Afgelopen vrijdag (22-07) was ik namens Landschapsbeheer Drenthe aanwezig bij een workshop in het kader van heide- en veenvlinders, in het mooie Bargerveen. Één van de laatste hoogveenrestanten van ons land. Het Bargerveen ligt tegen de Duitse grens aan, nabij Zwartemeer. Drenthe, en dus ook het Bargerveen, is de thuisbasis van een aantal zeldzame heide- en veenvlinders. Het Bargerveen vormt een kerngebied van de Aardbeivlinder. Na een geslaagde workshop met veel kennisuitwisseling en het vinden van rupsen van de Aardbeivlinder, nam ik nog even de tijd om op eigen houtje een rondje te maken door het veenland.

Bargerveen

Een niet al te lange, maar prachtige wandeling door het hoogveen. Verassend mooie zonnedauwvegetaties met daartussen her en der bloeiende Witte Snavelbies. Minstens enkele tientallen, maar wellicht vele honderden Heideblauwtjes in de mooiste dopheivegetaties. Af en toe een voorbij fladderend Bruin Zandoogje, een enkel Koevinkje en Zwartsprietdikkopje verstopt in graspollen, en vele tientallen Oranje Zandoogjes, waarvan ook enkele de liefde met elkaar bedrijven. Wat een genot al die rijkdom in zo’n korte tijd, het is druk in het veenland. Even verderop een fraaie Bruine Vuurvlinder.

Oranje Zandoogjes, paring
Ronde Zonnedauw
Witte Snavelbies
Zwartsprietdikkopje
Bruine Vuurvlinder

Qua libellen is het ook genieten. Voornamelijk van Koraaljuffers met hun vuurrode vorkomen, Houtpantserjuffers hangend in berkenboompjes en vele, vele Watersnuffels. Ik zoek intensief interessante plekjes af in de hoop op een Adder, maar tevergeefs, ondanks dat het best aardig weer ervoor is. Maar juli is niet de beste tijd om Adders te zoeken, ze leven meer teruggetrokken nu. De vrouwtjes zijn drachtig en nemen niet teveel risico. Over enkele weken is er weer een verhoogde trefkans, als er ook juveniele Adders zijn te vinden. Wat betreft herpetofauna moet ik het vandaag doen met enkele vluchtige juveniele Heikikkers en Gewone Padden. Ook de eerste Wespenspinnen voor 2022 zijn leuk. Als je goed kijkt, zie je er zo 10 hangen.

Koraaljuffer
Wespspin

Het Bargerveen, ik kwam er al vaak, maar het blijft een fantastisch reservaat. Fijn om hier weer even een dosis genoegdoening te halen. Via Zwartemeer, Barger-Oosterveen, Klazienaveen en Nieuw-Dordrecht fiets ik terug naar Emmen. Onderweg vele rode boeren zakdoeken, geparkeerde tractors in weilanden, bermen en tuinen en verkeerd opgehangen Nederlandse vlaggen. Toch wel een raar contrast. Zo sta je midden in het veen met veel natuurschoon, net daarbuiten mistroostige akkers en kale weilanden en signalen van wanhoop. Toch her en der een veldje met moois. Bloemen met insecten en daaromheen een zingende Geelgors. Putter, Kneu, Graspieper, Gele Kwikstaart. Een mooi ecosysteem eilandje omringd door monotoon landschap. Toch nog een signaal van hoop tussen alle vlaggen en zakdoeken.

Koevinkje
Heideblauwtje


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: