen (geluidsopname), erg leuk!

Bedelende Bosuilen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: