Zaterdag 20 februari 2021

De voorspellingen waren menens: terwijl we nog bezig waren met het nagenieten van een week vol sneeuw en strenge vorst, kwam daar de lente alweer om de hoek kijken. De temperaturen stegen met de dag luidden de voorspellingen. Temperaturen tussen 13 en 18 graden. Februari kent altijd een paar warme voorjaarsdagen, daar kwamen ze. Bij menigeen begonnen de lentekriebels weer op te spelen. Dat was bij mij niet anders. Al gauw fantaseerde ik over de eerste Adders, Citroenvlinders en andere leuke lentewaarnemingen. Ik zou gek zijn als ik er niet op uit zou gaan om op zoek te gaan de eerste Adders en andere koudbloedigen.

We hebben een koudegolf gehad die gepaard ging met dagenlang winterpret, en plotseling dan deze weersomslag in zeer korte tijd. Het kon niet anders dan dat de eerste reptielen weer zouden ontwaken in het weekend van 19/21 februari. Hoewel het nog aan de vroege kant is voor de meeste reptielen, zijn Adders er vaak lekker vroeg bij. Het zijn dan vooral de mannetjes die dan alvast ontwaken. Er worden plannen gemaakt waar te zoeken dit mooie lenteweekend. Het Fochteloërveen lag sowieso voor de hand, maar ook andere uitgestrekte gebieden waar Adders vrij talrijk zijn, waren een optie. Uiteindelijk worden de plannen concreet: de zaterdag zal ik mijn geluk beproeven in het Dwingelderveld, hier was ik al een poos niet geweest. De zondag een flinke wandeling maken door het Fochteloërveen.

Dwingelderveld

Rond 11:00 zet Siska me af in de bossen van het Dwingelderveld. We zullen elkaar later op de dag weer treffen in dit prachtige gebied. Ik begin dan als eerste rondom enkele vennen te zoeken naar reptielen. De zon schijnt goed en het wordt beetje bij beetje warmer. Het lijkt toch nog wat aan de frisse kant, dus eerst maar even focussen op de vogels. Over het zuidoosten van Nederland trekken inmiddels in grote getale Kraanvogels naar het noorden. De lucht word scherp in de gaten gehouden, maar waarschijnlijk bevind ik me te westelijk om er iets van mee te krijgen. Wel kan ik genieten van een zingende Grote Lijster, een tweetal Kruisbekken. Boomleeuweriken, Boomklevers, Zwarte Mezen, Kuifmezen, Glanskoppen, een Vuurgoudhaan en Groene Specht. Verderop in het gebied een groepje van vijf Grote Zaagbekken, Grote Zilverreiger, Witte Kwikstaart en een Roodborsttapuit. Boven de heide baltsende Veldleeuweriken, wat een prachtige start van het voorjaar zo. Tussen Jeneverbesstruweel vind ik een Ransuil en roept een Goudvink.

Na een lunchpauze ga ik verder met mijn wandeling en zoek ik stuk voor stuk interessante plekjes af waar Adders zich kunnen opwarmen. Ondertussen is de eerste melding van een Adder op waarneming.nl een feit, ergens in Gelderland. Dat geeft goeie hoop, ik zoek rustig verder. Ongetwijfeld liggen ze hier in Drenthe ook al lekker in het zonnetje, ze moeten zich alleen nog even laten zien. Om 13:45 nader ik het Holtveen, vanaf hier volg ik langzaam het fietspad weer richting de parkeerplaats waar ik ben gedropt. Langs dit fietspad heb ik in het verleden al eens een Adder gezien. Het warme asfalt van dit fietspad is een goeie plek om snel op te warmen, zodoende trekt dit reptielen aan. Echter, het kan ook flink druk zijn met fietsers, wielrenners en/of mountainbikers, waardoor het ook een risicovolle plek is voor reptielen om zich op te warmen. Regelmatig zijn er verkeersslachtoffers.

Adder

Even na 14:00 is het opeens raak. Terwijl ik mijn ogen de kost geef langs het fietspad, komt een passant me tegemoet en roept op z’n Drents: “Een addertie op de stroat, op ’t fietspad daar zo“. Even denk ik dat ze een grapje maakt, maar enkele meters verderop ligt daadwerkelijk een Adder midden op het fietspad te zonnen. Een prachtig mannetje, opgerold en behoorlijk agressief richting de vele wandelaars en fietsers die passeerden (het was nogal druk). Het was een wonder dat de Adder nog niet was doodgereden door onoplettende fietsers (en dat waren er nogal wat). Na verloop van tijd kiest de Adder toch het hazenpad en kruipt weg de berm in, verdwijnend onder een hoopje takken. Rustig wakker worden na een maandenlange winterslaap zat er voor deze Adder nog niet in, helaas.

Adder trekt bekijks
Adder op druk bezocht fietspad

Hoewel ik de Adder liever onder rustiger omstandigheden had willen bewonderen, was ik er ontzettend blij mee. Het is ook leuk om voorbijgangers erop te wijzen en iets over deze enige inheemse gifslang te vertellen. De Adder maakte veel los. Een beetje angst, maar vooral toch respect en verwondering. Sommige mensen hadden nog nooit een slang gezien in Nederland in het wild. Het betrof mijn vroegste Adder-waarneming ooit en de eerste herpetofauna-waarneming voor 2021. Een paar dagen later trof ik ook mijn eerste amfibie aan, een mooie adulte Bruine Kikker in het Fochteloërveen. Lang leve het vroege voorjaar.

Bruine Kikker


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: