Natuurmonumenten verbiedt als eerste natuurorganisatie vissen

“Alsof vissen niet in het ecosysteem thuishoren. Waar haalt men het recht vandaan om vissen te zeggen waar ze wel en niet mogen leven?”

dav

Er heerst consternatie in het haventje van het Zuid-Hollandse dorp Nieuwendijk, een populaire plek onder veel toeristen, en de plek vanwaar je met de pont over kunt steken naar het eiland Tiengemeten. In het haventje zijn namelijk geen vissen toegestaan. Veel mensen vinden het verbod hypocriet en in strijd met algemene rechten en vrijheid.

Henk Snoek (78) kent het haventje van Nieuwendijk als zijn broekzak en snapt niks van het verbod, hij lijkt boos. “Een barbaars besluit, totaal niet van deze tijd. Vissen zijn prachtige dieren. Het komt op mij betuttelend over, om nog maar niet te spreken van discriminatie. Overlastgevende vogels zoals Eksters met hun brutale streken, laat ze die de toegang maar ontzeggen. Het is een kwestie van prioriteiten stellen ook. Daarnaast denk ik dat je de vissende recreant vergeet in dit besluit”, aldus Henk.

Stichting RAVON, die zich onder meer inzet voor de bescherming van vissen, voelt ook weinig voor de maatregel. “De aan- of afwezigheid van vissen geeft belangrijke informatie over het functioneren van het milieu en natuurgebieden. Alsof vissen niet in het ecosysteem thuishoren. Waar haalt men het recht vandaan om vissen te zeggen waar ze wel en niet mogen leven?”

Natuurmonumenten heeft na alle tegengeluiden en feedback besloten het verbod mogelijk op te heffen. “We vragen ons toch af of vissen zich iets zullen aantrekken van het verbod. Het is lastig te handhaven ook, maar soms moet je toch een beetje experimenteren. Helemaal niets doen is ook geen optie”, aldus een boswachter.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: