Fochteloërveen Big Day met veel hoogtepunten

Intro

In 2021 wil ik iedere maand een big day doen in het Fochteloërveen. Binnen één dag zoveel mogelijk vogelsoorten proberen waar te nemen in dit fantastisch mooie gebied en enkele naastgelegen dorpen, Veenhuizen, Ravenswoud en natuurlijk Fochteloo zelf. De eerste big day deed ik op 26 januari, toen wist ik op 88 soorten te komen. In februari ging ik samen met Folkert Jan en toen kwamen we op 78. 31 maart gingen we weer en werd de 100 soorten gepasseerd.

Het is een leuke bezigheid een volle dag te gaan vogelen in een bepaald gebied en te kijken op hoeveel soorten je kunt komen. Natuurlijk had ik het plan ergens tussen 20 en 30 april weer te gaan, de vraag was nog even wanneer precies. Hoe later je gaat, hoe meer kans op soorten die weer vanuit het zuiden zijn teruggekeerd. Andersom neemt de kans op late wintergasten af naarmate je langer wacht.

Voorbereiding

Qua voorbereiding steek ik er dit keer minder tijd in, vooral waarneming.nl word in de gaten gehouden. Ik besluit gezien de weersvoorspellingen de datum vast te leggen op 28 april. In de week voor de big day zie- en hoor ik veel leuke soorten in het Fochteloërveen zoals een paartje Geoorde Fuut, meerdere Grote Zilverreigers, een paartje Turkse Tortel (schaars hier) en veel zomergasten die weer zijn teruggekeerd zoals Fluiter, Tapuiten, Bonte Vliegenvangers, Gekraagde Roodstaarten en Grasmus. Met al en al werd het steeds spannender en leuker vogelen in het Fochteloërveen.

Één van de Geoorde Futen die ik een week voor de big day zag in het Fochteloërveen

Thuis ben ik er weer even goed voor gaan zitten. Ik heb weer een lijst opgesteld met soorten die eind april in theorie mogelijk zijn in het Fochteloërveen. Uiteindelijk stel ik een lijst op met ca 150 soorten, gebaseerd op fenologie (jaarlijks terugkerende soorten), recente meldingen en eigen waarnemingen.

Route

De route is grotendeels hetzelfde als die van eind maart. Grootste verandering is dat ik dit keer het meest noordwestelijke stukje van het Fochteloërveen skip, omdat ik hier weinig toegevoerde in zie. Hetzelfde geldt voor het gebied tussen het Fochteloërveen en Bovensmilde, grotendeels agrarisch gebied. Wel zal ik besluiten de zandwinplas net ten oosten van het Fochteloërveen mee te pakken, aangezien dit iedere keer wel een paar goeie soorten heeft opgeleverd.

De dag zelf

Folkert Jan zal dit keer niet meegaan, hij zal gaan trektellen in de hoop een paar goeie soorten voor de jaarlijst mee te pakken. Ik sta er dit keer dus weer alleen voor, net als in januari. Het plan is in eerste instantie om 05:00 op te staan, en 06:00 buiten te staan. Dit blijkt toch wat makkelijker gezegd dan gedaan. 05:00 gaat de wekker, maar meteen opstaan lukt me nog niet. Om 05:45 gaat de wekker weer en besluit ik nog 10 minuten te snoozen. 05:55 ben ik dan eindelijk klaarwakker en hoor ik de eerste soorten zingen vanuit mijn bed. Terwijl ik me klaarmaak voor de dag hoor ik nog meer verschillende soorten. De eerste 14 soorten van dag scoor ik vanuit huis.

Na een goed ontbijt en koffie doe ik weer het gebruikelijke rondje rondom mijn huis wat al snel weer een leuke reeks aan soorten oplevert. Groene Specht is weer lekker vroeg, vanuit de tuin van de buren zingt een Bonte Vliegenvanger en de beste soort in Veenhuizen betreft een mannetje Keep. Keep is een wintergast en het is aan de late kant voor voor deze soort. Ik had nog maar weinig Kepen de laatste tijd in de regio, dus had verwacht dat deze weleens behoorlijk lastig zou kunnen worden vandaag. Ik zat er niet helemaal naast, want het bleek uiteindelijk de enige van de dag. Boomklever en Holenduif zijn dit keer afwezig tijdens het rondje Veenhuizen. Ze zitten er wel, maar laten nu even niet van zich horen. 29 soorten dit keer in Veenhuizen, iets minder dan het vorige rondje Veenhuizen met de big day.

Veenhuizen

 1. Zanglijster – 05:55
 2. Roodborst – 05:55
 3. Merel – 05:55
 4. Koolmees – 05:55
 5. Houtduif – 05:56
 6. Pimpelmees – 05:56
 7. Zwarte Kraai – 05:56
 8. Boomkruiper – 05:56
 9. Tjiftjaf – 05:58
 10. Zwartkop – 05:58
 11. Heggenmus – 06:11
 12. Winterkoning – 06:32
 13. Vink – 06:33
 14. Groene Specht – 06:38
 15. Appelvink – 06:53
 16. Groenling – 06:58
 17. Kauw – 06:58
 18. Bonte Vliegenvanger – 07:00
 19. Keep – 07:01
 20. Grote Bonte Specht – 07:01
 21. Witte Kwikstaart – 07:02
 22. Spreeuw – 07:02
 23. Huismus – 07:04
 24. Gaai – 07:05
 25. Kleine Mantelmeeuw – 07:06
 26. Ooievaar – 07:08
 27. Wilde Eend – 07:13
 28. Putter – 07:14
 29. Waterhoen – 07:14
Merel
Waterhoen

Ondanks dat de score in Veenhuizen wat lager uitvalt dan vorige keer ga ik vol goede moed weer Bankenbos in. Al snel dienen de eerste nieuwe soorten zich weer aan, waaronder enkele bosvogels. Een soort waarvan ik wist dat ie mogelijk was, maar waar ik toch niet op had gerekend laat van zich horen. Een Draaihals! Ik zet mijn fiets neer en loop richting de vogel die continu roept. Even zie ik de vogel in een den zitten. Wat een prachtige bonussoort. Ik had er nog geen dit jaar, en het is niet ver van een plek waar ik vorig jaar één had. Naast de Draaihals scoor ik nog meer leuke soorten: Kleine Barmsijs, Koekoek, Matkop en zelfs een Kruisbek ter plaatse. Laatstgenoemde is ook weleens lastiger geweest… Ook de eerste Boomklever van de dag dient zich eindelijk aan, aanzienlijk later dan voorgaande big days.

Op de rand van bos naar veen zaten enkele leuke soorten

Verderop is het plan om even het bos uit te gaan en naar een nabijgelegen boerderij te fietsen waar ik de dag ervoor een zingende Zwarte Roodstaart had. Echter, dit is niet nodig, want de soort zingt vanaf één van de huizen die nog net in Bankenbos staan. Dat ging weer lekker makkelijk, scheelt weer tijd. Als ik weer dieper het bos in ga duurt het even, maar dan eindelijk toch ook Vuurgoudhaan, Kuifmees en galmt een kreet van Raaf door het bos. Ook Zwarte Specht laat van zich horen, de enige van de dag.

Bankenbos

 1. Zwarte Mees – 07:22
 2. Sijs – 07:24
 3. Gekraagde Roodstaart – 07:25
 4. Glanskop – 07:26
 5. Fitis – 07:26
 6. Boompieper – 07:29
 7. Draaihals – 07:30
 8. Goudhaan – 07:31
 9. Kleine Barmsijs – 07:37
 10. Koekoek – 07:38
 11. Boomklever – 07:42
 12. Kruisbek – 07:46
 13. Matkop – 07:49
 14. Regenwulp – 07:52
 15. Grote Lijster – 07:54
 16. Boerenzwaluw – 07:59
 17. Zwarte Roodstaart – 07:59
 18. Zwarte Specht – 08:03
 19. Vuurgoudhaan – 08:03
 20. Grauwe Gans – 08:04
 21. Raaf – 08:12
 22. Kuifmees – 08:13
Bankenbos

Dan even snel het fietspad op om het veen af te scannen voor Kraanvogels, roofvogels en ander leuks. Ik scan de horizon af voor zover ik kan, maar zie weinig noemenswaardige soorten. Wel wat algemene zangvogels die hier steevast zitten, de eerste roofvogel in de vorm van een vrouwtje Bruine Kiekendief en een baltsende Watersnip. Watersnip is er opvallend vroeg bij vandaag, vorige keer was het één van de laatste dagsoorten. Later op de dag zie en hoor ik nog enkele Watersnippen.

Fietspad (nabij Bankenbos)

 1. Bruine Kiekendief – 08:20
 2. Watersnip – 08:22
 3. Roodborsttapuit – 08:23
 4. Graspieper – 08:23
 5. Rietgors – 08:24
 6. Geelgors – 08:27

Weer terug Bankenbos in waar ik nog een paar goeie soorten kan bijschrijven in de vorm van een ‘kekkende’ Havik, een overvliegende Kramsvogel (enige van de dag) en de eerste Goudvinken. Bij een klein sluisje middenin het bos zit net als vorige keer Grote Gele Kwikstaart. Een grotere sluis verderop zitten ze ook weer. Ook merk ik weer Kruisbekken op, op twee plekken maar liefst overvliegende en roepende vogels. Verassend hoe makkelijk deze vaak toch wel lastige soort vandaag is. Op een open plek aan de noordzijde van het bos ook enkele gewone Gele Kwikstaarten.

Bankenbos

 1. Havik – 08:31
 2. Kramsvogel – 08:33
 3. Goudvink – 08:36
 4. Grote Gele Kwikstaart – 08:40
 5. Torenvalk – 08:48
 6. Grasmus – 08:50
 7. Gele Kwikstaart – 08:50
 8. Buizerd – 08:56
Gele Kwikstaart

Bankenbos liet ik de vorige keer achter me met 50 soorten op zak, dit keer 65, een stuk meer. Het geeft een enorme boost en ik kan niet wachten om te kijken wat ik bij het plas/dras gebied met uitkijktoren (nabij het Esmeer) zal aantreffen. De vorige keer had ik hier in korte tijd erg veel nieuwe dagsoorten, is het geluk me nu ook weer gegund in dit interessante gebied voor o.a. steltlopers, eenden, reigers en allerlei zangvogels?

Het antwoord is absoluut ja, ook dit keer kan ik binnen de kortste keren een heel scala aan nieuwe dagsoorten bijschrijven. Ik zie binnen een minuut veel eenden ronddobberen maar ook enkele leuke steltlopers die mooi dichtbij druk bezig zijn met foerageren, waaronder meerdere Groenpootruiters en mijn eerste Bosruiters voor dit jaar. Ook Witgatje is net als vorige keer van de partij. Het plas/dras zou ook best weleens aantrekkingskracht kunnen hebben op Visarend, dus scan ik de lucht en bomen rondom het gebied af. Nergens een Visarend te bekennen, maar wel iets beters waar ik niet helemaal op had gerekend vandaag.

Aan de noordzijde van het plas/dras gebied zit namelijk een prachtige jonge Zeearend bovenin een boom, een onverwachte bonus. Ik had al een hele poos geen Zeearend meer gezien in het Fochteloërveen, nadat ik deze grote roofvogel hier afgelopen winter regelmatig zag. Vaak zag ik dan twee volwassen vogels ter plaatse rondvliegen, maar een jonge vogel had ik hier nog niet gezien. Vanaf de uitkijktoren scan ik weer de lucht af en heb ik alsnog een Visarend, overvliegend. Kleine Bonte Specht werkt ook weer mooi mee, een roepende vogel nabij de uitkijktoren. Helaas geen Grote Zilverreigers op deze plek dit keer, de vorige keer zaten er 7. Ook geen Lepelaars. Maar beide soorten kunnen later op de dag ook nog prima.

Esmeer e.o. / plas-dras met uitkijktoren

 1. Meerkoet – 09:01
 2. Groenpootruiter – 09:01
 3. Krakeend – 09:01
 4. Kuifeend – 09:01
 5. Slobeend – 09:01
 6. Blauwe Reiger – 09:01
 7. Bosruiter – 09:02
 8. Kievit – 09:02
 9. Wintertaling – 09:02
 10. Dodaars – 09:05
 11. Zeearend – 09:09
 12. Witgat – 09:11
 13. Kokmeeuw – 09:15
 14. Fuut – 09:15
 15. Kleine Bonte Specht – 09:21
 16. Blauwborst – 09:22
 17. Sprinkhaanzanger – 09:27
 18. Visarend – 09:31
Meerkoet
Groenpootruiter

De tussenstand is inmiddels al dik over de 80 soorten, en ik begin me te realiseren dat de 100 soorten aantikken niet lang meer zal duren als het zo doorgaat. Het weer is fantastisch en dat merk je ook aan de vogelactiviteit. 83 soorten met nog vrij veel soorten die nog zeker makkelijk te doen zijn. Ik mis bijvoorbeeld nog zeer algemene soorten zoals Aalscholver, Holenduif, Veldleeuwerik en zelfs Kneu ontbreekt nog. Het lijkt erop dat een aantal algemene soorten, die ik normaal al vroeg op de dag verwacht, langer op zich laten wachten vandaag. Daarentegen heb ik al vrij veel soorten die normaal lastiger zijn of waar je niet meteen op rekent.

Het is weer tijd voor het Esmeer zelf, waar de kans groot is op weer een paar goeie soorten. Zo zit hier nog steeds een late Klapekster (misschien een overzomeraar?) en is het de enige plek in het Fochteloërveen waar Boomleeuwerik redelijk goed te doen is. De Klapekster krijg ik zowaar op een presenteerblaadje, vlak langs het wandelpad zit de vogel mooi in de top van een boom. De klauwier is mooi te volgen en jaagt af en toe op muizen en kleine vogels. Boomleeuwerik werkt ook weer prima mee en hier eindelijk ook de eerste Kneuen van de dag. Ook een zingende Veldleeuwerik hoog in het luchtruim en de enige Zilvermeeuw van de dag op trek.

Esmeer

 1. Zilvermeeuw – 09:51
 2. Klapekster – 09:54
 3. Oeverzwaluw – 10:00
 4. Waterral – 10:05
 5. Boomleeuwerik – 10:08
 6. Kneu – 10:14
 7. Veldleeuwerik – 10:16
 8. Braamsluiper – 10:22
Klapekster

Dan het meest oostelijke stukje Fochteloërveen voor vandaag, het plas/dras ten oosten van het Esmeer. Hier hoop ik op eindelijk een Aalscholver en misschien nog één of twee steltlopers. Tot mijn verbazing geen Aalscholver te bekennen op deze plek dit keer, net als bij het Esmeer het geval was. Wel zie ik de enige Blauwe Kiekendief voor vandaag jagen, een leuk aantal Tapuiten en zit er net als vorige keer weer een Kleine Plevier.

Plas/dras ten oosten van Esmeer

 1. Huiszwaluw – 10:28
 2. Kleine Plevier – 10:33
 3. Blauwe Kiekendief – 10:35
 4. Tapuit – 10:40

Dan fiets ik weer via Bankenbos terug naar het fietspad. Onderweg in Bankenbos eindelijk de eerste Holenduif van de dag en weer een leuke bonus in de vorm van twee Beflijsters. Verder niks nieuws voor de daglijst.

Bankenbos

 1. Holenduif – 11:04
 2. Beflijster – 11:05

Op het fietspad sta ik meerdere keren stil om het gebied af te scannen, maar dit levert helaas niks op. Pas bij het informatiecentrum kan ik weer een nieuwe dagsoort noteren in de vorm van een Ringmus. Een mannetje laat zich leuk bekijken, samen met Huismussen. Ik ben ook naarstig op zoek naar Paapje en Boomvalk, maar deze werken nog niet mee. Wel overal waar ik kijk Roodborsttapuiten, Blauwborsten, Geelgorzen en Rietgorzen. Ook Kraanvogel laat vandaag aanzienlijk lang op zich wachten. Vorige keren had ik de soort al vrij snel binnen.

In het plas/dras gebied nabij het informatiecentrum gaat het weer de goede kant op. Hier zie ik al snel een Kraanvogel foerageren, een paartje Bergeenden (Soort #100) en Zomertaling. Nog net voor 12:00 lukt het me om over de 100 soorten te komen. Na een lunchpauze ga ik om 12:45 weer verder en hoor ik vanuit het riet een Rietzanger zingen, ook een vrij schaarse soort voor het Fochteloërveen. In het verleden heb ik hier ook weleens Snor horen zingen, maar vandaag niet. Ik kijk ondertussen even op waarneming.nl of er vandaag nog iets gemeld is binnen het gebied wat ik nog niet heb gezien/gehoord. Het blijkt dat er vanochtend twee Wilde Zwanen zijn gezien vlakbij waar ik sta. Ik fiets snel richting de plek en heb de zwanen al gauw in beeld. Toch weer een leuke bonus erbij. Even verderop dan ook eindelijk Paapje, een paartje zittend op paaltjes.

Informatiecentrum e.o.

 1. Ringmus – 11:48
 2. Kraanvogel – 11:55
 3. Bergeend – 11:55
 4. Zomertaling – 11:58
 5. Rietzanger – 12:52
 6. Wilde Zwaan – 13:09
 7. Kleine Karekiet – 13:11
 8. Paapje – 13:22

Volgende stop is het Compagnonsveld een stukje verderop, waar ik de week voor de big day een paartje Geoorde Fuut had. Onderweg hiernaartoe hoor ik mijn eerste Tuinfluiter voor dit jaar zingen, nabij de vogelkijkhut Bruustingerplas. Even verderop zit een Fluiter te zingen. Ik hoop ook op Wielewaal, maar deze hoor ik niet. De Geoorde Futen geven ook niet thuis, althans nog niet. Maar ik zal hier later op de dag nog even gaan kijken. Ondertussen blijf ik de omgeving afscannen. Op het Compagnonsveld had ik de week ervoor ook nog meerdere Grote Zilverreigers, maar vandaag zijn ze onvindbaar. Wel zie ik enkele Smienten en een paartje Scholekster.

Bruustingerplas en Compagnonsveld

 1. Tuinfluiter – 13:27
 2. Fluiter – 13:31
 3. Scholekster – 13:47
 4. Smient – 13:47

Op naar Ravenswoud. Ik zal de beroemde ‘7’ uitkijktoren vandaag skippen vanwege de enorme drukte. Het is duidelijk meivakantie, het wemelt van de dagjesmensen (lees: corona-toerisme) in het Fochteloërveen. Daarnaast denk ik dat de uitkijktoren, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over het veen, vandaag niet iets zal toevoegen qua nieuwe dagsoorten. En op een mooie lentedag in de meivakantie sta je al gauw hutjemutje in zo’n toren. Op naar het dorp Ravenswoud zelf dan maar, met als belangrijkste doelsoorten Ekster en Turkse Tortel. Het is misschien lastig voor te stellen, maar voor deze algemene soorten moet je echt moeite doen hier. Ik heb ook nog geen Staartmees, en IJsvogel behoort hier misschien ook nog tot de mogelijkheden.

Ik had de week voor de big day eindelijk weer eens Turkse Tortel in Ravenswoud, een paartje nota bene. Ik zoek rondom het huis en tuin waar ik de vogels zeer kort geleden zag, maar ze lijken onvindbaar. Ook nergens een Ekster te bekennen. Dan eerst maar richting de Compagnonsbossen. Op een akker ten zuiden van dit bosgebied zie ik twee paartjes Knobbelzwaan, deze algemene soort ontbrak ook nog op de daglijst. In de Compagnonsbossen heb ik al snel Staartmees in het vizier. In het dorp Ravenswoud heb ik al snel weer Staartmezen (zo zie je ze de hele dag niet, zo heb je ze twee keer vlak na elkaar). Tot mijn vreugde zie ik ook een Turkse Tortel scharrelen langs de weg, bingo. Een stukje verderop vliegt een Ekster hoog over. Het betreft een staartloze vogel. Dat ging weer even makkelijk. Toch weer een paar algemene soorten om af te vinken.

Ravenswoud

 1. Knobbelzwaan – 14:12
 2. Staartmees – 14:23
 3. Turkse Tortel – 14:36
 4. Ekster – 14:51
Knobbelzwaan
Turkse Tortel

Omdat ik nog geen Aalscholver en Roek heb, besluit ik toch de zandwinplas ten oosten van het Fochteloërveen met een bezoekje te vereren. Ik verwacht deze algemene soorten, hier dan eindelijk eens te zien vandaag. Ook is hier onlangs nog een Pontische Meeuw gezien, en wie weet wat het nog meer oplevert. Ik ben amper gearriveerd bij de plas of ik zie met het blote oog al iets groots en zwarts verderop op de oever zitten. Ja hoor, twee Aalscholvers. Verderop zie ik Roeken op de akkers, dat ging weer mooi snel. Als extra nieuwe dagsoort hier ook een Sperwer. Een mannetje vliegt laag langs een bosschage. Gierzwaluwen die ik eigenlijk ook wel had verwacht foeragerend boven de plas, zie ik hier niet. Qua meeuwen alleen enkele Kleine Mantelmeeuwen.

Zandwinplas ten oosten van Fochteloërveen

 1. Aalscholver – 15:55
 2. Roek – 15:57
 3. Sperwer – 16:01
Zandwinplas

Ik laat de zandwinplas weer achter me en fiets weer terug naar het Compagnonsveld in de hoop alsnog Geoorde Fuut te vinden. Ook valt er qua steltlopers misschien nog wat te halen. Het is een tweede check meer dan waard aangezien ik er toch weer doorheen kom. Ik stop weer op enkele punten en zie op een gegeven moment rechts vele tientallen zwaluwen foerageren boven het water. Vele Boeren- en Huiszwaluwen, maar ook enkele Gierzwaluwen. Ik had pas de avond ervoor (27-04) mijn eerste Gierzwaluwen voor dit jaar. Fijn dat ze langzaamaan weer binnen druppelen. De tweede check bij het Compagnonsveld blijkt een verstandige keuze, want ik hoor een Tureluur, zie een Wulp en mijn eerste Zwarte Ruiter voor dit jaar. Een roofvogel waarvan ik al van veraf zie dat het wat spannends is, blijkt een prachtige naar noord vliegende Rode Wouw, weer een erg mooie bonus. Ik had er al op gehoopt vandaag. Deze Rode Wouw is een mooie aanvulling op de vele roofvogels die ik al zag vandaag. Geoorde Fuut werkt helaas weer niet mee.

Compagnonsveld

 1. Gierzwaluw – 16:22
 2. Tureluur – 16:48
 3. Rode Wouw – 16:51
 4. Wulp – 17:00
 5. Zwarte Ruiter – 17:04

De 120 soorten gepasseerd, tijd om een tussenbalans op te maken. Ik mis nog Boomvalk, Pijlstaart, Tafeleend, Roerdomp, Geoorde Fuut, Grote Zilverreiger, Lepelaar o.a. Ook Goudplevieren die hier onlangs nog gemeld zijn behoort nog tot de mogelijkheden. Verder staan later op de avond nog enkele soorten op het programma, zoals uilen. Het weer is inmiddels ook omgeslagen. Het is helemaal dichtgetrokken, geen vleugje zon meer, de wind is toegenomen en het is een stuk frisser aan het worden. Ik besluit langzaam eerst even richting huis te gaan om te eten en een beetje uit te rusten. Onderweg stop ik nog een paar keer, met succes. Vanaf het fietspad heb ik dit keer wel vrij snel een Boomvalk en nabij het plas/dras ten westen van het informatiecentrum enkele Tafeleenden en een hoempende Roerdomp. Nog altijd geen spoor van Grote Zilverreiger of Lepelaar. Pijlstaarten lijken allemaal al te zijn vertrokken. Wel zie ik weer hetzelfde paartje Wilde Zwanen in de Weperpolder.

Fietspad

 1. Boomvalk – 17:23

Plas/dras ten westen van informatiecentrum

 1. Tafeleend – 17:51
 2. Roerdomp – 17:56

18:15 ben ik weer thuis en na wat rust en een goeie avondmaaltijd vertrek ik om 20:00 weer richting de uitkijktoren nabij het Esmeer. Ik hoop hier in het laatste daglicht nog Grote Zilverreiger of Lepelaar te zien, en wie weet roept hier ook een Porseleinhoen. Het blijkt wederom een goeie keuze, want ik zie al gauw twee Lepelaars vliegen en landen in het plas-dras. Als ik me geïnstalleerd heb op de uitkijktoren, blijken het er veel meer te zijn, een stuk of 25. Een prachtig gezicht zo in het laatste daglicht. Na goed zoeken vind ik ook nog twee Grote Zilverreigers die heel stiekem aan het jagen zijn op kikkers. Verderop rond het Esmeer zie ik nog een aardig aantal Aalscholvers rustend in bomen. En dan te bedenken dat het best wat moeite heeft gekost om deze soort te vinden vandaag.

Esmeer e.o. / plas/dras met uitkijktoren

 1. Lepelaar – 20:25
 2. Grote Zilverreiger – 20:28
Uitzicht vanaf uitkijktoren nabij het Esmeer, in het laatste daglicht

Het begint nu langzaam donker te worden, tijd om weer op de fiets te stappen en weer het bos in te gaan voor Bosuil en Houtsnip. Bosuil is sowieso een garantie in Veenhuizen. Ik hoor ze de laatste tijd regelmatig op een vaste plek roepen, maar wellicht heb ik de soort in Bankenbos al. Houtsnip moet ook prima lukken. Ik loop in de schemering nog een stukje het fietspad op, wie weet vliegt er een Velduil, onlangs is deze soort hier nog gezien. Geen Velduil, maar wel een roepend mannetje Bosuil vanuit het bos, even later ook een tweede Bosuil. Ook Houtsnip is net als vorige keer weer appeltje eitje hier. Weer een baltsende vogel langs de bosrand. Ook met de vorige keer big day waren Bosuil en Houtsnip de laatste dagsoorten, alleen wisselen ze dit keer van plekje.

Bankenbos

 1. Bosuil – 21:23
 2. Houtsnip – 21:30

Het is inmiddels wel leuk geweest en ik geniet nog even van de Bosuilen die mooi vocaal zijn. Ik fiets weer naar huis en loop vanaf mijn huis nog een stukje door Veenhuizen, in de hoop op misschien nog Kerkuil. Maar dit mag niet baten. Voor mij het teken om er voor vandaag mee te stoppen en de eindbalans op te maken van een onvergetelijke vogeldag in het Fochteloërveen.

Bankenbos in de avondschemering

Epiloog

Maar liefst 128 soorten lieten zich waarnemen, meer dan ik had verwacht, ik dacht dat 115 a 120 soorten het maximum zou zijn. Ik heb geluk gehad met enkele wintergasten die er nog zaten (Klapekster, Keep, Kramsvogel) overtrekkende vogels (Visarend, Rode Wouw, Gierzwaluw) en zomergasten die weer waren teruggekeerd uit het warme zuiden om hier te gaan paren en broeden (Tuinfluiter, Kleine Karekiet, Grasmus). Het was een dag met maar weinig missers en veel leuke bonussen. Opvallend was dat veel algemene soorten dit keer lang op zich lieten wachten. Aalscholver was aanvankelijk lastig, Ekster en Turkse Tortel blijven lastig, maar ook Holenduif en Boomklever die ik vaak snel heb, waren aan de late kant vandaag. Holenduif was pas mijn 96e dagsoort, Boomklever de 40e. Dit heeft te maken met het feit dat deze vogels zwijgzamer worden naarmate het voorjaar vordert. De zangactiviteit is sterk afgenomen omdat ze al nestelen.

Voor wintergasten zoals Koperwiek en Kolgans was het zoals verwacht al te laat, hoewel ze met veel geluk nog hadden gekund. Ik was dan ook erg blij met de nog aanwezige Klapekster. Deze soort had ik aanvankelijk al afgeschreven voor de april-editie, totdat er opeens weer één gemeld werd (met foto). Voor een aantal zomergasten die in het Fochteloërveen broeden was het nog te vroeg. Zo had ik geen Wielewaal, Spotvogel, Bosrietzanger, Zomertortel, Grauwe Klauwier en Grauwe Vliegenvanger. Ook Nachtzwaluw, die ik vorig jaar in de zomer enkele keren had in het gebied, was zoals verwacht nog niet terug. Qua doortrekkers werkten veel soorten mee zoals roofvogels als Rode Wouw, Visarend en Blauwe Kiekendief. Steltlopers deden het ook goed met Witgat, Groenpootruiter, Bosruiter en Zwarte Ruiter. Hieronder een opsomming van de beste dagsoorten (bonussen) en missers.

Bonussen (lastige soorten / of soorten waar je geluk mee nodig hebt op doortrek)

 • Rode Wouw
 • Visarend
 • Zeearend
 • Blauwe Kiekendief
 • Sperwer
 • Klapekster
 • Keep
 • Kramsvogel
 • Draaihals
 • Rietzanger
 • Turkse Tortel
 • Ekster
 • Witgat
 • Zwarte Ruiter
 • Wulp
 • Zilvermeeuw
 • Beflijster
 • Wilde Zwaan

Missers

 • Stormmeeuw
 • Pijlstaart
 • Geoorde Fuut
 • Brandgans
 • Visdief

Daarnaast had nog een scala aan soorten gekund met veel geluk. Velduil (onlangs een vogel in het gebied), IJsvogel, Zwarte Wouw, Slechtvalk, Smelleken en Roodhalsfuut bijvoorbeeld. Ergens in de tweede helft van mei ga ik weer een big day doen, eens kijken of ik de 128 kan evenaren. Het zou in theorie zomaar kunnen, maar het blijft (deels) onvoorspelbaar. Ik kijk er weer erg naar uit, het blijft fantastisch om de vogelrijkdom binnen een bepaald gebied op één dag te bewonderen. Het geeft een mooi beeld van wat er in een bepaalde periode in een gebied zoal kan zitten aan soorten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: