Schoonheid tussen de rotte appels

Intro

De afgelopen twee weken heb ik extra gelet op vlinderstruiken en fruitbomen. Er is namelijk een influx gaande van de Rouwmantel, een voor Nederlandse begrippen zeldzame vlinder. Tot 1964 had de Rouwmantel een populatie in Nederland, maar sindsdien is het een zeer zeldzame dwaalgast welke maar sporadisch wordt waargenomen. Heel af en toe is er sprake van een invasie, dan zijn er opeens veel Rouwmantels te zien in Nederland. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 1995 en 2006.

Op 23 en 24 augustus begon er weer een invasie van Rouwmantels op gang te komen in Nederland, met onder meer meldingen vanaf Texel, de Maasvlakte, Oosterwolde (FR), Lelystad en Schoorl. Voor veel natuur/vlinderliefhebbers een spannende tijd dus, want de vlinders komen vanuit Scandinavië onze kant op. Geholpen door een langdurige heersende noordenwind in Noordwest-Europa. Al gauw werden de vermoedens van een nieuwe, mogelijke influx van Rouwmantels bevestigd met waarnemingen uit het hele land. De eerste Rouwmantel-influx in 15 jaar tijd is een feit.

Natuurlijk hoop je hier iets van mee te krijgen. In eerste instantie lukt het me niet om een Rouwmantel op het netvlies te krijgen. Ik zoek tevergeefs kansrijke plekken zoals vlinderstruiken en plekken met fruitbomen en rottend fruit af, maar helaas vooralsnog zonder resultaat. Ook het neerleggen van rotte appels in mijn tuin mocht niet baten. Gelukkig was me het geluk toch gegund, en wel afgelopen zaterdag (04-09).

Zaterdag 4 september 2021

Op vrijdagmiddag 3 september reis ik af naar Groningen om hier het weekend door te brengen. Ik zal passen op het huis van Siska en in theorie zou het goed kunnen dat ik in Groningen een Rouwmantel ontdek. Genoeg tuinen met vlinderstruiken, alleen al in de wijk Helpman. Eerder deze week had er al een Rouwmantel kortstondig gezeten in Groningen. Dan zie ik laat op de vrijdag dat er in de middag een Rouwmantel zat in woonwijk De Held (noordwest-Groningen). Dit exemplaar was ontdekt bij een appelboom en deed zich tegoed aan rottende appels. Mijn verwachting was dat dit exemplaar wel even zou blijven, dus geen gehaast. Het was vrijdagavond immers toch al bewolkt en behoorlijk afgekoeld.

Appelbomen zijn bij veel vlinders (en andere insecten) in trek

De volgende dag is het aanvankelijk nog bewolkt. Maar aan het einde van de ochtend begint de zon langzaam door de grijze massa te breken. Even na 12:00, precies zoals ik had verwacht, komt dan de melding door op waarneming.nl dat de Rouwmantel in Groningen nog aanwezig is. Snel grijp ik de fiets en haast me naar de plek. Het is aan de andere kant van de stad vanwaar ik me bevindt, dus een halfuurtje stevig doortrappen.

Om 12:45 arriveer ik en zie al twee mensen staan. Beide kijken naar de grond, dat ziet er goed uit. Meteen kan het grote genieten beginnen. De Rouwmantel zit in alle rust te foerageren op het sterk geurende, rottende fruit. Een puntgave Rouwmantel die allesbehalve schuw is en zich prachtig laat bekijken. Helemaal vanuit Scandinavië hiernaartoe gewaaid met de heersende noordenwind. Na een vluchtige waarneming in 2019 bij Arnhem is dit wel erg fijn. Het leek onwerkelijk. Zelfs tussen de rotte appels kan onvoorwaardelijke schoonheid zitten.

Dus beste mensen, wees alert op vlinders, vlinderstruiken en fruitbomen. Wie weet kom je oog in oog te staan met een Rouwmantel. Nu is het moment om er één op het netvlies te vangen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: