Euro Birdwatch 2018

Intro

Op zaterdag 6 oktober was het weer zover, weer zo’n heerlijk jaarlijks terugkerend vogelevenement, de Euro Birdwatch. Duizenden vogelaars tellen op deze dag in heel Europa trekvogels vanaf trektelposten, wanneer miljoenen vogels richting het zuiden migreren.

De Euro Birdwatch is een initiatief van BirdLife International, een internationale organisatie die zich inzet voor de bescherming van vogels en hun leefgebieden. In Nederland coördineert de vogelbescherming de Euro Birdwatch in samenwerking met trektellen.nl. Trektellen.nl is een website waarop gegevens van trektellingen worden verzameld en worden geïnterpreteerd. Deze gegevens worden door honderden vogelaars verspreid door Nederland verzameld.

img_20151003_094355
Tellers op telpost Leeuwarderbos

In 2014, 2015 en 2016 bevond ik me op de telpost Leeuwarderbos waar ik samen met vrienden en andere vogelliefhebbers trekvogels telde. Vorig jaar telde ik vanaf de trektelpost Veluwezoom (Posbank e.o.) welke ik vroegtijdig afbrak i.v.m. slechte weersomstandigheden. Dit jaar tel ik vanaf de trektelpost Hooijdonk, dicht bij huis, even ten noordwesten van Breda. Een verslag van het verloop van de telling en de resultaten.

Euro Birdwatch vanaf trektelpost Hooijdonk, Breda (Telperiode: 07:15 – 13:15)

06:35, na een stevig ontbijt en twee koppen koffie zit ik op de fiets richting trektelpost Hooijdonk. Het is werkelijk kraakhelder, dat beloofd een mooie trekteldag te worden. Als ik even na 07:00 de telpost nader is het nog schemerig en zie ik in de verte enkele silhouetten van vogelaars op een opgehoogd dijkje staan. Ik zet mijn fiets tegen een hek en maak kennis met o.a. Erik van Boxtel, Rutger van Ouwerkerk, David Janssens en nog een aantal enthousiaste vogelaars die voor dag en dauw zijn opgestaan om een paar uurtjes te gaan trektellen.

sdr
Zonsopkomst bij telpost Hooijdonk

De zon komt op en een langzaam oplossende nevel siert de velden. Naast de telpost wordt een laagvliegende Buizerd opgepikt welke wordt verjaagd door een plaatselijke Velduil. Al gauw barst het los en worden de eerste overtrekkende Graspiepers, Zanglijsters en een Watersnip genoteerd. Al snel blijkt dat veel vogels behoorlijk hoog vliegen waardoor het soms een uitdaging is om vogels in beeld te krijgen en een zo nauwkeurig mogelijke schatting te maken van het aantal individuen per soort.

Even na 07:30 begint de trek van Vinken goed los te komen. Graspiepers blijven maar komen en dat gaat, zal later blijken, gedurende de telling ook min of meer zo door. Rondom de telpost jagen verscheidene Torenvalken, roept een Groene Specht en verraad een mannetje Roodborsttapuit zijn aanwezigheid. Rietgorzen vliegen vandaag ook opvallend goed, nog nooit telde ik zoveel exemplaren vanaf een telpost. Datzelfde geldt voor Witte Kwikstaart. Grote Gele Kwikstaart zien we veel minder, slechts een handjevol.  Er trekken regelmatig groepen meeuwen over, voornamelijk Kokmeeuw. Qua ganzen valt het enigszins tegen, enkel groepjes Grauwe Gans.

Torenvalk
Torenvalk (Foto: Erik van Boxtel)

Om 07:54 wordt de eerste Keep genoteerd, een soort die vooral in de winter veel aanwezig is in Nederland.  Net als Koperwieken die langzaam maar zeker binnen beginnen te stromen vanuit het hoge noorden. Dat geldt nog niet voor Kramsvogel. Spreeuwen daarentegen zijn redelijk vertegenwoordigd vandaag. Een soort die in mijn beleving t.o.v. andere Euro Birdwatch edities wel weer goed doorkomt is Veldleeuwerik. Ten opzichte van vinkensoorten zoals Vink, Kneu en Putter, is Groenling nauwelijks vertegenwoordigd met slechts enkele vogels. Ook geen overtrekkende spechten. Wel weer leuk is een groep van 27 Boerenzwaluwen en een overtrekkende Zwarte Roodstaart.

Ringmussen
Ringmussen (Foto: Erik van Boxtel)

Qua roofvogeltrek is het een beetje sprokkelen maar uiteindelijk toch wat Sperwers, Buizerds, Torenvalk en een fraaie Smelleken die wordt belaagd door Kieviten. Ter plaatse op de grond zit een Slechtvalk. Geen kiekendief, Havik of Visarend waar we op hoopten.

Buizerd met Kraai
Buizerd met Zwarte Kraai (Foto: Erik van Boxtel)
dav
Telling op papier

Na 12:00 wordt het duidelijk minder met de soorten en aantallen, hoewel Vinken en Graspiepers toch blijven komen. Om 13:15 houden we het uiteindelijk voor gezien. De gehele telling heb ik ingevoerd met behulp van ObsMapp. De uiteindelijke telling ziet er als volgt uit: 3637 vogels werden er geteld, verdeeld over 45 soorten. De top 3 bestaat uit Vink (1406 ex.), Graspieper (652 ex.) en Kokmeeuw (305 ex.). Hieronder een complete opsomming van de telling. Alle tellers bedankt voor de scherpte en een gezellige ochtend/middag. Ook voor de koffie en de stroopwafels die er goed in gingen.

 1. Vink (1406 ex.)
 2. Graspieper (652 ex.)
 3. Kokmeeuw (305 ex.)
 4. Spreeuw (241 ex.)
 5. Kievit (202 ex.)
 6. Kneu (133 ex.)
 7. Grauwe Gans (103 ex.)
 8. Veldleeuwerik (84 ex.)
 9. Zanglijster (77 ex.)
 10. Witte Kwikstaart (57 ex.)
 11. Putter (56 ex.)
 12. Kauw (55 ex.)
 13. Rietgors (45 ex.)
 14. Aalscholver (41 ex.)
 15. Boerenzwaluw (31 ex.)
 16. Buizerd (11 ex.)
 17. Houtduif (17 ex.)
 18. Holenduif (14 ex.)
 19. Koperwiek (13 ex.)
 20. Keep (12 ex.)
 21. Ringmus (9 ex.)
 22. Watersnip (8 ex.)
 23. Wintertaling (7 ex.)
 24. Blauwe Reiger (6 ex.)
 25. Boomleeuwerik (6 ex.)
 26. Grote Gele Kwikstaart (5 ex.)
 27. Kleine Mantelmeeuw (5 ex.)
 28. Sperwer (5 ex)
 29. Heggenmus (4 ex.)
 30. Sijs (4 ex.)
 31. Groenling (3 ex.)
 32. Zilvermeeuw (3 ex.)
 33. Witgat (3 ex.)
 34. Boompieper (2 ex.)
 35. Roek (2 ex.)
 36. Ekster (1 ex.)
 37. Zwarte Roodstaart (1 ex.)
 38. Geelgors (1 ex.)
 39. Koolmees (1 ex.)
 40. Pimpelmees (1 ex.)
 41. Krakeend (1 ex.)
 42. Wilde Eend (1 ex.)
 43. Smelleken (1 ex)
 44. Stormmeeuw (1 ex.)
 45. Torenvalk (1 ex.)
Graspieper
Graspieper (Foto: Erik van Boxtel)

 


3 reacties op “Euro Birdwatch 2018”

 1. Rutger van Ouwerkerk Avatar
  Rutger van Ouwerkerk

  Leuk verslag Willem!

 2. Ger Duijf Avatar
  Ger Duijf

  Hallo Willem,
  Een heel goede weergave van een prachtige telochtend.
  Ik was een van die andere enthousiaste tellers en leverancier voor de inwendige mens.

  1. Willem Bosma Avatar

   Beste Ger,

   Bedankt voor je reactie en het lezen van mijn blog.

   En natuurlijk nogmaals dank voor de koffie en de heerlijke stroopwafel, dat maakte het vogelen op deze schitterende ochtend nog aangenamer. Breda en omgeving is leuk vogels kijken. Altijd leuk ook om andere mensen met eenzelfde passie te ontmoeten. We treffen elkaar ongetwijfeld weer eens.

   Met vriendelijke groet,
   Willem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: