19 augustus 2018

Vandaag ging ik voor de vierde keer op zoek naar het moeilijkst te vinden amfibie van Nederland, de zeldzame Knoflookpad. Voor de tweede keer dit jaar naar Zuidoost-Drenthe, waar de soort o.a. een populatie heeft in- en rondom een ijsbaan (Zie ook: IJsbaan als eldorado voor amfibieën). Helaas lukte het ook vandaag niet een Knoflookpad te vinden.

Toch vond ik een rijke schat wat betreft amfibieën, ondanks dat er nauwelijks sprake was van water op de desbetreffende locatie, als gevolg van de recente, extreme droogte. Knoflookpadden leven gedurende de zomer, net als veel amfibieën, uitsluitend op het land. Ze graven zich al gauw tot een meter in onder de grond of houden zich verborgen onder allerlei voorwerpen zoals stenen, hout en noem maar op. Zolang het er maar donker en vochtig is, en ze er iets te eten kunnen vinden.

Om een exemplaar te vinden zul je dus goed moeten zoeken, hard moeten werken zeg maar gerust. Zoals gezegd geen Knoflookpad vandaag, maar wel vele tientallen Kamsalamanders, minstens 80(!) exemplaren maar liefst. Een voor mij ongekend hoog aantal van deze eveneens zeldzame soort. Onder een oud, vochtig stuk tapijt zaten tientallen dieren. Na snel enkele foto’s te hebben gemaakt heb ik de dieren uiteraard met rust gelaten om ze niet teveel te verstoren. Kamsalamanders zitten in de periode maart/juli in het water, de rest van het jaar betrekken ze het landhabitat, meestal nabij het voortplantingswater.

Bijzonder en mooi om te zien dat de Kamsalamander het zo goed doet op deze locatie. Hieronder enkele plaatjes van deze fraaie amfibieën. Ze hebben een mooi plekje daar in Drenthe.

dav
Kamsalamander, adult mannetje in landfase
sdr
Adulte Kamsalamander
dav
Kamsalamanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: