Blinkend goud in Groningen

25 november 2020

Ik ben in de loop der jaren veel in onze steden op verkenning gegaan, op zoek naar stadsplanten. Vooral de oudere binnensteden zijn aanlokkelijk omdat je hier vaak mooie oude grachten met muren vindt, die onaangetast blijven. Daarnaast vindt je er vaak verwaarloosde plekken zoals ruderale terreintjes, steegjes en overige oude bouwwerken. Als florist kun je er je hart ophalen. Steden waar ik veel moois ben tegenkomen zijn Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Nijmegen, Maastricht, Leeuwarden en Groningen.

Vandaag (25-11), op een mooie zonnige novembermiddag, maar weer eens de sfeervolle binnenstad van Groningen in gegaan, samen met Siska. We maken een lange wandeling door de stad, langzaam richting het Noorderplantsoen. Langs de Sluiskade en Pottebakkersrijge valt ons oog al snel op fraai begroeide muren en kades. Opvallend veel Muurvaren en het vrij zeldzame Steenbreekvaren, maar ook her en der een bosje Tongvaren. Mannetjesvaren en Eikvaren zijn ook present.

Tongvaren
Steenbreekvaren
Eikvaren spec.

De Eikvaren is in het veld lastig op soortnaam te brengen, het kan Gewone- of Brede Eikvaren zijn. Determinatie is alleen mogelijk na microscopisch onderzoek, zeer gedetailleerd. De beste ontdekking die we hier doen is die van Stijve Naaldvaren, deze is ook zeldzaam. Voor zover we kunnen zien staat er maar een enkel exemplaar. Naast de vele schitterende varens staat er ook opvallend veel Gele Helmbloem. Landelijk gezien zeldzaam, maar hier in de binnenstad lijkt ze vrij algemeen.

Stijve Naaldvaren
Gele Helmbloem (vruchtdragend)
Gele Helmbloem in volle bloei
Close-up

Bijzonder leuk is dat er nog opvallend veel laatbloeiers zijn van deze leuke plant. Vanaf een afstand lijkt het alsof er blinkend goud uit de muren groeit, schitterend. Hadden we een goudmijntje gevonden in Groningen? Het levert samen met het groen wat extra kleur in een verder toch wel asgrauwe omgeving. De kleuren spreken boekdelen. Eind november, en Gele Helmbloem bloeit in volle glorie. Wederom blijkt maar weer dat je zelfs op de meest druk bezochte plekken mooie natuur kunt vinden.

Gele Helmbloem

Terwijl we staan te genieten van de mooie Groningse muurtjes en haar versieringen, gaat het gehaaste leven zoals je verwacht in de stad, gewoon door. Maar weinig mensen, al wonen ze al tientallen jaren langs de sfeervolle grachten in Groningen, zullen weet hebben van al dit moois. Maar ik moet ook een beetje toegeven, je moet het maar net zien al die mooie flora hier. Veel planten groeien enigszins verborgen uit het zicht en tussen geparkeerde auto’s en fietsen. Ik zou zeggen: neem eens de tijd om je omgeving te scannen, misschien gaat er een nieuwe wereld open.

Eikhaas, een grote zwam welke te vinden is aan de voet van levende Eiken

Een stukje verderop, in het park Noorderplantsoen, nemen mensen goed de tijd om te genieten van de omgeving en de natuur. Mensen genieten van de oude en historisch aandoende bomen, waterpartijen, vogels, paddenstoelen of gewoon vanaf een helling kijken naar een snel donkerder wordende avondlucht. Er heerst een rustige sfeer in het Noorderplantsoen, terwijl het toch zeer druk is. Siska en ik sluiten de dag af met een drankje en een stuk cake uit een biologisch/veganistisch cafétje. Groningen is mooi.

Steenbreekvaren

3 reacties op “Blinkend goud in Groningen”

 1. Marcel Hospers Avatar

  Er moet een verslag zijn over de Flora van de Diepenring, geen idee of die ergens te downloaden is. http://natuurreis.scienceontheweb.net/plants/Rotstuin%20Groningen%20ligt%20aan%20de%20diepenring.htm

 2. Marcel Hospers Avatar

  Ik heb in elk geval een verwijzing gevonden naar een document dat het ongetwijfeld zal moeten zijn. In het document hieronder staan de volgende literatuurverwijzingen:
  2 Dijkhuis, E., W.J. Stouthamer, 2008. Muurplanten van de Diepenring. De Diepenring opnieuw bekeken. Floron
  Nieuws nr. 9. Stichting Floron. pp. 12
  3 Hospers, A., c.s., 1998. Muurplanteninventarisatie van de Diepenring. Met de rug tegen de muur. Gemeente
  Groningen.
  http://www.ahospers.scarlet.nl/muurvegetatie/Muurplanten%20centrum%20Groningen%201998.htm

  1. Willem Bosma Avatar

   Hoi Marcel,

   Bedankt voor je reactie en het delen hiervan, interessant. Groningen is een prachtige stad met veel mooie flora.

   Met vriendelijke groet,
   Willem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: