DT1 Vlieland met Kleine Spotvogel als hoogtepunt

15/16 september 2018: Het eerst Deception Tours weekend op Vlieland

Afgelopen weekend was ie daar weer, het eerste Vlieland DT weekend van 2018. Ieder jaar weer iets om ver naar uit te kijken. Deception Tours is sinds 2011 een vaste traditie dus ook dit jaar zullen er weer veel vogeluren gemaakt worden op dit voor mij mooiste waddeneiland.

Zaterdag 15 september 

Op zaterdag gaat al om 05:15 de wekker, beter te vroeg dan te laat zullen we maar zeggen. Het aantal afvaarten naar Vlieland is immers beperkt, de eerste boot gaat om 09:00 en die moet ik gaan halen. Alles verloopt soepel en om 07:45 pikt Iris mij op vanaf station Leeuwarden. Een kleine 45 minuten later staan we in de veerhaven van Harlingen. Nog even snel tickets halen en wachten tot we de boot op kunnen.

Nog voordat we de boot op gaan komt het goede nieuws dat de gister op Vlieland ontdekte Kleine Spotvogel nog aanwezig is. Nog altijd een nieuwe soort voor mij. Maar we hebben nog zeker 2,5 uur te gaan voordat we op Vlie arriveren, een enigszins spannende overtocht dus. Maar grote kans dat de vogel de rest van de dag blijft zitten. Onderweg vanaf de boot meerdere Zwarte Sterns, Eiders, Steenlopers en langsvliegende Drieteenstrandlopers.

dav
Onderweg

Eenmaal op Vlieland droppen we onze bagage en halen we fietsen bij Zeelen fietsverhuur. Snel richting de oostpunt waar de Kleine Spotvogel zich verschanst in duindoornstruweel en omliggende bosjes. Na een snelle fietstocht droppen we onze fietsen bij andere door vogelaars gestalde fietsen en lopen naar de plek. Hier komen we Andries, Marchel, Hetty, Durk en nog wat goeie bekenden tegen die bereid zijn ons te helpen met het terugvinden van de vogel (Bedankt!). Eerst zien we de vogel enkele keren kort in een flits, maar al gauw is de vogel mooi vrij te zijn in een struikje. Een mooie +1 en voorlopig mijn 418e vogelsoort voor Nederland en 185e voor Vlieland. Het was een kwestie van tijd wat betreft deze soort, gezien het aantal gevallen in NL de afgelopen jaren.

IMG_0573
Kleine Spotvogel, Vlieland (Foto: Jeroen Breidenbach)

Nadat we de rest van de oostpunt hebben uitgekamd fietsen we via Lange Paal langzaam naar Bomenland waar een Bergfluiter spec. is gevonden. Dit kan een Westelijke Bergfluiter of een Balkanbergfluiter zijn. Beide soorten heb ik gezien in Nederland, maar nog geen van beide op Vlieland. In Bomenland zien we al gauw een flinke groep vogelaars in het bos, maar de vogel is al een poosje uit beeld en niet weer gezien. Dat ziet er dus kansloos uit. We besluiten dan ook niet te lang te zoeken en gaan na een korte pauze de rest van Bomenland uitkammen en vervolgens de duinen ten noorden van Bomenland. Verder dan Grote Bonte Specht, Boomkruiper, Gaai, Vuurgoudhaan en een handjevol Staartmezen komen we niet. Het is dan ook relatief rustig in het bos.

dav
Bomenland e.o.

In de duinen treffen we drie Tapuiten, een Roodborsttapuit en enigszins verrassend een Kolibrievlinder. De vlinder vliegt actief bij vlagen, maar gaat ook snel zitten op het warme zand. Leuk om deze soort zo dichtbij zee te zien. Mijn vierde exemplaar dit jaar, een goed jaar voor deze soort. Er zijn ook veel dagvlinders actief, een Hooibeestje, Kleine Vuurvlinder, Bont Zandoogjes en langstrekkende Distelvlinders en Atalanta’s. We turen ook even over de Noordzee maar dit levert niet echte zeevogels op. Wel zie ik een Bruinvis vlak achter de branding.

18511940
Kolibrievlinder

Op het wad bij Bomenland treffen we Folkert Jan, Merel, Jeroen en Gijs. Op het wad zoals altijd foerageren tienduizenden vogels zoals Bergeend, Bonte Strandloper, Kanoet, Groenpootruiter, Bontbekplevier, Zilverplevier, Wulp, Lepelaar en twee Grutto’s. Terwijl we langzaam weer terug fietsen richting camping Lange Paal zien we nog een Boomvalk bij de Nieuwe Eendenkooi, twee Haviken, twee Paapjes en een Grasmus. In struwelen nabij de Nieuwe Eendenkooi zien we tevens een prachtige man Grauwe Klauwier. Schijnbaar heeft deze fraaie soort dit jaar succesvol gebroed op Vlieland. Hoogste tijd om deze mooie vogeldag af te sluiten in het sfeervolle dorp met een drankje en een lekkere maaltijd. Hierbij worden gesprekken over vogels en mooie herinneringen uiteraard niet vermeden.

41931845_10156508730085185_1648818716365815808_o
Zonsondergang (Foto: Merel Zweemer)

Zondag 16 september 2018

Na een goede nachtrust breekt alweer de laatste dag van DT1 aan. Ook vandaag wordt er gevogeld, maar het levert niks nieuws op. Rondom de camping roepen Zwartkop en Vuurgoudhaan en ook een Tapuit mag er altijd zijn. Graspieper en Boerenzwaluw trekken goed. Op de oostpunt gaan we weer even op bezoek bij de nog steeds aanwezige Kleine Spotvogel. Deze laat zich vandaag wonderbaarlijk mooi zien bovenin de topjes van struiken en boompjes. Ook worden de bosjes rondom het Rijkswaterstaat gebouwtje uitgekamd, maar een hier gemelde Bladkoning wordt niet gevonden. Het lijkt sowieso opvallend rustig op de oostpunt. Wel leuk zijn twee Paapjes en een groepje overvliegende Sijzen. Even later nabij de strandopgang vijf overvliegende Gele Kwikstaarten en drie Boomvalken die vanaf zee komen gevlogen. Het blijft mooi om de vogeltrek te observeren.

IMG_0558
Kleine Spotvogel (Foto: Jeroen Breidenbach)

Op de Waddendijk net ten westen van het dorp genieten we nog van een Zeekoet. Even voor 14:00 de melding van een Grote Pieper langs de waddendijk tussen Lange Paal en Westerse Veld. Iris en ik doen een poging, maar de Grote Pieper lijkt al te zijn gevlogen. Wel nog enkele Tapuiten en een Oeverloper.

Vervolgens gooien we wat betreft het vogelen de handdoek in de ring voor vandaag. We storten ons de rest van de dag op andere soortgroepen zoals bijen, sprinkhanen, planten, korstmossen en reptielen. We vinden nog enkele leuke soorten. 16:45 varen we weer terug naar Harlingen. Kort samengevat was het een mooi en erg gezellig en geslaagd weekend met een nieuwe vogelsoort op zak, mooie insecten, planten en voor de rest qua vogels een relatief rustig weekend. Op naar DT3, eens kijken wat Vlieland ons dan voor moois te bieden heeft.

18511941
Grote Groene Sabelsprinkhaan

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: