Waterspreeuw bij Veenhuizen

Intro

November is niet de meest spannende maand voor vogelaars, maar toch kan ook dit een leuke maand zijn wat betreft zeldzaamheden. Zo zag ik mijn eerste Waterspreeuw in november. Dit was in 2010, in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De Waterspreeuw is een zeldzame herfstgast- en overwinteraar in Nederland. De soort is zeer zeldzaam als broedvogel in Zuid-Limburg. Deze prachtige vogel is gebonden aan stromend water.

Mijn waarnemingen

Het aantal Waterspreeuwen dat ik heb gezien is op één hand te tellen. Hieronder een opsomming van de waarnemingen.

  1. Amsterdamse Waterleidingduinen (NH) – 2010
  2. Eibergen (GE) – 2013
  3. Arnhem (GE) – 2015
  4. Amsterdamse Waterleidingduinen (NH) – 2018
  5. Valkenburg (LI) – 2020
  6. Marum (GR) – 2020
  7. Assen (DR) – 2020

Zelf op zoek

Sinds ik in Veenhuizen woon, ben ik vaak zelf op zoek gegaan naar de Waterspreeuw. De sluizen bij Veenhuizen zijn met rijkelijk stromend water een kansrijke plek voor deze zeldzame soort. Ook een andere soort van stromend water, de Grote Gele Kwikstaart, is vaak te zien bij deze sluizen. Sterker nog, de soort broedt er zelfs. Helaas zocht ik altijd tevergeefs, maar ik wist dat er een dag zou komen dat ik de Waterspreeuw een keer zou gaan zien bij Veenhuizen.

Één van de grotere sluizen bij Veenhuizen. Leefgebied van Waterspreeuw en Grote Gele Kwikstaart

November 2021

Op 5 november 2021 komt er op Facebook een foto voorbij van een Waterspreeuw bij Veenhuizen. Een erg leuke ontdekking van deze soort die ik in gedachten al vaak zag zitten bij de sluizen van Veenhuizen. De volgende dag wordt de vogel ’s ochtends al snel teruggevonden en op de gevoelige plaat gezet door Edwin de Weerd. Later op de dag kan de vogel niet worden teruggevonden. In de daaropvolgende week kijk ik dagelijks meerdere keren op- en rondom de sluis waar de vogel voor het laatst is gezien. Ook kijk ik op andere plekken in de omgeving met stromend water en sluizen. Helaas zonder het gewenste resultaat. Erg jammer.

Waterspreeuw, Veenhuizen (Foto: Edwin de Weerd)
Waterspreeuw, Veenhuizen (Foto: Edwin de Weerd)

En dan, net als je denkt dat de vogel definitief is gevlogen, blijkt de vogel toch nog aanwezig. Op 16 november wordt de vogel verrassend genoeg weer gezien en gefotografeerd. Wederom op de bekende sluis. Ik wist het! De daaropvolgende dagen is de vogel weer onvindbaar. Een zoekactie op 19 november in de namiddag met Siska levert ook geen Waterspreeuw op. Wederom erg balen, want ik weet zeker dat de vogel nog ergens moet zitten nabij de sluis. De vraag is alleen waar precies.

Op 24 november doe ik in de namiddag weer een poging om de Waterspreeuw te vinden. Die zit hier gewoon nog ergens op een idyllisch plekje langs het water, was mijn gedachte. Hij moet ergens zitten. Genoeg interessante plekjes in de omgeving waar de vogel kan zitten. En dan, even na 16:00, zie ik de vogel opeens zitten langs een bosbeekje, vlakbij de sluis. Ik kan de vogel even bekijken voordat deze opvliegt richting de sluis, het beekje volgend. Opgetogen deel ik de herontdekking met andere vogelaars, waaronder Folkert-Jan. Erg fijn als mijn vermoeden bevestigd word, heerlijke herontdekking. Eindelijk heb ik dan mijn Waterspreeuw bij Veenhuizen, tevens mijn 169e soort in het Fochteloërveen voor 2021.

De volgende dag (25-11) gaat ik samen met Folkert Jan op zoek en blijkt de vogel wederom onvindbaar. De Waterspreeuw lijkt een vrij groot gebied te bestrijken. Toch wordt de vogel nog gezien door een enkele vogelaar. De volgende dag wordt de vogel weer in de ochtend gezien. Ik zie de vogel ’s middags weer even langs het bosbeekje. Vanaf 27 november laat de vogel zich makkelijker vinden langs een sloot naast een fietspad. En zo kunnen toch nog vele vogelaars genieten van deze schitterende vogel. Eind goed al goed. De Waterspreeuw voelt zich thuis in het pittoreske Veenhuizen. Hieronder een filmpje van de vogel, gemaakt door Folkert Jan.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: