Maandag 24 oktober 2022

Op zondagavond 23 oktober werd er een onvolwassen vrouwtje Bonte Tapuit ontdekt op Texel. De vogel werd tegen het einde van de middag (vlak voor 17:30) ontdekt bij het Horntje, vlakbij het NIOZ-gebouw. Het betreft de 33e waarneming van deze oostelijke dwaalgast in Nederland. De laatste 15 jaar duikt er ieder jaar (met uitzondering van 2012) wel een Bonte Tapuit op in Nederland. Zelf zag ik de soort voor het eerst in 2018 in de Eemshaven, dit betrof de 25e voor Nederland.

Bonte Tapuit op Texel

Ik had wel zin in een 2e Bonte Tapuit, dus besloot ik de volgende dag naar Texel te gaan, indien de vogel voor 10:00 gemeld zou worden. Echter, vaak zijn Bonte Tapuiten na één dag gevlogen. Maar gezien het onstuimige weer in de nacht van zondag op maandag (windkracht 7, buien) achtte ik de kans groot dat deze wel even zou blijven.

En inderdaad, mijn vermoeden bleek juist. Om 08:15 wordt de vogel al gepiept via Dutch Bird Alerts. Ik had mijn spullen al klaar gelegd, dus gauw in de trein naar Leeuwarden. Vanuit Leeuwarden met de bus naar Den Oever, van Den Oever naar Den Helder en tot slot een laatste bus naar de TESO-haven. Tja, je bent even onderweg vanuit Groningen met het OV naar Texel, maar de Bonte Tapuit werd regelmatig gemeld op waarneming.nl en met een goed vogelboek erbij vliegt de tijd voorbij. De reis verloopt spoedig en al gauw zet ik voet op Texel.

Nieuwe telescoop

Nog een klein stukje lopen, het scheelt dat de Bonte Tapuit nabij de veerboot zit. Al gauw ben ik op de exacte locatie van de Bonte Tapuit. Er staan al meerdere vogelaars, maar de vogel is even niet in beeld. Ik zet mijn nieuwe telescoop alvast klaar om te gaan zoeken. Een mooi moment om mijn nieuwe aanwinst (met dank aan vogelinformatiecentrum Texel) in het veld te testen. Aanvankelijk geen spoor van de vogel, maar het beestje zal ongetwijfeld ergens in de buurt zijn. Tapuiten zijn vogels die houden van open gebieden met een beetje begroeiing en zijn vaak opvallend aanwezig. Na 10 minuten zoeken zie ik de Bonte Tapuit opeens voor me zitten op een hoopje zand, tegen de duinrand aan. Even later vliegt de vogel verder weg, maar komt spoedig weer terug.

Bonte Tapuit
Bonte Tapuit, hier op enkele meters afstand

Ik kan de Bonte Tapuit mooi volgen en door de telescoop is de vogel prachtig te zien. Er gaat toch weer een nieuwe wereld voor je open met een telescoop. Op een gegeven moment komt de Bonte Tapuit langzaam mijn kant op, druk foeragerend. Wat een geweldige vogel! Alert, maar niet heel schuw. Als je geduld hebt en rustig blijft, komt de vogel tot op 3 meter mooi poseren. Ik weet enkele leuke plaatjes en filmpjes te maken met de telefoon door de telescoop. Dat viel af en toe niet mee met windkracht 6. Uiteindelijk ben ik meer dan tevreden en loop om 14:00 weer langzaam vogelend richting de boot. Een zeer fraaie waarneming van mijn 2e Bonte Tapuit op vogeleiland Texel. Hieronder 2 korte filmpjes van de vogel.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: