Intro

Er zijn van die datums die als vogelaar in je geheugen gegrift staan. Van die datums waarop één of meerdere zeer zeldzame vogels zijn ontdekt in de loop der jaren. 21 oktober is hier een mooi voorbeeld van. Zo werden op 21 oktober 2016 de 1e Bergheggenmus en 2e Kroonboszanger voor Nederland ontdekt.

Beide soorten, afkomstig uit het verre oosten, lieten zich aan een groot publiek zien. De Bergheggenmus bleef een dag, de Kroonboszanger bleef drie dagen. Ieder jaar hoop je weer dat er op 21 oktober iets gaat gebeuren qua zeldzame vogels. Dit jaar is het weer zover.

21 oktober 2022

De vrijdag van 21 oktober 2022 lijkt een rustige dag te worden, zoals de meeste dagen. Totdat er om 14:00 een melding binnen komt van een waarschijnlijke Bobolink in Zuid-Holland, spannend!. Dat zou een nieuwe soort voor Nederland zijn. Helaas bleek de vogel op dinsdag 18 oktober gezien te zijn. Zoekpogingen later op de middag van 21 oktober, leverden niks op. De rust keert weer terug. Althans, voor even.

De eerste melding. Een waarneming die vogelend Nederland op zijn kop zette

Vlak voor 16:30 wordt er via de zeldzaamheden-app een waarneming.nl link gedeeld met daarbij foto’s waarop een onmiskenbare Geelbrauwgors staat! wat een ongelofelijke soort! Ik pak nog voor de zekerheid even het boek ‘zeldzame vogels van Europa erbij’ om te kijken of het er echt één is (ik kon mijn ogen amper geloven). Één oogopslag is voldoende om het laatste beetje twijfel weg te nemen. Het is er echt één. Wat het nog leuker maakt, is het feit dat de waarneming in de kop van Drenthe is gedaan, bij het dorpje Bunne, vlakbij huis dus!

Ik pak mijn rugzak, verrekijker en mijn nieuwe telescoop. Ik ren naar beneden om Siska te vertellen dat er een hele zeldzame vogel op bijna steenworp afstand van huis zit. Als ik zie dat Siska niet beneden zit, bel ik haar. Ze blijkt helemaal boven te zitten, rustig bezig met opruimen. Bij de vraag of ze zin heeft in een twitch hoeft ze niet na te denken. En zo zetten we met spoed koers naar Bunne. Ik navigeer ons via de waarneming naar de plek, maar dit gaat niet helemaal goed. Google maps stuurt ons via een onnodige omweg naar het dorp Bunne zelf, terwijl de Geelbrauwgors een flink stuk ten westen van Bunne zit. En dan moeten we ook nog eens door het drukke Eelde, langs wegwerkzaamheden, pfff… zul je altijd weer zien. Onderweg in Eelde de melding dat de vogel is teruggevonden.

Geelbrauwgors, Bunne, 2e waarneming voor Nederland

Als we even na 17:00 uur zijn gearriveerd, sluiten we ons aan bij een op dat moment nog klein groepje vogelaars. We krijgen aanwijzingen waar te kijken, vogel zou mooi in beeld zijn. We kijken en kijken, maar zien niks. Heel frustrerend. Gelukkig mogen we even snel door iemands telescoop kijken (dank!) en zien de vogel direct. Wat een prachtig beestje en dan zo dichtbij, dat had ik ook weer niet verwacht. Ik dacht dat zal wel even zoeken worden. Maar nee, alsof er niks aan de hand is foerageert de Geelbrauwgors in alle rust. Langzaamaan arriveren er meer mensen. In alle hectiek zie ik ook Folkert Jan arriveren, ik probeer met handgebaren duidelijk te maken dat ie rustig aan moet doen om te voorkomen dat de vogel schrikt en opvliegt.

De Geelbrauwgors zat voornamelijk in het gras. Af en toe was de vogel niet/nauwelijks zichtbaar. Af en toe zat de vogel open en bloot op het asfalt

Folkert Jan stapt uit en met aanwijzingen probeer ik Folkert Jan duidelijk te maken waar ie moet kijken. Via de telefoon geef ik wat herkenningspunten door zoals: ‘ter hoogte van die overhangende smalle blaadjes”, vlakbij die bruine blaadjes in het gras” en “dicht langs het asfalt, net in het hoge gras”. En dan ziet ook Folkert Jan de vogel. Vol ongeloof dat de vogel zo dichtbij zit te foerageren. Ondertussen wordt het steeds drukker. Men blijft op gepaste afstand. Helaas passeert er regelmatig een fietser of landbouwvoertuig/vrachtwagen, daar kon je op wachten in zo’n landbouwgebied. Door deze passanten vliegt de Geelbrauwgors regelmatig op, maar komt uiteindelijk steeds weer terug naar dezelfde plek om te foerageren.

De eerste twitch met mijn nieuwe telescoop. De Geelbrauwgors werd vanaf 2 kanten bewonderd

Uiteindelijk krijgt iedereen die meteen is vertrokken na de eerste melding, de vogel mooi te zien. Zelfs enkele mensen vanuit Noord-Holland en vanaf Schiermonnikoog halen de vogel nog. Voor de mensen die het niet meer voor donker konden halen zou het een nachtje nagelbijten worden. Maar gelukkig voor iedereen zit de vogel er vandaag (22-10) nog. Wat een fantastische soort en dan ook nog zo dichtbij huis. Soms zit het gewoon mee en hoef je niet helemaal naar Zeeland of Zuid-Holland voor een soort. Onvergetelijke en gezellige twitch met veel bekende gezichten.

Mijn dank gaat uit naar de ontdekster Eva voor het ontdekken en doorgeven van deze schitterende waarneming, Siska die al bijna net zo gek is als ik wat betreft twitchen en vogels + haar onvoorwaardelijke liefde en steun. Tot slot iedereen die aanwezig was voor de gezelligheid en het in goede banen leiden van deze twitch.

Voorkomen Nederland/Europa en oorsprong

Deze Geelbrauwgors betreft de 2e waarneming voor Nederland. Op 19 oktober 1982 werd een vogel gevangen en geringd op Schiermonnikoog. Deze vogel is na vrijlating niet meer waargenomen. De Geelbrauwgors te Bunne is dus de eerste voor Nederland die zich mooi laat zien aan publiek. Voor iedereen nog een nieuwe soort. Eerder deze maand zat er een Geelbrauwgors in Engeland en in juli een vogel in Noorwegen. Met +/- 15 gevallen in Europa is dit met recht een superzeldzaamheid. Normaal gesproken komt deze gors voor in Zuidoost-Siberië en overwinterd in China. Een soort uit het hele verre oosten. Het blijft verbluffend dat zo’n beestje van zo ver hier terecht kan komen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: