Intro

Na een lange periode van toch wel wisselvallig weer, begon dan eindelijk de lente mooi op gang te komen. Het weekend van 1 en 2 april zag er goed uit, maar ook de week erna zag er veelbelovend uit. Tijd om er weer lekker op uit te gaan en te kijken wat er op mijn pad komt. Mijn hoop was gevestigd op de eerste Adders en Ringslangen van 2023. Deze prachtige dieren lieten zich nog niet zien, maar wel kwam er veel ander leuks op mijn pad.

Zaterdag 1 april was het nog bewolkt en ietwat fris, maar een Groene Specht tot op minder dan een meter voor mijn raam in het gras, was voor mij een voorbode voor een prachtige zondag. Helaas lukte het net niet om de vogel te fotograferen vanachter mijn raam. De vogel was zeer alert en zoals verwacht iets te schuw.

2 april 2023

De zondag van 2 april was de eerste van een reeks mooie lentedagen. De zon scheen goed en in de luwte was het vrij warm. Ik besloot ’s ochtends een lange wandeling te maken vanaf mijn huis, via het Wallebos richting de golfbaan. Natuurlijk was ik gefocust op Groene Specht, een soort die ik graag op de gevoelige plaat wil vastleggen. Niks groens te bekennen (behalve gras), maar wel vermaak ik me met Witte Kwikstaarten. Hoog vanuit de bomen roepen Appelvinken en zingen soorten zoals Kuifmees, Glanskop en Vuurgoudhaan. Bij het Witte Meer zingen Matkop, Zwarte Mees en een Dodaars.

Groene Spechten schitteren door afwezigheid, vrijwel altijd heb ik op de golfbaan wel meerdere roepende vogels. Maar deze ochtend even niet, ondanks het mooie weer. Maar ik treur niet, ik hoor namelijk verderop een Middelste Bonte Specht zingen. Even later ook een 2e vogel. Pas mijn eerste waarnemingen hier van deze soort sinds 26 januari. Het duurt niet lang of ik weet één van de vogels te traceren. Zoals gewoonlijk zit deze spechtensoort hoog in de eikenbomen. Ik zet de niet al te schuwe, maar toch zeer alerte specht in mijn telescoop, en weet leuke opnames te maken. Wat een schitterende vogel. De vogel ‘gaait’ er flink op los, foerageert een beetje en wordt uiteindelijk verjaagd door een Grote Bonte Specht. Verder vermaak ik me nog even met de plaatselijke Ooievaars.

Middelste Bonte Specht
Middelste Bonte Specht
Ooievaar

’s Middags ga ik dieper de bossen in. Ik bezoek enkele vennetjes en heideterreinen, in de hoop op reptielen. Een Ringslang zou gezien het zonnige weer toch moeten kunnen. Of een Adder. Ik kom Heikikkers in koor tegen en een mooi aantal Levendbarende Hagedissen, maar van slangen geen spoor. Aan het einde van de middag kom ik toch nog een leuke verassing tegen. Geen slang, maar wel een soort die vaak wordt aangezien voor een slang. Een schitterende Hazelworm ligt op het zandpad te zonnen.

De Hazelworm is een schaarse soort in Friesland en de Beetsterzwaagse bossen zijn één van de weinige vindplaatsen binnen de provincie. Mijn eerste Hazelworm in Beetsterzwaag sinds 2015. In het verleden heb ik de soort vaker aangetroffen in de bossen, op de vrij kleine, geïsoleerde heideterreintjes. Erg fijn om deze soort hier weer eens te zien. De minst verwachte soort kwam op mijn pad (of ik op zijn pad).

Hazelworm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: