Eerste Vroegelingen weer in bloei

Ieder voorjaar is het weer genieten en uitkijken naar leuke fenologische waarnemingen. De eerste bloeiende Sneeuwklokjes, de eerste zingende Merel of Zanglijster of de eerste insecten die ontwaken uit de winterslaap zodra het weer ietsje warmer wordt. Van alle seizoenen spreekt de prille lente in februari en maart, misschien wel het meest tot de verbeelding.

Bloeiende Vroegeling

Een andere leuke soort in het vroege voorjaar, persoonlijk één van mijn favorieten, zag ik op 6 februari weer voor het eerst in bloei dit jaar te Leeuwarden, de Vroegeling. Een klein maar toch vrij opvallend plantje. Zoals de naam al zegt, bloeit de soort al vroeg in het jaar. Al begin februari kunnen de eerste exemplaren in bloei staan. Vaak staat Vroegeling met honderden tot vele duizenden tegelijk in bloei, op rijkelijk door de zon beschenen plekken. Grasvelden, duinen en zanderige grond in tuinen en plantsoenen. In de stad is ze vaak te vinden op stoepen en muren.

Massaal voorkomen

Vroegeling is te herkennen aan een rozetje bestaande uit platliggende, ovaalvormige blaadjes. De plant bestaat uit 4 witte kroonbladjes welke diep ingesneden zijn. Het plantje is nogal klein, dus om bloeiende Vroegelingen mooi te kunnen bekijken, is het vaak nodig om even te bukken. Gelukkig staan ze op veel groeiplaatsen massaal in bloei, zodat ze vaak niet snel te missen zijn. Vroegeling, iets om naar uit te kijken.

Bescheiden in bloei, begin februari
Één van de leukste stoepplantjes, volop in bloei in maart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: