Nationale Nachtvlindernacht Leeuwarderbos

Intro

In de avond/nacht van 2 juli op 3 juli was de Nationale Nachtvlindernacht in het Leeuwarderbos. Vele tientallen mensen kwamen op het natuurevenement af en genoten van een mooie zomeravond met vele soorten nachtvlinders. Het evenement werd georganiseerd door Jeroen en Merel, die de afgelopen jaren al veel onderzoek deden naar nachtvlinders in het bos. Uitvalbasis was het buitencentrum/rustpunt Leeuwarderbos.

Nachtvlinderopstelling Leeuwarderbos

De nationale nachtvlindernacht is een landelijk evenement waarbij de veelzijdige wereld van nachtvlinders aandacht krijgt. Overal in Nederland worden dan nachtvlinderexcursies gegeven.

Nachtvlinders lokken

Tijdens de nachtvlindernacht in het Leeuwarderbos werden de vlinders op 2 manieren gelokt. Eerst werd er gesmeerd met suikerstroop op bomen. Op bepaalde vlindersoorten heeft dit zoete mengsel een enorme aantrekkingskracht. Soorten zoals Meldevlinder, Roesje en Huismoeder zijn er dol op. De andere lokmethode betrof het opstellen van 2 witte lakens met licht. Beide methodes zijn zeer effectief en worden veel gebruikt door nachtvlinderaars.

Meldevlinder op smeer

Een mooie zomeravond met veel natuurschoon

Rond 22:00 verzamelde men zich rondom het buitencentrum. Onder het genot van koffie/thee/fris was het in de schemering al genieten van enkele Rosse Vleermuizen die rondvlogen en een Groene Specht die al roepend zijn slaapplek opzocht in een dikke populier. Her en der zong nog een Zanglijster, Merel en Roodborst, maar al gauw werden de vogels stil en deed de duisternis haar intrede. Jeroen begon met vertellen over de leefwijze en ecologie van nachtvlinders en de soortenrijkdom in het Leeuwarderbos.

Met zoetigheid besmeerde boom, in de hoop nachtvlinders te lokken
Piramidevlinder op smeer

Vervolgens ging men in 2 groepen onder begeleiding van Jeroen en mij en Merel het bos in, om de route van de gesmeerde bomen te lopen. Op de lakens met licht was het zoals verwacht nog rustig. Bij de eerste bomen nog geen succes, maar het wachten en zoeken werd beloond. Met zaklampen werden bomen en struiken afgezocht op nachtvlinders. Een Schildstipspanner en Bonte Brandnetelmot konden genoteerd worden als eerste vlinders. Een stukje verderop ook de eerste vlinders op gesmeerde bomen, een enkele Meldevlinder en Roesje. De vlinders lieten zich mooi bekijken en fotograferen. Hoe donkerder het werd, hoe meer vlinders tevoorschijn kwamen.

Schildstipspanner

Na de bomenroute afgezocht te hebben op vlinders, kon het echte nachtvlinderfestijn beginnen. Op de opgestelde lakens met licht was het inmiddels een drukte van jewelste. Vele tientallen soorten werden gedurende de nacht gezien en gefotografeerd op het laken. Een enkele vlinder werd kortstondig in een bakje gevangen om te laten zien aan het publiek. Even later werden de beestjes weer vrijgelaten. Een kleine greep aan fraaie soorten uit het grote soortenscala tijdens deze succesvolle nachtvlindernacht:

  • Groot Avondrood (veel exemplaren)
  • Wapendrager
  • Piramidevlinder
  • Klein Visstaartje
  • Zomervlinder
  • Gewone Coronamot
  • Vuursteenvlinder
  • Peper-en-zoutvlinder
Groot Avondrood
Peper-en-zoutvlinder

Uiteindelijk taaide men af en werden de nachtvlinderopstellingen afgebroken. Rond 03:00 gingen we met een tevreden gevoel naar huis. Veel soorten, veel blije mensen en het was een heerlijke zomeravond/nacht. Op naar een volgende mooie nachtvlindernacht in het Leeuwarderbos. Hieronder nog een paar foto’s van nachtvlinders van de Nationale Nachtvlindernacht Leeuwarderbos.

Gele Agaatspanner
Kleine Zomervlinder
Rietsnuitmot
Gele Tijger
Groot Avondrood
Roesje


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: