Mossen en korstmossen [Fotoblog / overzicht 2018]

Ik ben in 2018 veel bezig geweest met zelfstudie naar mossen en korstmossen. Naast het lezen van de nodige theorie uit veldgidsen en artikelen + het bestuderen van foto’s op internet, ben ik er natuurlijk veel op uit gegaan om deze bijzondere, nogal onderbelichte levensvormen te bestuderen. Feit is dat hoe meer ik het veld in ga, hoe meer soorten ik leer kennen, ook over de bijbehorende morfologie en ecologie van de soorten.

bty
De wonderschone wereld van mossen en korstmossen

Ook in 2019 zal ik me veel gaan focussen op mossen en korstmossen. Ik zal dan ook af en toe op deze site een verslagje publiceren over mijn vondsten. Het was een aardig klusje, maar ik heb inmiddels de meeste korstmossen die ik in 2018 heb gefotografeerd op naam gebracht.

Bij deze een fotoblogje met overzicht van de mooiste soorten die ik ben tegengekomen. De soorten zijn op allerlei uiteenlopende plekken in Nederland genomen, zowel in de stad als in natuurgebieden. De meeste foto’s maakte ik op de volgende locaties;

 • Breda (Binnenstad en het Mastbos)
 • Vlieland
 • Veluwe

Breda [Binnenstad en het Mastbos]

Ongeveer 150 soorten mossen en korstmossen vond ik het afgelopen jaar in mijn eigen woonplaats. Het betroffen vrijwel allemaal min of meer algemene soorten. Voornamelijk soorten die gedijen op (natuur)steen, allerlei bomen en dood hout. Ook in het Mastbos vindt je allerlei soorten, bijvoorbeeld soorten die typerend zijn voor boomvoeten in oudere stukken bos.

dav
Fijn Bekermos
bty
Smal Bekermos, vaak op dood hout
bty
Rood Bekermos, vooral in heideterreinen
sdr
Groot Dooiermos, zeer algemeen
bty
Gewoon Purperschaaltje links, rechts Witte Schotelkorst
bty
Grauw Rijpmos
bty
Muursterretje, een zeer algemene soort op muren en stenen
bty
Gewoon Pluisjesmos, een soort van bossen
bdr
Gewoon Muisjesmos, zeer algemeen op allerlei steen
bdr
Muursterretje
bty
Gewoon Haakmos, zeer algemeen in gazons
bty
Thujamos

Vlieland 

Op Vlieland vindt je in de verschillende boswachterijen en langs de zeedijken allerlei soorten, maar ook in de duinen zijn opvallend vertegenwoordigd met prachtige velden Rendiermos-vegetaties.

bty
Eikenmos. Ondanks de naam groeit deze sierlijke, takvormige soort op een breed scala aan loofbomen
bty
Groot Dooiermos
bty
Open Rendiermos, bekend vanwege gebruik in kerststukjes
bty
Open Rendiermos
bty
Gebogen Rendiermos
bty
Ruw Heidestaartje
16247464
Groot Leermos
bty
Zwarte Schotelkorst
bty
Zomersneeuw
bty
Duinsterretje

Veluwe 

Op de Veluwe vindt je ontzettend veel interessante korstmosgebieden. Vooral de heidevelden en stuifzanden kunnen behoorlijk soortenrijk zijn. In 2019 ga ik veel gebieden op de Veluwe bezoeken om daar de aanwezige korstmosvegetaties te leren kennen. In 2018 heb ik al een klein begin gemaakt in de omgeving van Lunteren en Ede.

bty
Kronkelheidestaartje
bty
Frietzak-Bekermos
bdr
Groot Schildmos
bty
Soredieus Leermos
bty
Kopjes-Bekermos

Gebruikte literatuur

Deze twee veldgidsen zijn onmisbaar voor iedereen die zich wil verdiepen in mossen en korstmossen.

bty


2 reacties op “Mossen en korstmossen [Fotoblog / overzicht 2018]”

 1. Jaap Cost Budde Avatar
  Jaap Cost Budde

  Aardig overzichtje. Ik heb er veel meer maar de meeste zonder namen. Als je wilt zet ik ze wel on line

 2. Willem Bosma Avatar

  Beste Jaap, je mag ze van mij online zetten. Ik wil er best eens naar kijken, aangezien ik momenteel helemaal in de korstmossen zelfstudie zit. Ik hoor wel waar ik de foto’s kan vinden?

  Vriendelijke groeten,

  Willem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: