Brede Wespenorchis, niet al te kieskeurig

Orchideeën zijn algemeen bekend bij het grote publiek, vooral vanwege de schoonheid die ze mee hebben. Misschien zijn orchideeën wel de meest geliefde plantenfamilie. In Nederland komen 37 a 38 soorten voor in het wild. De meeste zijn zeldzaam tot zeer zeldzaam, kwetsbaar en stellen hoge eisen aan hun leefomgeving. Zo mag de bodem niet te voedselrijk zijn bijvoorbeeld. Landschappen zoals duinvalleien, schraal grasland en kalkrijke hellingen herbergen de meeste soorten in Nederland.

Brede Wespenorchis, de algemeenste orchidee van Nederland, hier een exemplaar in het Waterloopbos bij Kraggenburg

Er zijn ook een paar soorten en ondersoorten, die in Nederland vrij algemeen zijn. Één hiervan is de Brede Wespenorchis (Epipactis helleborine). Deze soort is niet al te kieskeurig en gedijt ook prima in stedelijke omgeving. Tuinen, parken maar ook in de luwte van bushokjes. Ze wordt vooral aangetroffen op de wat meer arme en onverstoorde bodems, op schaduwrijke plaatsen. De soort kan ook vrij talrijk voorkomen op kapvlakten, langs bospaden en bermen.

Brede Wespenorchis op Vlieland. Vegetatief (niet bloeiend), maar de vruchten zijn zeer opvallend

De Brede Wespenorchis is een vrij opvallende plant die een hoogte kan bereiken tot zo’n 80 cm. Desondanks kan de soort makkelijk over het hoofd worden gezien. In de periode juni-september valt de plant het meeste op vanwege de bloei. De bloemen zijn rood tot roodpaars met een vleugje groen en geel. De relatief grote bladeren zijn eirond en langwerpig.

Bloeiend exemplaar in Breda
Bladeren

Ook nu, in de herfst, is de plant te bewonderen, hoewel misschien niet zo beeldschoon als in de bloeitijd. Extra opletten tijdens een wandeling door het bos of park, of zelfs simpelweg tijdens een bezoekje aan de tuin, kan zeker de moeite lonen. Moeder natuur blijft ons verrassingen schenken. Nederlandse natuur heeft genoeg moois te bieden, je moet het soms even willen zien.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: