Sardijnse Grasmus bij Den Helder

Woensdag 21 april 2021

De woensdag van 21 april leek een normale en rustige dag te worden. Rond 09:00 sta ik op na een diepe nachtrust. Siska is al een tijdje klaarwakker. Koffie, ontbijtje. Daarna had ik het plan om even langs de veldshop (Groningen) te gaan voor twee vogelboeken. Één voor mezelf (Handboek roofvogels Europa, Noord-Afrika en Midden-Oosten) en een cadeautje voor Siska. Voor haar kocht ik een compacte vogelgids met daarin soortbeschrijvingen van min of meer algemene soorten. Een prima boekje om mee te beginnen vogels kijken. Onderweg naar de veldshop had ik mijn eerste Oranjetipje voor dit jaar. Nabij Siska d’r huis een zingende Zwarte Roodstaart, Groene Specht en Goudvink, altijd leuk. Zwartkoppen lijken overal in de bosjes te zingen. Ook nog een Keep overvliegend

Ondertussen sijpelt het bericht door van een overvliegende, waarschijnlijke Schreeuwarend in Overijssel. De vogel zou in noordelijke richting van Zwolle vliegen. Die zou dus zomaar in Drenthe, Groningen of Friesland terecht kunnen komen, wie weet. Ook blijkt er een mogelijke Provençaalse Grasmus te zijn gevonden in de duinen bij Den Helder. Geen nieuwe soort voor mij, dus ik besteed er verder geen aandacht aan. Wel fantaseer ik nog even over de mogelijkheid dat het misschien wel een Sardijnse Grasmus zou kunnen zijn, maar dat zal vast te mooi zijn om waar te zijn. 12:10 ben ik weer terug van de veldshop en zet ik een kopje koffie voor mezelf en Siska. Ik zit amper aan de koffie of via whatsapp komt het bericht door dat de Provençaalse Grasmus wel degelijk een Sardijnse Grasmus betreft(!!!!!)

Berichten die ervoor zorgden dat de dagplanning om werd gegooid

Ik krijg even geen hap of slok meer door mijn keel en het adrenalinepeil stijgt weer in rap tempo. Sardijnse Grasmus betreft een nieuwe soort voor Nederland, een prachtige soort en ééntje waarvan ik al jaren hoop dat ie een keer opduikt in Nederland. Het plan was om na de lunch even te gaan zoeken naar een in Groningen ontdekte Draaihals, dit plan gaat met deze megazeldzaamheid direct de prullenbak in. Gespannen breng ik Siska op de hoogte van deze intrigerende ontdekking en is het zaak snel te schakelen. Folkert Jan zit op dat moment nog op Schiermonnikoog maar zal om 14:30 weer op de vaste wal zijn in Lauwersoog. Vanaf hier kan ik met FJ meerijden. 15:30 vanaf Den Oever is ook een optie. Ik ga voor de eerste optie en raadpleeg snel de OV-reisplanner 9292. Om 13:10 vertrekt vanaf station Groningen een bus naar Lauwersoog. Deze moet ik eigenlijk wel pakken wil ik z.s.m. in Den Helder zijn.

Geen seconde te verliezen. Mijn zojuist gebakken tosti doen we in een zakje, kopje koffie overschenken in thermoskan, appel en banaan mee, nog wat spullen bij elkaar rapen en we zijn onderweg naar station Groningen. We zijn ruim op tijd en om 12:50 zet Siska me af bij het busstation. Snel de OV-kaart nog even opladen en voor ik het weet zit ik in de bus naar Lauwersoog. Buslijn 163, een lijn waar ik goeie herinneringen aan heb. In het verleden heb ik al vaak deze bus gepakt naar het Lauwersmeer. Precies zoals gepland, arriveer ik 14:10 in de haven van Lauwersoog. Nog even in de haven vogelen. 70 Steenlopers en enkele Visdiefjes. Al snel komt FJ met Lonnie Bregman aangelopen. De rit naar Den Helder kan beginnen. Het nieuws rondom de Sardijnse Grasmus is stil. De vogel is al een hele poos uit beeld. Echter, we zijn positief. Er zullen veel vogelaars naar de locatie komen, en hoe meer ogen hoe groter de kans op het terugvinden van deze zangvogel. Onderweg op de Afsluitdijk mijn eerste Tapuit voor 2021. Het is behoorlijk druk op de snelweg trouwens, maar aangezien de vogel vooralsnog niet is teruggevonden, zijn we redelijk ontspannen.

Visdief, haven Lauwersoog

Terwijl we nog op de Afsluitdijk rijden komt dan toch het bericht door waar iedereen op hoopte: de Sardijnse Grasmus was teruggevonden. De vogel was verdwenen is oostelijke richting. Enkele mensen zijn gaan zoeken op- en rondom een camping en hebben de grasmus daar in de bosschages en struiken teruggevonden. Het betreft een camping ten oosten van de plek waar de vogel is ontdekt, omgeven door weidse akkers. De eerste opluchting was binnen, nu nog de vogel zien. Tijdens de laatste etappe richting de locatie krijgen we nu en dan een update, de vogel word geregeld gezien. Dat komt vast goed, maar helemaal gerust zijn we er nog niet op. Grasmus-soorten kunnen zich goed verdekt opstellen. Dat was ook het geval in mei 2012, ook Den Helder. Toen zat in een volkstuin een Balkanbaardgrasmus. Deze vogel werkte prima mee destijds. Gaan we vandaag weer een onvergetelijke soort zien bij Den Helder?

Plek waar de vogel als eerste zagen na aankomst

Even na 16:00 parkeren we de auto op de PP Middenvliet-Zanddijk, naast de camping. Hier komen we Gijs en nog vele anderen tegen die de vogel al mooi hebben gezien Nu wij nog. We haasten ons naar de groep al aanwezige vogelaars bij de camping. We treffen hier ook de eigenaren van de camping. En vele verbaasde campinggasten die maar wat nieuwsgierig en ook best enthousiast zijn. De vogel zou zojuist nog gezien zijn, spannend! we wachten rustig af en al gauw zien we de vogel heel even bovenin het struikgewas verschijnen. In ieder geval al een glimp mogen opvangen, nu nog echt mooi te zien krijgen. Het wachten word al snel weer beloond, want enkele minuten later zit de vogel even heel mooi vrij in de struiken, prachtig! wat een juweeltje. Een vrij klein, blauwgrijs grasmusje van +/- 12 cm, al foeragerend en schitterend in het zonnetje. Helemaal vanaf Corsica / Sardinië (verspreidingsgebied) in de kop van Noord-Holland verzeild geraakt. Het lijkt haast een droom. Een soort waarvan ik al heel lang het gevoel had dat ie een keer zou komen in Nederland. Daar is ie dan. Wat een geluk en genot weer.

Vogelaars bij Sardijnse Grasmus

Even later word iedereen gesommeerd om van het campingterrein af te gaan vanwege toenemende drukte. Men geeft hier gehoor aan, en vervolgens staat iedereen vanaf de openbare weg te turen. De meeste mensen staan op een zeker moment bij de ingang van de camping. Vogel is inmiddels alweer een tijdje van de radar, maar wordt spoedig weer gezien. Sterker nog, de vogel duikt plotseling vanuit het niets op in de heg recht voor ons. Nog meer dichterbij gaan de vogel niet krijgen, een waarneming om je vingers bij af te likken zeg maar. Dit kon niet mooier. Ondertussen komen er nog meer vogelaars aan, sommige uit Groningen, anderen uit Limburg. Wat een heerlijke twitch weer, weer een nieuwe soort voor Nederland op het netvlies. De vogel is ontdekt door Johanna van Dillen-Staal, een naam die ik nog niet vergeten was. Johanna ontdekte in 2011 de eerste Langstaartklauwier voor Nederland (bedankt weer Johanna).

Na langdurig te hebben genoten van deze fijne, nieuwe soort, houden we het weer voor gezien en zetten we weer koers richting het oosten/noordoosten. We zetten Lonnie nog even af op station Den Helder Zuid en zien vervolgens iets waar we even heel raar tegenaan kijken. Weer een leger aan mensen met telelenzen, fotocamera’s en kijkers. Het lijkt wel alsof hier ook een zeldzame vogel zit. Wat blijkt, het zijn vliegtuigspotters. Ze staan opgesteld tegenover Den Helder airport. Zo zie je het eens van een heel andere kant, dat twitchen.

Vliegtuigspotters

We vieren deze megazeldzaamheid als vanouds met een hap bij de McDonald’s en zitten eraan te denken om nog even naar een Draaihals in Groningen te gaan zoeken voor het donker. Het plan Draaihals gaat wederom overboord, de vogel is na de ontdekking vanochtend ook niet weer gemeld. We besluiten de dag af te sluiten in het hoge noorden en zijn getuige van een fraaie zonsondergang. Het is meer dan mooi geweest. Sardijnse Grasmus is zoals het er nu uitziet, mijn 445e vogelsoort in NL en mijn 2e nieuwe soort voor 2021. De volgende dag kon de vogel niet worden teruggevonden. Op naar een volgende nieuwe soort. Ik denk aan een Alpenheggenmus, Balkankwikstaart of die Schreeuwarend die ergens op Nederlandse grond vertoefd. Voor nu nog maar even nagenieten van deze mooie dag.

Mijn dank gaat uit naar Siska voor het meedenken en snelle schakelen + lift naar station Groningen, FJ voor de lift en zoals altijd gezelligheid, Lonnie ook voor de gezelligheid, de eigenaren van de camping voor de medewerking en uiteraard de ontdekster Johanna (ook de herontdekkers). En natuurlijk niet te vergeten, de uit warme zuidelijke streken afgedwaalde hoofdrolspeler, die toch onverwacht kwam gezien de kille noordenwinden van de laatste tijd. Bedankt het geven van een show daar bij Den Helder en dat stukje geluk.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: