Heideblauwtjes op de Liphústerheide

Op woensdag 6 juli ben ik weer eens wezen struinen in een al jaren door mij geliefd heideterrein, de Liphústerheide. Een vrij groot natuurreservaat in Zuidoost-Friesland, gelegen tussen Beetsterzwaag en Jubbega. Het gebied herbergt interessante natuurwaarden. Vooral reptielen, amfibieën, vlinders en libellen doen het er (nog) goed. Ook voor plantenliefhebbers is er veel te genieten.

Liphústerheide

In het verleden ontdekte ik dit gebied vanwege de voorkomende herpetofauna. Zo leven er vrij veel Ringslangen, Levendbarende Hagedissen, Heikikkers en Poelkikkers. De Adder komt ook voor, maar is zeldzaam. Toen ik nog in Opeinde (bij Drachten) woonde was ik vaak te vinden in dit prachtige, kwetsbare gebied. Vaak bezocht ik dit gebied dan in combinatie met de bossen en vennen bij Beetsterzwaag. Voordeel van de Liphústerheide is dat het redelijk afgelegen ligt, er loopt wel een fiets/wandelpad door het gebied. Met name qua fietsers kan het er druk zijn op mooie dagen.

Levendbarende Hagedis
Koraaljuffer

De vaak haastige fietsers zullen weinig meekrijgen van het natuurschoon op de Liphústerheide. Maar wie de tijd neemt om rustig te lopen en af en toe stilstaat, zal waarschijnlijk verrast worden met leuke waarnemingen. Rondom één van de vennen langs het fietspad vliegen veel libellen zoals Viervlek, Grote Keizerlibel en Houtpantserjuffer, maar ook schaarse en bijzondere soorten zoals Koraaljuffer, Gevlekte Witsnuitlibel en Venwitsnuitlibel. Op de bloemen langs het pad en aan de rand van de heide kun je veel vlindersoorten tegenkomen. Enkele opvallende soorten zijn Koevinkje, Oranje Zandoogje, Groot Dikkopje en Boomblauwtje.

Groot Dikkopje

Een echte heidevlinder die op de Liphústerheide een prima habitat heeft, is het schattig aandoende Heideblauwtje. Dit kleine vlindertje vliegt vanaf begin juni tot uiterlijk eind augustus en doet zich tegoed aan nectar van o.a. Gewone Dophei en Struikhei. Op de heideterreinen van Zuidoost-Friesland doet deze fraaie soort het nog redelijk goed. Op de Liphústerheide kwam ik plaatselijk tientallen Heideblauwtjes tegen, in totaal zag ik +/- 250 exemplaren op enkele hectares droge en vochtige heide. Het was weer intens genieten van de natuurwaarden op de Liphústerheide en geruststellend dat veel soorten het nog best goed doen in het gebied. Ondanks dat bedreigingen zoals verdroging en stikstof op de loer liggen.

Heideblauwtje
Heideblauwtje, nectar drinkend op Gewone Dophei
Heideblauwtje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: