Afgelopen woensdag was ik in Drenthe om een tweetal woonruimtes te bezoeken, in Smilde en Veenhuizen. Nadat ik de ruimte in Smilde had bezichtigd kon ik het niet laten om een bezoekje te brengen aan een nabijgelegen heideterreintje.
Heideterreintje bij Smilde
Ik stond al een hele tijd ‘droog’ wat betreft waarnemingen van slangen. Het verlangen naar een mooie Adder-waarneming was intens. En laat Drenthe nou het bolwerk van Adders zijn in NL. Het weer was niet optimaal, maar in theorie best prima. Bewolkt, winderig maar ook af en toe wat zon.
Na een intensieve zoektocht zonder resultaat begin ik in te zien dat het misschien toch te koud is. Juist als ik besluit weer te vertrekken hoor ik plots geritsel vanuit een graspol, ik buk en kijk voorzichtig wat het is. Al snel ontwaart zich het silhouet van een slang, enigszins verborgen in de graspol. Ik kan nog niet veel details zien, maar vanwege de donkere tekening ga ik in eerste instantie uit van een Ringslang.
Adder, black is black
Als de slang na een poosje in beweging komt en zich open en bloot goed laat bekijken, sta ik even heel raar te kijken. Hoewel lastig te zien, zie ik toch echt een vage aanduiding van een zigzagstreep, een gedrongen bouw, korte staart en vuurrode ogen met een verticaal pupil. Dus toch een Adder! Ik stond hier te kijken naar de eerste melanistische Adder in mijn leven. Werkelijk een prachtige zwarte Adder, vlak voor mijn neus.
Adder
Totaal omvergeblazen, verbaasd, met trillende handen en hartkloppingen kijk ik het wonderschone en kalme dier in zijn ogen. Wat een beauty. Ik wist dat melanistische reptielen, waaronder Adders, regelmatig worden waargenomen, maar als je zoiets dan in het echt tegenkomt voelt dat toch wel erg bijzonder. Wat me nu toch weer overkomt…
Melanisme is het verschijnsel waarbij een individu van een soort een overwegend zwarte kleur heeft, en andere individuen van dezelfde soort een andere, meestal lichtere kleur hebben. Bij reptielen komt melanisme regelmatig voor. Dit heeft een groot voordeel. Hoe donkerder het dier, hoe efficiënter het warmte kan opnemen om te kunnen overleven. In noordelijke, koude streken kan melanisme zelfs een overlevingsvoorwaarde zijn voor reptielen. Zwart, een prachtige kleur.
Vandaag (7 augustus 2021) hebben mijn vrouw en ik ook zo’n zwarte adder gezien, in Meppen (Drenthe). In slingerende vorm was de lengte zo’n 40-50cm. Best lang, begrijp ik. Het prachtige, van kop tot staart egaal zwarte beest, stak een pad van twee meter breed over. Een meter voor onze neus en drie meter nadat onze hond was gepasseerd. Ik ben de 50 gepasseerd en vaak in de natuur te vinden, maar dit was de eerste keer dat ik überhaupt een slang zag. Wauw!
Gefeliciteerd met deze fraaie waarneming, een ontmoeting die je niet snel zult vergeten.
Hopelijk staan je nog meer mooie ontmoetingen te wachten in de natuur, geniet ervan!
Zou het kunnen dat we een jonge zwarte adder gezien hebben op de gorselse heide. Dikte van een pink, lengte 25cm schatting. Heel friemelig snel kruipend over de zandweg. Te snel om met de gsm te strikken