Zondag 17 februari 2019

Het verliep niet allemaal even soepel, het was een lange rit die de gehele dag leek te duren. Er leek geen einde aan te komen. Spoorwerkzaamheden dwongen me de bus te nemen vanuit Zwolle, om in Emmen te komen. En zondag rijden er maar zeer beperkt bussen in Zuidoost-Drenthe. Schijnbaar moest het zo zijn, die eindeloze rit vanuit Breda naar natuurreservaat Bargerveen. Per trein, per bus en vooral ook te voet. Het moest zo zijn, die lange rit.

Na een lange busrit vanaf Zwolle tot aan Mariënberg, met het nodige oponthoud, is het een halfuur wachten op de volgende trein naar Emmen. Dan heb je er al een paar uur reizen opzitten vanaf Breda, en dan ben je er nog niet. Toch was het geen straf, de busrit was namelijk een erg mooie rit via Dalfsen, Ommen en het plaatsje Beerze. Een stukje Nederland waar voor mij veel mooie herinneringen liggen uit de periode 2005-2009. Een busrit langs uiterwaarden, oude boerderijen, historisch aandoende lanen en door bossen. Grote Zilverreiger hier, Grote Zilverreiger daar en op station Dalfsen mijn eerste Citroenvlinder voor dit jaar, eindelijk. Zelfs een mooie Vos bij Beerze.

bdr
Bargerveen

In Emmen wederom wachten, genoeg tijd om wat bomen en zwerfkeien te bekijken voor korstmossen. Zo lijkt een halfuur wachten op slechts 5 minuten, de tijd vliegt als je wat afleiding hebt. Na een korte busrit arriveer ik in Klazienaveen. Vanaf hier nog een 4 kilometer lopen voor ik in het Bargerveen ben. Maar ook dit was geen straf. De weidsheid, stilte en het even weg zijn uit het drukke Breda deed me erg goed. Weer enkele Grote Zilverreigers, groepen ganzen en mijn eerste Klapekster, mooi in de top van een berkenboom. Groep van zeker 10 Goudvinken, in een plas Grote Canadese Ganzen, Tafeleenden, Kuifeenden, Wilde Eenden en Krakeenden tijdens een ondergaande zon. De vogels blinken in mooi licht.

bdr
Zonsondergang in het Bargerveen

Even voor 18:00 arriveer ik na een korte wandeling door het Bargerveen bij bed & breakfast ‘De Zonnedauw’, waar me een warm onthaal wacht door de vriendelijke bewoners. Echte Drenten met een hart van goud. Na een fijne avondmaaltijd en leuke gesprekken trek ik me terug op de slaapkamer. Hier is het tijd voor ontspanning, ik hoor niks anders dan de wind en vogels. Af en toe vliegt er een Kerkuil roepend langs en trekken er Kraanvogels over met luid getrompetter. Het lijkt haast een droom, die rust hier bij het Bargerveen. Vlak voor het slapen gaan tel ik mijn zegeningen van vandaag en kom ik tot de conclusie dat ik niet mag klagen.

bty

Maandag 18 februari 2019

De maandag strunen door één van de laatste hoogveenrestanten in Nederland, in het stille en uitgestrekte Drenthe, tegen de Duitse grens aan, een uithoek in Nederland. Het is tegenwoordig hard zoeken naar die uitgestrektheid en stilte in Nederland. Nee, niet ieder stukje Nederland staat onder zware druk van ons mensen met bedrijvigheid, industrie, landbouw, verkeerswegen. Er zijn puzzelstukjes waar moeder natuur ook nog iets in te brengen heeft. Een klein puzzelstukje waar niet enkel de behoeftes van mensen centraal staan. Het is alleen even hard zoeken.

bty
Bargerveen

Tijdens het wandelen Kraanvogels op de achtergrond, vorig jaar heeft de soort hier gebroed. 2018 was een mooi jaar voor deze majestueuze vogel. Drenthe mag worden gezien als de kraamkamer van de Kraanvogel. Verder bestaat de oogst deze ochtend uit een vluchtige Adder (mijn vroegste ooit) en Levendbarende Hagedis (op één na vroegste ooit). Nee, ik mag allesbehalve klagen. Alleen al vanwege het idyllische karakter van deze streek is een bezoekje later in het voorjaar onvermijdelijk geworden.

bty

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: