1000 soortenweekend Vlieland (BioBlitz) / DT1 20/22 september

Intro

In verschillende regio’s of gebieden binnen Nederland, gaan met enige regelmaat groepen mensen op pad met als doel om zoveel mogelijk soorten te zien binnen een bepaald tijdsbestek. Denk hierbij aan wetenschappers, ecologen, vrijwilligers etc. Bijvoorbeeld een soortendag, waarbij men probeert om zoveel mogelijk soorten binnen 24 uur tijd waar te nemen. Een heel weekend een afgekaderd gebied uitkammen kan ook. Het zien van zoveel mogelijk soorten in een bepaald gebied wordt ook wel een ‘BioBlitz’ genoemd.

IMG-20190915-WA0023
Kwelder/gedijden op Vlieland (Foto: Rutger Diertens)

Biodiversiteit op Vlieland

In het weekend van 20/22 september wil een groep fanatieke natuurliefhebbers dit ook gaan doen, en dan wel op het prachtige waddeneiland Vlieland. Ieder waddeneiland is uniek wat betreft de biodiversiteit (= variatie aan planten, dieren en overige levensvormen in een bepaald gebied). Vlieland is onder veel mensen zeer populair voor wat betreft de vogelrijkdom. Zo vinden ieder najaar drie vogelweekenden plaats op Vlieland, waarbij vogelaars proberen om zoveel mogelijk schaarse- en zeldzame vogelsoorten te vinden. Dit gebeurt onder de naam ‘Deception Tours’.
Daarnaast is Vlieland natuurlijk een populaire plek om zeehonden te observeren.

9543552
Bladkoning (Foto: Jeroen Breidenbach)

Echter, Vlieland heeft veel meer te bieden dan alleen vogels en zeehonden. Zo zijn er meer dan 650 plantensoorten te vinden, zijn er al ruim 675 soorten nachtvlinders vastgesteld en een kleine 200 soorten aan korstmossen. Kortom: er is van alles te ontdekken, zien en te genieten op Vlieland. Het leek ons een leuke en interessante uitdaging om te kijken wat we in een weekend zoal kunnen vinden op Vlieland.

Er is ook een doel bij gediend, namelijk een beter inzicht krijgen in de biodiversiteit op Vlieland. Er is veel bekend over de broed- en trekvogels op Vlieland, maar veel minder op het gebied van insecten bijvoorbeeld. Hoeveel wilde bijen zitten er eigenlijk op Vlieland? En in wat voor soort biotoop/habitat leven bepaalde soorten? Onbekend maakt onbemind, ook dat is een belangrijke reden waarom we dit willen gaan doen. Meer kennis en inzicht krijgen over de soortenrijkdom op het eiland. Op deze manier kan men nog meer rekening houden met de bijzondere en kwetsbare natuurwaarden op Vlieland.

IMG_0590
Kleine Bretelrouwzwever (Foto: Jeroen Breidenbach)
bdr
Gaspeldoorn

Wie wij zijn

Er is zoveel te vertellen over de biodiversiteit van Vlieland, dat we bijna zouden vergeten onszelf even voor te stellen. Bij deze een overzicht van wie wij, allen bevlogen en verslaafde natuurliefhebbers/ecologen, met een grote liefde voor Vlieland, zijn.

Willem Bosma / planten, mossen, korstmossen, gallen en libellen
Jeroen Breidenbach / bijen, kevers, nachtvlinders, wantsen, cicaden en schietmotten
Merel Zweemer / schelpen, overige zeefauna en wieren, weekdieren, mineerders, spinnen en vleermuizen
Gijs Baller / mieren, pissebedden, oorwormen en springstaarten
Remco Ploeg / vissen, kleine waterbeestjes, amfibieën, reptielen en insecten
Alfred Kok / vissen, kleine waterbeestjes, amfibieën, reptielen en insecten
Rutger Diertens / vogels, zoogdieren, dagvlinders en zweefvliegen

dav
Gehakkelde Aurelia

Iedere waarneming telt!

Iedereen kan dit soortenweekend een bijdrage leveren door waarnemingen in te voeren via http://www.waarneming.nl. Iedere bijdrage stellen we zeer op prijs. De tussenstand van de
waargenomen soorten is ook live te volgen, via https://waarneming.nl/bioblitz/vlieland-1000-soorten-dt-2019/

bty
Eikenmos
bty
Zandhagedis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: