Dinsdag 11 oktober 2022

In de ochtend van 11 oktober komt de ene na de andere leuke melding voorbij, het leek een goeie oktoberdag te worden voor vogelend Nederland. Raddes Boszangers op Vlieland en de Maasvlakte, Grote Kruisbekken op meerdere plaatsen en de Grijze Wouw van Schiermonnikoog zat er ook nog. Ook komt de waarneming van een fraaie Noordse Boszanger in de Eemshaven door. Folkert Jan vraagt me of ik zin heb om ’s middags die kant op te gaan en natuurlijk stem ik in.

Het is voor ons beiden geen nieuwe soort, maar Folkert Jan zou dolgraag wat mooie beelden en foto’s willen maken van deze dwaalgast uit het verre noorden/oosten. Zelf zag ik de soort voor het laatst in september 2015 op Vlieland. Mijn eerste Noordse Boszanger zag ik in september 2013 op de Maasvlakte. Gezien, maar wel steeds een korte waarneming of waarbij de vogel vrij hoog in bomen zat. Kortom, een soort die wel weer even in de herhaling mag. Het leek erop dat deze Noordse Boszanger goed te doen was, zou zich mooi laten zien.

Dus pikt Folkert Jan me om 13:00 op in Groningen en een dik halfuur later arriveren we in de Eemshaven op een parkeerplaats met daaromheen houtsingels en bosjes. Hier zou de vogel ergens moeten zitten. We zien al snel mensen wijzen en kijken naar een bepaald punt. Dat kan maar één ding betekenen, de vogel is waarschijnlijk in beeld. We springen de auto uit en spoeden ons naar de vogelaars. Al snel zien we iets door de bosjes schieten en meteen hebben we de Noordse Boszanger prachtig in beeld! Dat is weleens lastiger geweest. Boszangers kunnen heel lastig zichtbaar in het groen zitten. Vaak moet je het doen met een schim of enkele snelle flitsen.

Noordse Boszanger (Foto: Folkert Jan Hoogstra)

Maar vandaag niet, vandaag is ons een onvergetelijke waarneming gegund. De Noordse Boszanger is goed te volgen en zit vaak op ooghoogte. Regelmatig zit de vogel open en bloot. Vaak schiet de vogel al foeragerend door de bosjes, maar telkens wordt ie teruggevonden. Het was verder ook rustig met vogels in de overzichtelijke bosjes. Interessant ook om het sierlijke foerageergedrag van dichtbij te mogen zien. De vogel trok zich niks aan van alle aandacht. Later in de middag werd de vogel toch onvindbaar, maar aan het eind van de middag is de vogel nog gezien door een enkeling.

Noordse Boszanger (Foto: Folkert Jan Hoogstra)

Dik tevreden met deze goed zichtbare Noordse Boszanger gaan we weer op huis aan. Indien aanvaard, betreft het alweer de 37e of 38e waarneming van deze soort in Nederland. Eerder dit najaar werden ook al Noordse Boszangers vastgesteld, maar dat betrof drie ringvangsten en een veldwaarneming van een vogel die alleen door de ontdekkers werd gezien.

Noordse Boszanger (Foto: Folkert Jan Hoogstra)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: