Verslag over mijn vakantie in Italië, in Desenzano del Garda

Intro

Van 25 juli tot en met 2 augustus was ik op vakantie in Italië. Samen met Siska, Christian en Florian stapte ik in Eindhoven op het vliegtuig naar Bergamo (Noord-Italië). Vanaf hier zijn we na een overnachting met de trein verder gereisd naar Desenzano del Garda, een populaire badplaats aan het prachtige Gardameer.

Gardameer

Het was fijn om weer eens even helemaal weg te zijn, me te wanen in een andere wereld. Venetië bezocht, het Gardameer per boot verkend, zwemmen langs rotsen in prachtig helder water, oude gebouwen en monumenten bekeken en in de avonden lekker eten met een pina colida of ander zomers drankje. Maximaal genieten. Natuurlijk heb ik de directe omgeving van ons hotel uitgekamd op interessante natuur.

Desenzano del Garda

Vlak voor de vakantie heb ik een stukje voorbereiding gedaan. Ik heb gekeken naar wat ik kan verwachten aan leuke soorten rondom het Gardameer en in Noord-Italië in het algemeen. Het viel niet mee om specifiek informatie te vinden over natuur rondom het Gardameer. Maar dankzij de veldgids ‘reptielen en amfibieën in Europa’ en observado.org (waarnemingen buiten Nederland) kreeg ik een redelijk beeld van ik kon verwachten. Verder is het natuurlijk ook leuk om ter plekke zelf op onderzoek uit te gaan.

Soorten rondom het Gardameer

Op de eerste dag van ons verblijf in Desenzano del Garda was het al leuk met Muurhagedissen op de rotsblokken rondom het Gardameer, ontdekt tijdens het zwemmen. Op dag 2 zagen we een Pasja voorbij vliegen, de grootste dagvlinder van Europa. Terwijl we op een terras genoten van een drankje zagen we Geraniumblauwtjes fladderen rondom bloemen. Deze kleine vlindertjes zie je makkelijk over het hoofd, maar zijn erg algemeen. In Bergamo liftte een exemplaar met ons mee op een koffer. Verder zagen we meerdere Kolibrievlinders, Koninginnenpages en een enkele Keizersmantel.

Muurhagedis

Qua vogels was het ook leuk, hoewel je vooral soorten zag die je in Nederland ook dagelijks ziet. Italiaanse Mussen zoals verwacht in overvloed, maar ook een Kleine Zwartkop liet zich leuk zien en horen. Fijn om deze soort nu ook eens mooi gezien te hebben, na een waarneming op gehoor in oktober 2018 in Nederland. Geelpootmeeuwen zijn hier zeer algemeen, Zilvermeeuw ontbreekt. Mooi was ook een Zwarte Wouw al sierlijk zwevend over het Gardameer.

Geraniumblauwtje

De leukste soort tijdens onze vakantie zag ik niet overdag, maar ’s avonds als het donker werd. Een soort die je overdag niet zag, maar in de duisternis massaal tevoorschijn kwam. Met name rondom licht zag je ze al jagend op insecten die op het licht afkwamen. In 2003 zag ik deze nachtdieren ook in Noord-Spanje.

Desenzano del Garda by night

Het nachtleven van Desenzano del Garda

Op onze 4e avond in Desenzano del Garda zagen we een Muurgekko op een muur tegenover ons hotel. Het dier was al actief nog voordat het donker was. Meteen kwamen herinneringen naar boven van mijn vakantie in Spanje in 2003. Leuk om dit fraaie reptiel weer eens te zien na al die jaren. Dit beloofde wat. Als er één Muurgekko zit, zitten er wellicht minstens vele honderden. Muurgekko’s leven vaak dichtbij de mens. Later op de avond zocht ik in de directe nabijheid van het hotel een aantal muurtjes af, met enig succes. Echter, de grote massa Muurgekko’s van Desenzano had ik nog niet ontdekt.

Muurgekko op oud muurtje

De volgende avond is het pas echt druk met Muurgekko’s in Desenzano. Als we laat op avond terug naar ons hotel lopen zien we plotseling links van ons op de muren een stuk of 10 Muurgekko’s, boven de vele vakantievierende toeristen. Vervolgens kijken we om ons heen, en zien we de dieren overal zitten, alle in de buurt van licht, waar ze insecten buit maken. De meeste dieren zitten vrij hoog.

Muurgekko’s op de muren van het drukke centrum in Desenzano del Garda

Terwijl Siska alvast naar bed gaat, maak ik nog een wandeling door Desenzano in de hoop enkele dieren van dichtbij te observeren en te fotograferen. Met succes, sommige dieren zitten laag op de muur zodat je ze voorzichtig kunt benaderen. Bij de geringste beweging nemen de gekko’s het zekere voor het onzekere en zoeken het hogerop.

Muurgekko
Muurgekko

Later tijdens ons verblijf zien we nog vele Muurgekko’s. Overdag zitten ze verstopt tussen muurspleten, achter raamluiken en onder stenen, ’s avonds en ’s nachts komen ze in grote getale tevoorschijn. Ook bij onze hotelkamer vinden we een juveniel exemplaar.

Muurgekko’s observeren

Muurgekko’s zijn een leuke en interessante groep hagedissen om te zien. Ze hebben opvallend grote ogen met een verticaal pupil. Dankzij de hechtlamellen aan de poten, zijn ze in staat om over vrijwel ieder oppervlak te lopen. Met een lengte van 16 cm is de Muurgekko de grootste Europese gekko. Opvallend zijn ook de gekielde en puntige schubben die enigszins doen denken aan een krokodil. Muurgekko’s zijn doorgaans bruingrijs van kleur met een scala aan patronen zoals banden en spikkels.

De Muurgekko komt in Europa voor in de landen Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, en een klein deel van Griekenland. Ook op eilanden zoals Sardinië, Corsica, Kreta en de Ballearen komt de soort voor. Verder komt de soort in het noordelijkste stukje van Afrika voor. De soort kan plaatselijk zeer talrijk zijn. De populatie in Desenzano del Garda illustreert dat. Mocht je in één van bovenstaande landen op vakantie zijn, let dan eens op de muren en aanschouw de gekko’s, terwijl je geniet van een drankje op het terras. Een ontmoeting met deze reptielen zal je nog lang bijblijven.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: