Leuke zelfontdekking in ‘achtertuin’: Geevlekheidelibel

Donderdag 13 augustus 2020

Op de middag van 13 augustus besluit ik, ondanks de aanhoudende hitte, toch maar één a twee uurtjes te wandelen door het Fochteloërveen. Zo gezegd zo gedaan, want sinds ik in Veenhuizen woon, mag ik het Fochteloërveen toch wel een beetje mijn ‘achtertuin’ noemen. In het verleden kwam ik al regelmatig in dit prachtige uitgestrekte gebied, nu vrijwel dagelijks. Ik loop zo het Bankenbos in, het langgerekte bosgebied tussen Veenhuizen en het eigenlijke hoogveengedeelte van het uitgestrekte Fochteloërveen.

Ik hoop deze middag wat Ringslangen en misschien wat andere reptielen te zien, maar kom er al gauw achter dat het simpelweg te heet is. Op de gebruikelijke plekken langs het Veenhuizerkanaal waar ik regelmatig zonnende Ringslangen heb, is niks te zien. Als ik verderop in de felle zon door open gebied loop, besluit ik toch mijn wandeling af te breken. Het is zweten en zweten, wat je ook doet. Er is ook weinig activiteit qua fauna.

20200712_124623
Fochteloërveen – Bankenbos

Ik besluit via de ijsbaan van Veenhuizen, welke middenin Bankenbos verscholen ligt, terug naar huis te lopen. Opeens schiet me te binnen dat in deze ijsbaan een vrij lange en brede greppel ligt. Hier zouden nog best eens een paar Ringslangen tussen de vegetatie verscholen kunnen liggen. Ik besluit dan al langzaam wandelend de greppel af te zoeken. Er staat nog een heel klein beetje water in de greppel, waar tientallen groene kikkers nog dankbaar gebruik van maken. Dan zitten er wellicht ook Ringslangen, want die lusten graag een kikkertje. Bovendien is de Ringslang een waterminnende slang.

Opeens schiet me te binnen, dat de greppel ook best interessant kan zijn voor de zeldzame Geelvlekheidelibel. Deze soort, die de dag ervoor (12 augustus) op Ameland is waargenomen, houdt van snel opwarmende en tijdelijke wateren met wat water/oevervegetatie. Het was dus zaak iedere libel die op mijn pad kwam, te checken op kenmerken. Wie weet vindt ik er wel ééntje, zou toch erg leuk zijn. Ik heb deze soort pas één keer gezien, in 2009, al heel lang geleden dus, toen ik nog 20 was. Dit geeft ook wel aan dat het beestje vrij zeldzaam is, aangezien ik er vaak op uit trek om libellen te kijken.

Terwijl ik meer en meer begin te zweten (wat wil je met 30+ graden), valt me op hoeveel insecten/geleedpotigen er zitten op deze ijsbaan, die net als veel andere ijsbanen, de laatste jaren nauwelijks nog in gebruik is als schaatsbaan, vanwege de zachte winters. Overal springen sprinkhanen voor me uit, nachtvlinders die opvliegen, vele tientallen koolwitjes, vliegen en muggen en verschillende spinnensoorten. Erg leuk zijn mijn eerste Wespenspinnen voor 2020. Deze prachtige spin is onmiskenbaar en valt ook door zijn grootte erg op. De spinnen vinden hier meer dan voldoende voedsel. De hele ijsbaan is eigenlijk een ecosysteem op zich geworden met veel biodiversiteit.

20200813_160433
Wespenspin met prooi

Terug naar de libellen, die zitten er ook. Paardenbijters en Blauwe Glazenmakers die op hoogte bezig zijn met foerageren en patrouilleren, Houtpantserjuffer en ook twee soorten heidelibellen, de Steenrode- en Bloedrode Heidelibel. Verreweg de meest algemene heidelibellen. Ik bekijk iedere heidelibel uitbundig, maar kan er nog niet meteen een Geelvlekheidelibel uithalen. Pas aan het einde van de greppel, en bij de allerlaatste heidelibel die ik in het vizier krijg, maakt mijn hartslag een sprongetje. Ik meen terwijl de libel actief vliegt, grote gele vlekken te zien op de achtervleugel.

20200813_162908
Geelvlekheidelibel mannetje

Als de libel enigszins op afstand gaat zitten op een stengel, kan ik de kenmerken wat beter bekijken en de eerste vage bewijsplaatjes maken. Als ik de vage foto’s op mijn telefoonscherm bekijk gaat er toch een alarmbelletje af. Dit is er toch gewoon één? vraag ik mezelf hardop af. Ik deel de vage foto’s alvast via whatsapp. Andere mensen zijn het eens met de determinatie als Geelvlekheidelibel. Even later vliegt de libel uit beeld, maar komt snel weer terug. Weer even later zit de libel vlak voor mijn neus en kan ik alle kenmerken pas echt mooi bekijken.

20200813_162656
Geevlekheidelibel mannetje

Het laatste beetje twijfel verdwijnt als sneeuw voor de zon. Mijn tweede Geelvlekheidelibel ooit en pas mijn eerste in dik 11 jaar tijd. Ge-wel-dig! Weer een leuke zelfontdekking en mooie herinnering rijker. De Geelvlekheidelibel is de laatste jaren zeer zeldzaam, er zijn weleens jaren geweest waarin een influx plaatsvond, en vrij algemeen waren. In theorie kunnen ze de komende tijd overal opduiken, opletten dus, mogelijk komt er weer een influx aan. En ijsbanen zijn fantastisch, vooral in het voorjaar en de zomer 😉

20200813_162637


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: