Intro

Op 1 november 2021 zag ik de laatste Adders van dat jaar. Deze november-Adders betroffen mijn meest late exemplaren ooit en mijn eersten voor november. In het verleden was je al blij als je in de eerst week van oktober nog een Adder mocht vinden. Het seizoen waarin koudbloedigen zoals Adders actief zijn, verschuift beetje bij beetje. Dit als gevolg van zacht herfstweer. Ook de lente begon in 2021 al vroeg, vlak na een vorstperiode.

Enfin, ieder jaar als ik besef dat ik de laatste reptielen en amfibieën van het seizoen heb gezien, begint bij mij alweer het lange verlangen naar het volgende voorjaar. Ik kijk weer uit naar het zoeken naar herpetofauna op die mooie lentedagen eind februari en maart/april. Gelukkig is die heerlijke tijd weer aangebroken en zijn de eerste reptielen weer ontwaakt uit winterslaap. Zoals vrijwel ieder jaar, zijn Adders er weer lekker op tijd bij in het vroege voorjaar. Desondanks moeten de meeste exemplaren nog tevoorschijn komen uit de winterverblijven.

23 februari 2022

Op de zonnige middag van 23 februari ging ik voor het eerst dit jaar op zoek naar reptielen. Ik ging naar het heideveld waar ik vorig jaar de laatste Adders zag, het Balloërveld, in het land van de Drentsche Aa. al binnen een kwartier was het raak met een schuwe Levendbarende Hagedis. Al snel hierna een tweede exemplaar, deze liet zich beter bekijken. Dat is eigenlijk altijd een goed teken. Als er hagedissen actief zijn, liggen de eerste Adders ook in de vroege voorjaarszon. Dat was vandaag zoals verwacht inderdaad niet anders, al vrij snel zie ik een mooi adult mannetje op een helling liggen. Ik maak gauw door de verrekijker een bewijsplaatje. Ik maak een vreugdesdansje, een Adder zien blijft een gift van moeder natuur. De eerste van het jaar is extra leuk.

Eerste Adder voor 2022
Levendbarende Hagedis

2 maart 2022

Op 2 maart weet ik samen met Siska twee exemplaren te vinden. Uiteraard ook mannetjes, want de mannetjes zijn altijd eerder actief in het jaar dan de vrouwtjes, om het sperma alvast te laten rijpen door warmte te verzamelen. De zon schijnt goed, maar er heerst nog altijd een frisse wind. Desondanks is er veel te zien. We zien ook een mooi aantal van 16 Levendbarende Hagedissen.

Levendbarende Hagedis

7 maart 2022

In de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 maart was er sprake van nachtvorst. Die ochtend bleef het fris en ook in de middag kwam de temperatuur niet verder dan 6 graden. Er heerste een frisse oostenwind (3 bft). Toch besloot ik mijn geluk te beproeven in het Fochteloërveen, voor het eerst dit jaar. Langs het fietspad speur ik op plekken waar ik vorig jaar vaak Adders zag, zonder succes. Wellicht toch te koud.

Op de zonnige maandagmiddag van 7 maart had ik meer geluk. Het voelde een stuk warmer dan afgelopen zaterdag. Dit resulteerde al snel in mijn 4e Adder voor 2022, en mijn eerste in het Fochteloërveen dit jaar. Meer reptielen wist ik niet te vinden, en voor amfibieën zoals Heikikkers, was het nog iets te vroeg. Maar de kop is er af voor wat betreft het herpetofauna seizoen 2022. Dat we maar mogen genieten van al het moois wat nog gaat komen deze lente.

Adder in het Fochteloërveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: