Intro

Na een periode van donkere en regenachtige dagen was het zaterdag 26 november eindelijk weer mooi helder en zonnig weer. Ik twijfelde aanvankelijk nog over wat te doen deze dag. De landelijke SOVON-dag, met een interessant lezingenprogramma, stond in mijn agenda genoteerd voor deze dag. De avond ervoor hak ik de knoop door, ik besluit er toch maar lekker op uit te gaan. Zonde om op zo’n mooie dag binnen te zitten.

Ik had enorm veel zin om een paar gebieden ten zuiden van Groningen af te vogelen. Het Hoornse Meer en Paterswoldse Meer, Friesche Veen en de landgoederen bij Eelde. Gewoon lekker rustig vogels kijken en met mijn nieuwe telescoop leuke waarnemingen vastleggen.

26 november 2022

De vogeldag begint al goed als ik even voor 09:00 weg fiets van huis. Een roepende Goudvink. Niet veel later vliegt een mannetje Sperwer over mijn hoofd. Bij het Hoornse Meer is het helemaal leuk vogelen. Opvallend veel Merels overal, 2 Goudvinken, Groepje Staartmezen, Sijzen en ook mooie aantallen Vinken. En dan opeens een Bladkoning roepend vanuit de bosjes, een leuke onverwachte soort. Ik weet de vogel ook even in het vizier te krijgen. Een ‘gewone’, geen zeldzamere Humes Bladkoning. Gezien de tijd van het jaar iets om rekening mee te houden.

De Helper, Hoornse Meer
Stormmeeuw

Terwijl een Groene Specht op de achtergrond roept, scan ik het Hoornse Meer af. Veel verder dan een handjevol Kuifeenden en Futen kom ik niet. Nog geen gehoopte Grote Zaagbekken of Nonnetjes. Bij molen ‘De Helper’ zie ik wel een mooie groep van 11 Grote Zaagbekken. Enkele mannetjes jagen elkaar op. Mijn eerste waarneming van deze wintergasten dit seizoen. Er fladderen ook enkele Waterpiepers rond. Vanuit het naastgelegen moerasbos Goudvinken, Boomklever, Boomkruiper, Putter en meerdere Goudhaantjes. Fantastisch al die vogelrijkdom om je heen. Verderop in de weilanden een grote groep Kolganzen en een groepje Roeken. Op naar het Friesche Veen.

Grote Zilverreiger
Grote Zaagbek

Het Friesche Veen is een prachtig meer omgeven door moerasbos. Een geliefde vogelplek. Dat is vandaag niet anders, want binnen de kortste keren is het genieten van een leuk scala aan soorten. Op meerdere plekken hoor ik een IJsvogel roepen, maar het lukt me niet om deze blauwe schoonheid in het vizier te krijgen. Vanuit de vogelkijkhut is het genieten van eenden zoals Slobeend, Krakeend en Grote Zaagbek. Ook Grote Zilverreigers laten zich prachtig bekijken. Op enkele meters afstand van mij zit een Waterral continu te roepen, maar ook deze schichtige soort laat zich niet zien. Verderop roepen ook 2 Waterrallen. Verder leuk hier zijn wederom Goudvinken, Tjiftjaf en een Keep. Na een mooie wandeling fiets ik naar Eelde.

Bosuil

Een prachtige soort die hier goed te doen is, is Bosuil. Deze uil verblijft hier al geruime tijd in een dikke oude Beuk. Soms is de vogel even afwezig, maar keert tot nu toe iedere keer terug in dezelfde Beuk. Al met het blote oog zie ik de vogel zitten. Ik zet mijn telescoop neer op een strategische plek vanwaar ik de half slapende vogel mooi kan observeren. Wat een fantastisch dier. Zoals altijd, lijkt de vogel zich niks aan te trekken van mensen die even stilstaan om te kijken. Zit lekker rustig in zijn boom. Datzelfde geldt voor een druk foeragerende Grote Bonte Specht een stukje verderop. Ook Middelste Bonte Specht laat van zich horen. Een groepje Reeën op een open plek in het bos zijn een stuk schuwer, maar met wat geduld mooi te bekijken. Het is heerlijk om in alle rust te observeren en wat opnames te maken.

Reeën

Dan ga ik weer richting Groningen om de westzijde van het Hoornse Meer en de omgeving van Kaap Hoorn af te vogelen. In Eelde fiets ik Siska tegen het lijf waarna we nog even gaan kijken op een klein particulier landgoed even ten noorden van Paterswolde. Qua vogels is het er vrij stil, maar is het meer genieten van paddenstoelen en korstmossen. Op een oude Beuk zie ik Gewoon Schriftmos, een fraaie soort. De vertakte vruchtlichamen van dit korstmos doen denken aan tekens die je in een schrift tegenkomt. In Nederland zijn 20 a 25 soorten schriftmossen te vinden, vooral op oude loofbomen en muren.

Gewoon Schriftmos
Schubbige Bundelzwam
Landgoed bij Paterswolde

Vervolgens nemen we even pauze, waarna we de dag afsluiten bij de Hoornse Plas. De plas zit vol met eenden zoals Kuifeend, Krakeend, Wintertaling, Smient en een enkele Tafeleend en Brilduiker. Een Grote Zilverreiger met avondrood op de achtergrond is een mooie afsluiting van een mooie dag.

Grote Zilverreiger
Stormmeeuw
Zonsondergang Hoornse Plas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: