Iedere natuurliefhebber die naar Terschelling gaat kan in extase raken, er is zoveel te zien en te ontdekken op dit mooie eiland. De vogelrijkdom, de enorme verscheidenheid aan flora, mooie schelpen en niet te vergeten al het leven in zee. Wat minder bekend zijn de korstmossen, die je ook op Terschelling in grote mate kunt vinden.

Wat betreft de enorme verscheidenheid is de korstmossenrijkdom op Terschelling wel wat te vergelijken met de plantenrijkdom. Terschelling kenmerkt zich hierin door een breed aanbod met ook veel bijzonderheden en zeldzaamheden. Ook op Terschelling kun je overal korstmossen tegenkomen. Zowel in de dorpen, bossen, duinen, heidevelden als op de zeedijken kun je veel soorten en hoge dichtheden tegenkomen.

Een plek waar je al tientallen soorten kunt vinden is de havendijk in West-Terschelling, één van de eerste dingen die je ziet zodra je met de boot de veerhaven binnen komt. Ik was in het verleden al eens wezen kijken op deze oude zeedijk. In alle rust kijken, genieten en ondertussen die heerlijke zeelucht opsnuiven. Onlangs ben ik hier weer eens wezen kijken en wist ik veel soorten te vinden, zowel algemene soorten die je overal vindt als enkele soorten die je bijna alleen op Terschelling kunt vinden.

De nog wat onbekende en dus onbeminde korstmossenwereld blijft me fascineren. Terschelling is één van de beste plekken van Nederland om te zijn als het gaat om korstmossen. Hieronder enkele foto’s van korstmossen die ik onlangs wist te vinden op de havendijk van Terschelling.

dav
Gewoon Kusttakmos, deze soort kent slechts enkele vindplaatsen in Nederland
dav
Gewoon Kusttakmos
dav
Gewoon Kusttakmos
dav
Zeedakpanmos
dav
Verschillende soorten op één steen, waaronder Oranje Dooiermos, Zwarte Schotelkorst en Dunne Blauwkorst
dav
Stoeprandvingermos
dav
Zwarte Schotelkorst
sdr
Havendijk West-Terschelling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: