Intro

Vanwege drukte en andere zaken staat het bloggen de laatste tijd op een laag pitje. Je zou kunnen denken dat ik maar weinig heb beleefd qua natuur, maar niks is minder waar. Maar tijd voor een update wat betreft mijn poging om alle inheemse reptielen en amfibieën te zien, is het wel. Met name in april deed ik een leuke reeks waarnemingen, maar ook mei en juni brachten leuke herpetofauna-waarnemingen. Ondanks dat het voorjaar grotendeels werd gekenmerkt door veel neerslag, bewolking en veel te lage temperaturen voor de tijd van het jaar, durf ik toch te spreken van een geslaagd voorjaar. Bij deze een overzicht van de leukste waarnemingen in april-juni.

Waarnemingenoverzicht april / juni

April

April was een goeie maand, ook al bleven de temperaturen vaak steken tot nauwelijks boven de 10-12 graden. Op 1 april doe ik een eerste poging om een Knoflookpad te vinden in Drenthe. Een Knoflookpad vind ik deze dag niet, maar wel een fraaie Kamsalamander. In het Valtherbos bij Emmen zie ik mijn eerste Zandhagedissen voor 2021. Deze fraaie hagedis op de gevoelige plaat leggen, lukt me nog niet. Ook leuk op deze dag is een Ringslang langs het Veenhuizerkanaal, vlakbij mijn huis.

Kamsalamander (landfase)

In het Fochteloërveen deed ik ook erg goeie zaken in april. Op schaarse, meer warmere dagen wemelde het van de Heikikkers, vooral de felblauw gekleurde mannetjes waren niet te missen. Op vele plekken in het hoogveen koren van tientallen tot honderden dieren, een mooi schouwspel. Ook kruiste regelmatig een Levendbarende Hagedis mijn pad. Ringslangen zag ik ook steeds meer. Op 14 april trof ik een dier vlak langs het fietspad, welke zich ook mooi liet fotograferen. Ook mooi op deze dag was een Adder, welke op het punt stond te vervellen. Ook dit dier liet zich fraai bekijken en was erg kwetsbaar. Door het vervellen zijn de ogen tijdelijk troebel blauw, waardoor de slang nauwelijks iets ziet. De ogen vervellen mee.

Ringslang
Ringslang
Adder, op punt van vervellen

Op 17 april zag ik tijdens een wandeling in de namiddag en begin van de avond vele tientallen Zandhagedissen op de Ermelosche Heide (West-Veluwe). Deze soort liet zich, zoals meestal het geval is, fantastisch bekijken. Al waren sommige exemplaren behoorlijk schuw. De meeste mannetjes waren in felgroen paringskleed. Ik was al vaak op de Ermelosche Heide geweest om reptielen te zoeken, en ook vandaag stelde dit uitgestrekte heideterrein me niet teleur. Het blijft een bolwerk voor Zandhagedissen.

Zandhagedis (vrouwtje)
Zandhagedis (mannetje)
Zandhagedis (mannetje)
Mei

Begin mei hoorde ik de eerste Poelkikkers roepen in het Fochteloërveen. De dieren riepen vanuit veenplassen middenin het gebied waardoor fotograferen nog niet lukte. Op 10 mei zag ik meerdere Ringslangen langs het Veenhuizerkanaal en redelijk wat ‘groene kikkers‘, waarschijnlijk allemaal Bastaardkikkers. Op 14 mei enkele roepende Meerkikkers in het Lauwersmeer en op 18 mei hoorde ik bij Westkapelle mijn eerste Rugstreeppadden voor dit jaar. Op 19 mei trok een fors vrouwtje Gewone Pad mijn aandacht in Arnhem.

Gewone Pad, een dikke vrouw
Juni

Op 4 juni zag ik 7 Levendbarende Hagedissen langs het fietspad door het Fochteloërveen, het hoogste aantal van deze soort tot dusver op één dag in 2021. Ook zag ik nog een handvol exemplaren in de Compagnonsbossen bij Ravenswoud. Op de snikhete dag van 16 juni ging ik weer even de Ermelosche Heide op om reptielen te zoeken. Maar het was gewoonweg te warm. Ik moest het doen met twee vluchtige Zandhagedissen. Des te leuker was mijn eerste Hazelworm op de warme ochtend van 17 juni in de buurt van Putten. Het dier lag midden op het zandpad op te warmen maar ging er al vrij snel vandoor. Ik kon enkele leuke plaatjes maken van dit fraaie exemplaar. Op de middag van 18 juni werd het bewolkt en zag ik toch nog 15 Zandhagedissen op het Houtdorperveld bij Garderen.

Hazelworm

Op 25 juni hoorde ik op Terschelling bij Formerum een koor Rugstreeppadden. Ook heb ik op Terschelling nog gezocht naar de Zandhagedis die opvallend zeldzaam is op het eiland. Zoals verwacht zonder resultaat. Wel zag ik nog een Levendbarende Hagedis op 26 juni bij Midsland. Hiermee sluit ik juni af voor wat betreft herpetofauna.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: