Oogverblindende, zeldzame orchideeën in Noord-Brabant en Zuid-Limburg

Intro

Juni van dit jaar was, naast een goeie maand voor vlinders, libellen, kevers en andere insecten, voor mij ook een erg mooie maand wat betreft planten. Ik zag ca 15 voor mij nieuwe plantensoorten. De meeste soorten bestonden uit orchideeën. Dit kwam vooral dankzij enkele bezoeken aan kalkgraslanden in het Zuid-Limburgse heuvelland. Hier zijn de mooiste orchideeënvelden van Nederland te vinden. Maar de voor mij mooiste soort zag ik in Noord-Brabant, niet ver van Breda.

Wat ik in voorgaande blogs deed met vlinders en libellen, doe ik bij deze met orchideeën. Een foto-overzicht van de mooiste soorten. Te beginnen met één van de mooiste soorten, de Bijenorchis.

dav

Soorten, ecologie en verspreiding (algemeen)

Van de ca 25.000 soorten orchideeën komen er +/- 37 in Nederland voor. Het is een veel tot de verbeelding sprekende plantengroep. De meeste orchideeën gedijen voornamelijk op schrale, vochtige bodems. Verdroging en vermesting verdrijven orchideeën. Verrijking van de bodem leidt tot teveel concurrentie van snelgroeiende planten zoals brandnetels en bramen.

In Nederland behoren kalkgraslanden, duinvalleien, moerassen, schrale bermen en bossen tot de belangrijkste gebieden voor orchideeën. Enkele orchideeën, zoals de Brede Wespenorchis, gedijen ook in stedelijke omgeving. Orchideerijke gebieden in Nederland zijn bijvoorbeeld Zuid-Limburg (Gerendal, Kunderberg), Lauwersmeergebied, Texel, Terschelling en Schiermonnikoog.

De meeste soorten bloeien in mei/juni, dit is dan ook een goed tijdstip om orchideeën te bekijken.

sdr
Kunderberg, een plek waar een florist zijn hart kan ophalen
dav
Grote Muggenorchis
dav
Bergnachtorchis
dav
Poppenorchis
dav
Bosorchis
dav
Bosorchis
dav
Hondskruid
sdr
Kunderberg

 

 


Eén reactie op “Oogverblindende, zeldzame orchideeën in Noord-Brabant en Zuid-Limburg”

  1. Milou Avatar
    Milou

    Waar vind ik de orchideeën in de buurt van Breda?
    Groet
    Milou

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: