Goudlijster verzilverd

Donderdag 1 oktober 2020

Op de donderdagavond van 1 oktober zit ik in alle rust in één van mijn vogelboeken te bladeren. In het boek ‘zeldzame vogels van Europa’ kan ik zoals wel vaker gebeurt, weer eens niet de verleiding weerstaan om even Goudlijster op te zoeken. Eigenlijk wel één van de mooiste vogelsoorten die je in Nederland kunt tegenkomen. Helaas bezoekt deze prachtige lijster uit het verre oosten zelden de lage landen.

Goudlijster (Zeldzame vogels van Europa), een veel door mij bekeken pagina uit dat boek

Ik heb de afgelopen jaren met veel verbazing en jaloezie de foto’s van exemplaren in België en Engeland bekeken. De Goudlijster komt voor in Siberië en overwintert in Azië. In Europa is Goudlijster een zeldzame dwaalgast, in Nederland is de soort in de periode 1931 – 2019 slechts 21 keer vastgesteld (Bron: Dutch Avifauna). Van deze 21 waarnemingen liet ééntje zich mooi zien in het veld, namelijk in 2004 bij IJmuiden. Alle overige exemplaren betroffen vondsten van dode vogels en ringvangsten.

Met recht dus een juweel van een vogel en voor vogelaars een droomsoort uit het vogelboek. Nu zijn er de afgelopen dagen weer wat van die jaloersmakende waarnemingen in Engeland, niet ver van Nederland eigenlijk. De foto’s zijn weer om bij weg te dromen. Wat zou het toch een sprookje zijn als het dit najaar weer eens zou gebeuren in Nederland, een Goudlijster in het veld, in levende lijve. Al jarenlang weet ik dat die ene dag van dat ‘Goudlijster-sprookje’ zal komen, de vraag is alleen wanneer.

Vrijdag 2 oktober 2020

De volgende dag rijdt ik met Folkert Jan naar de Maasvlakte, met als doel lekker te gaan vogels kijken en proberen zelf iets leuks te ontdekken. Eenmaal op de Maasvlakte zijn we nauwelijks de auto uit gestapt of Folkert Jan roept de onvergetelijke woorden: “Ik denk dat we beter weer in de auto kunnen stappen, dit ga je niet geloven. 40 minuten rijden vanaf hier, Goudlijster Ouddorp”.

Snel richting Ouddorp, gelukkig waren we al in de buurt

We weten haast niet hoe snel we naar Ouddorp moeten racen en onderweg vraag ik me af of we niet de maximumsnelheid overschrijden. Even wat gas terug nemen en de kop erbij houden, ondanks de spanning. Ondertussen krijgen we updates live vanuit het veld. Vogel is ontdekt door George Tanis (oud klasgenoot van me, bedankt George!) en de vogel wordt regelmatig kort gezien. Wat een droomstart van de dag zou dat toch zijn, is ons goud gegund?

Al snel arriveren we op de parkeerplaats nabij de plek van ontdekking. Snel lopen, sprintje trekken, snel lopen, sprintje trekken, en al gauw zien we een groepje vogelaars naar een tuin staren. We schuiven snel aan en krijgen te horen dat de vogel kort geleden nog even is gezien maar nu uit beeld is. De spanning en adrenalinepeil stijgen weer in rap tempo. De spanning is haast niet te snijden. Zal de vogel zich dadelijk mooi laten bekijken in de tuin?

Wachten op ‘goud’

Het is dan even verderop Folkert Jan die de vogel op een paar meter afstand ziet opvliegen. Is waarschijnlijk even verderop uit beeld weer geland. Helaas mis ikzelf de vogel net, balen. Ik zie slechts een glimp wegschieten naar achteren, vrijwel niks eraan gezien. Maar het moet goedkomen. Steeds meer arriverende vogelaars is ook steeds meer ogen in het veld. Dit kon niet mis gaan.

Een paar minuten later wordt de vogel weer vliegend gezien en trek ik een snelle sprint. Vogel is iets links van het tuintje een bosje in gevlogen en moet daar ergens zitten. Even wachten en al gauw vliegt de vogel weer op en is even mooi te zien. Een bruin tot goudgele lijster ter grootte van een Houtsnip lijkt het, met zwartwit ondervleugelpatroon. Fan-tas-tisch! De Goudlijster, die ene droomsoort, eindelijk met eigen ogen gezien. Kort maar krachtig, op het netvlies. Vanaf een hoger gelegen stuk zie ik de vogel nog enkele keren mooi langsvliegen.

Vogelaars bij Goudlijster

De Goudlijster laat zich niet makkelijk vangen op het netvlies, de vogel is schuw en vliegerig. Net als de meeste andere Goudlijsters. Met tussenpozen is de vogel onvindbaar, waarschijnlijk zit de vogel dan op de grond, tussen dichte vegetatie. En de tuintjes hier aan de kust bij Ouddorp bieden genoeg leuke plekjes voor een Goudlijster om zich te verschuilen. Gelukkig vliegt de Goudlijster regelmatig langs de groep vogelaars welke in aantal blijft groeien.

Op een gegeven moment kon je van een afstand horen wanneer de vogel een korte vliegshow gaf aan de horde vogelaars. Dan hoorde je gejuich, geklap, een slaak van opluchting. Er werd een klein feestje gevierd, natuurlijk met de coronamaatregelen in het achterhoofd. De twitch verliep georganiseerd, ondanks dat het bloed weer eens stroomde waar het even niet stromen kon. Met recht een legendarische twitch, ook voor vogelaars die al langer mee gaan en de vogel van 2004 bij IJmuiden door omstandigheden hebben gemist.

Één van de tuintjes waar de Goudlijster zich regelmatig in verschanste

In de paar uurtjes dat we er zijn krijgen we de Goudlijster meermaals te zien, soms ook van dichtbij. Als we op een gegeven moment bij een ander tuintje staan dan aan het begin, zien we de goudgekleurde vogel dichtbij laag langs vliegen, en weg duiken in onoverzichtelijk struweel. Soms bleef de vogel dan langere tijd uit beeld, maar soms vloog deze door en liet dan ook even zien aan de grote meute. Echt mooi in zit wordt de vogel niet gezien, of je moest veel geluk hebben. Foto’s maken van deze schuwe vogel bleek dan ook een ware uitdaging.

Toch lukte het sommigen om wat aardige bewijsplaatjes te schieten van de vogel. Men moest hiervoor een combinatie van geduld, geluk en schepte hebben. Eigenlijk gold dat ook voor het zien van de vogel. Als je even op je telefoonscherm keek kon je de vogel makkelijk missen als deze even snel voorbij vloog.

Daar was dan eindelijk dat magische moment van de Goudlijster in Nederland, in een mooie groene oase van tuintjes en bosjes met wat vakantiehuisjes. Langs de Zuid-Hollandse kust bij Ouddorp. Een plek waar je één kon verwachten. Wat hebben we lang uitgekeken naar deze dag. De Goudlijster die werd verzilverd door vele gelukkige vogelaars, precies 16 jaar en één dag na de vogel in 2004. Het leek wel een sprookje. Weer een zeldzame lijster erbij, het blijft maar doorgaan met megazeldzaamheden. Hier wordt over 50 jaar nog over gepraat. Weer een onvergetelijke soort en herinnering erbij.

Goudlijster uit de ANWB vogelgids. Nu met kruisje (+1) en datum van waarneming erbij 😉


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: