Dutch Birding najaarsweekend Texel

9-11 oktober 2020: Dutch Birding najaarsweekend Texel

Van 9 t/m 11 oktober was weer het Dutch Birding najaarsweekend op Texel. Een jaarlijks terugkerend vogelevenement waarbij veel vogelaars naar Texel afreizen om te genieten van de vogeltrek. Ook gaan veel vogelaars in dit weekend op zoek naar zoveel mogelijk schaarse- en zeldzame vogels. Degene die de beste (meest zeldzame) soort van het weekend vindt, wint een prachtige verrekijker.

Natuurlijk hopen ik en Folkert Jan dit weekend ‘toe te slaan’ op Texel. Dus reizen we de vrijdagochtend in alle vroegte weer af naar dit grootste Waddeneiland. Het is pas de tweede keer dit jaar dat we Texel vereren met een bezoek. Dat is weleens vaker geweest in een jaar. Maar wie weet moeten we later dit najaar nog eens naar Texel om een zeldzame soort te twitchen.

Texel – Noordpunt

In de dagen voorafgaand aan het weekend waren er alweer veel leuke soorten gezien op Texel: Bosgors, Siberische Boompieper, Vorkstaartmeeuw en zowel Grauwe- als Rosse Franjepoot. Dat beloofde wat, wellicht lagen sommige leuke soorten voor het ‘oprapen’. De weersvoorspelling ging alle kanten op: veel regen, harde wind maar ook rustige- en droge/zonnige periodes. De zaterdag zag er interessant uit om ’s ochtends een paar uurtjes aan zee te zitten. Een harde W-NW wind zou weleens leuke zeevogels dicht naar de kust kunnen brengen.

Hieronder volgt per dag een samenvatting van de hoogtepunten, de leukste soorten. Soorten die bijzonder zijn voor de tijd van het jaar, voor Texel in het algemeen, en schaarse- en zeldzame soorten in het algemeen. En dat waren er behoorlijk wat, mijn beste najaarsweekend ooit op Texel denk ik. Via de DBAlert Texel 2020 appgroep hield men elkaar op de hoogte van ontdekte zeldzaamheden of andere noemenswaardige soorten.

Via whatsapp werden bijzondere waarnemingen snel gedeeld

Vrijdag 9 oktober

Even voor 10:00 rijden we Texel op en stromen de eerste meldingen binnen via de Texel Bird Alerts appgroep. We rijden als eerste naar De Cocksdorp. Hier brengen we een kort bezoek aan het vogelinformatiecentrum en genieten we van de vele opgezette vogels in deze leuke winkel. Vervolgens rijden we richting Dorpszicht en tikken we de eerste leuke soorten binnen. De Grauwe- en Rosse Franjepoot zijn nog aanwezig en mooi te zien. Zo mooi zag ik beide soorten nog niet, laat staan zo bij elkaar. Mijn eerste franjepoten weer sinds lange tijd.

Europese Kanarie (Foto: Folkert Jan Hoogstra)

Bij het Reddingsboothuis is het ook goed vertoeven met een groepje Europese Kanaries die hier al geruime tijd zitten, een roepende- en actief foeragerende Bladkoning en een roepende Bruine Boszanger die zich soms even laat bekijken. Ondertussen vliegen er honderden Goudplevieren over ons heen, altijd weer een mooi gezicht. Vlakbij het Reddingsboothuis stoten we even later een ‘Acro’ (rietzanger-achtige) op uit het helmgras. De vogel is vliegerig, maar waarschijnlijk betreft het een Kleine Karekiet. Geen verkeerde soort gezien de tijd van het jaar.

Bladkoning (Foto: Folkert Jan Hoogstra)

Even verderop zien we een Grasmus zitten in braamstruweel, ook een leuke voor oktober. In De Tuintjes gaan we op zoek naar een mogelijke Siberische Braamsluiper welke onvindbaar is. Wel zien we een Kolibrievlinder, ook leuk. Vervolgens op De Volharding op zoek naar een Grote Pieper, ook onvindbaar helaas. Echter, de ontdekking van een Morinelplevier in Witte Hoek maakt veel goed. Deze vogel laat zich wel leuk bekijken, tussen vele Kieviten en Goudplevieren.

Texel – Volharding (Foto: Folkert Jan Hoogstra)

Later op de middag brengen we voornamelijk door aan de oostkant van Texel, langs de waddenkant. Hier zien we weer een aantal leuke soorten. Ter hoogte van De Bol zien we een drietal Brilduikers, Geoorde Futen, Dodaarzen en een Middelste Zaagbek. De leukste soort hier vinden we bij monument de IJzeren Kaap, een mooie Roodhalsfuut. Ook nog een tweetal Geoorde Futen. Bij Dijkmanshuizen zien we een Kleine Strandloper.

Ook leuk hier zijn een mooie vrouw Bruine Kiekendief en wat Kemphanen. Even ten noorden van Oudeschild, bij een strandje op de waddendijk, laten drie Sneeuwgorzen zich leuk bekijken.

Sneeuwgors (Foto: Folkert Jan Hoogstra)

Zaterdag 10 oktober

Qua zeevogels viel het ietwat tegen, mooie luchten en een regenboog maakten veel goed

De eerste uurtjes van de zaterdag worden gespendeerd aan zee, ter hoogte van Westerslag. Hoewel het qua zeevogels wat tegenvalt, zien we toch wat leuke soorten zoals langsvliegende Roodkeelduikers, Jan-van-genten, Grote Sterns, Alken/Zeekoeten, Zwarte Zee-enden, Drieteenstrandlopers, Kleine Jager en een Drieteenmeeuw ter plaatse boven het strand.

Mokbaai e.o.

Vervolgens rijden we richting de veerboot om Gijs op te pikken. Nog wat tussenstops, waaronder de Mokbaai. Hier zien we enkele Kanoeten en Zilverplevieren. Ook de eerste Boerenzwaluwen van het weekend vliegen voorbij. Nadat we Gijs hebben opgepikt doen we een poging om Zwarte Roodstaart te vinden bij ’t Horntje. Een vrij algemene soort welke voor ons vaak lastig is gebleken op Texel. Wonder boven wonder zie ik een Zwarte Roodstaart zitten op een kraanmachine nabij een boerderij op een akker.

Vervolgens gaan we vogelen rondom de Horsmeertjes en maken we een lange wandeling via De Geul en via het zuidelijke strand De Hors weer richting Horsmeertjes. Veel levert het ons niet op, een Bladkoning en twee IJsgorzen als hoogtepunt. Wel genieten we van het mooie duinlandschap en de zeewind. Helaas dwingen fikse buien ons weer richting de auto.

Texel – De Hors (zuidpunt)
Siberische Tjiftjaf (Foto: Folkert Jan Hoogstra)

Tussen de buien door vogelen we Waal en Burg en omgeving af. Een Slechtvalk op de grond laat zich leuk bekijken. Folkert Jan ontdekt een mooie Pontische Meeuw. In Eierland vinden we Bontbekplevier en Toendrarietganzen. Bij Dorpszicht laten beide franjepoten zich nog steeds mooi zien. Ook leuk hier zijn enkele Huiszwaluwen, Bladkoning, Siberische Tjiftjaf en een Boomvalk welke een mooie vliegshow geeft in het bijzijn van vele vogelaars. De vogel vangt een libel en eet deze al vliegend op. Schitterende waarneming en ook leuk voor oktober.

Boomvalk (Foto: Folkert Jan Hoogstra)
Boomvalk met prooi (Foto: Folkert Jan Hoogstra)

Vervolgens weer even een korte pitstop bij het vogelinformatiecentrum waar bij de ingang naast de deur een mooie Windepijlstaart doodstil aan de muur hangt. Terwijl we enkele telescopen uitproberen vliegen er meerdere Groenpootruiters over. We besluiten dan richting de Oorsprongweg te gaan om te zoeken naar een Rietzanger. Een zeer schaarse soort voor oktober. Helaas is de vogel nergens te bekennen. Leuk is nog een overvliegende Grote Zilverreiger bij de Westergeest nadat we Gijs weer hebben afgezet bij de boot.

Windepijlstaart bij ingang vogelinformatiecentrum

Een op het einde van de dag ontdekte Izabeltapuit op de noordpunt van Texel halen we helaas net niet meer voor het donker. Het is hopen dat deze zeldzaamheid, het 16e geval van deze soort voor Nederland, een nachtje blijft. Die kans is gezien de weersvoorspelling voor de nacht vrij groot. Veel wind en buien, geen optimale trekomstandigheden. Maar het blijft koffiedik kijken.

Zondag 11 oktober

We beginnen de laatste dag van dit vogelweekend met een roepende Waterral in de Mokbaai. We besluiten toch weer even een uurtje aan zee te zitten vanwege weer een harde westenwind. Dit blijkt een goeie keuze, we zien namelijk vier Grauwe Pijlstormvogels langsvliegen en maar liefst 113 Jan-van-genten. Ook minstens 70 Zwarte Zee-eenden en wederom een Kleine Jager. Helaas is het succes van korte duur want er komt weer een flinke bak regen aan, waardoor ook het zicht op zee een stuk minder is.

Bij Polder Wassenaar wordt meermaals een Velduil waargenomen, altijd een leuke soort, dus gaan we snel die kant op. Ook op de locatie waar de Velduil kort geleden nog is gezien heerst regen en een ongure harde wind. Gelukkig klaart het al gauw weer op, klimmen we een dijkje op en al snel is het Folkert Jan die de Velduil ziet vliegen. Deze voor ons niet-alledaagse uilensoort vliegt mooi over de akkers en verdwijnt al vrij snel uit beeld.

Vogelaars bij Izabeltapuit, tussen de vele regenbuien door

Terwijl we staan te genieten van de Velduil komt het verlossende bericht door dat de gisteren ontdekte Izabeltapuit weer wordt gezien. Toch onverwacht, dat duurde lang die melding, 09:45 pas. Ik ging er al vanuit dat de vogel weg zou zijn. Wellicht bestrijkt de vogel een vrij groot gebied en laat zich niet altijd even makkelijk terugvinden. Snel die kant op dus. 10:00 zijn we ter plaatse en is de Izabeltapuit meteen mooi in beeld. De vogel zit bovenop een stukje duin met veel mos. Even later zien we de vogel verderop in het duin en op wat zandhopen.

Izabeltapuit (Foto: Folkert Jan Hoogstra)

Een goeie welkome soort voor dit weekend, pas mijn tweede Izabeltapuit in Nederland en de eerste in 7 jaar. In 2013 zag ik de soort op de Maasvlakte. Tijd om weer een kijkje te nemen op het Renvogelveld, waar we eerder dit weekend Roze Spreeuw misliepen, hebben we dit keer meer geluk? Jazeker. Al snel vindt Folkert Jan de vogel tussen de gewone Spreeuwen. Onze tweede Roze Spreeuw in twee weken tijd. Ook vliegt er nog een Boompieper over onze hoofden, luid roepend richting zuid.

Vogelaars op het voetbalveld bij De Koog, waar de Zwartkopgors kortstondig ter plaatse was. Helaas verdween de vogel al gauw uit beeld, en was vervolgens onvindbaar

Terwijl we over vakantiepark Sluftervallei lopen komt er een melding binnen van een Zwartkopgors bij De Koog, op het plaatselijke voetbalveld. Hoewel geen nieuwe soort, haasten we ons toch weer terug naar de auto. We hebben deze soort beiden pas één keer gezien, dit was in 2016 bij Ridderkerk. Bij aankomst blijkt de vogel weg gevlogen te zijn. Er wordt naarstig gezocht door velen, maar helaas kan de vogel niet worden teruggevonden. Inmiddels (15:00) sijpelt het bericht door dat er een Blauwstaart is gevonden in het Krimbos.

Melding van Blauwstaart in het Krimbos

We hadden ons al voorgenomen niet weer richting de noordpunt te rijden, maar maken voor een Blauwstaart graag een uitzondering. Zelf zag ik deze leuke soort slechts één keer, in 2011 bij Castricum. Blauwstaart, we wisten dat er ééntje op Texel zou moeten zitten. Elders langs de kust zijn ook exemplaren ontdekt. Laatst zat er ook al een exemplaar op Texel. Ons vermoeden wordt weer eens bevestigd. Zwartkopgors wordt niks meer, dan maar richting het Krimbos.

Bij aankomst in het Krimbos staan er al vele tientallen mensen te wachten en te zoeken, in de hoop dat de Blauwstaart zich zal laten zien. Zoals verwacht blijkt de Blauwstaart lastig, en is het afwachten geblazen. Na een poosje wachten mogen we blij zijn met slechts een glimp van deze dwaalgast. Geen mooie waarneming, maar beter dan niks. We zullen het er maar mee moeten doen, aangezien we de boot van 18:00 willen halen. We zijn zeer voldaan na een lang weekend vogels kijken op Texel, maar ook aardig gesloopt.

We kunnen weer terugkijken op een geslaagd vogelweekend op Texel. In totaal hebben we 127 soorten waargenomen dit weekend (waarvan 10 zeldzame), veel meer dan vorig jaar. Izabeltapuit was de soort van het weekend (Diederik gefeliciteerd), de 16e waarneming voor NL en de 2e voor Texel. Net als vorig jaar viel er ook dit weekend veel regen, maar gelukkig bleef het ook vele uren droog. Voor de totale soortenlijst, zie: Weekendlijst Texel najaar 2020

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: