Zeldzame vlinders op de Veluwe en in Zuid-Limburg

Als aanvulling op een recente vorige blog, nog een reeks dagvlinders. Een bezoek aan enkele gebieden op de West-Veluwe leverde een aantal bijzondere dagvlinders op. Ik zag zelfs een voor mij nieuwe vlindersoort, een Resedawitje. Deze zeldzame vlinder is dit jaar al op meerdere plekken gesignaleerd in Nederland. Zeker vijf exemplaren vliegen momenteel in de buurt van Ede. Helaas lukte het me niet er één op foto vast te leggen, ze waren nogal vliegerig.

Wel liet de meest zeldzame standvlinder van Nederland, de Kleine Heivlinder, zich wederom op de gevoelige plaat vastleggen. De soort vliegt nog in lage aantallen op het Kootwijkerzand. Hier is de soort momenteel nog meer bedreigd door de extreme droogte. De bloei van Struikhei blijft uit, een belangrijke nectarplant voor deze soort. Ook de Heivlinder, het algemenere neefje van de Kleine Heivlinder, is van deze plant afhankelijk. De situatie is zo erbarmelijk voor de vlinders op het Kootwijkerzand, dat men speciale ‘nectarkroegen‘ heeft geplaatst in het gebied in de hoop dat vlinders ervan zullen profiteren. Of het uiteindelijk goed uitpakt? de tijd zal het leren.

dav
Nectarkroeg Kootwijkerzand

Bijzonder waren ook de hoge aantallen Bruine Vuurvlinder en Kommavlinder op de plek waar ook de Resedawitjes vliegen. Ook zag ik Kommavlinder op de vliegbasis Soesterberg.

Ook bracht ik weer een bezoek aan Zuid-Limburg. Dit leverde naast KeizersmantelsKaasjeskruiddikkopjes en Koninginnenpages, ook een StaartblauwtjeBoswitjeBruin Dikkopje en Klaverblauwtje op. Het blijft bijzonder wat je hier allemaal tegen kan komen qua vlinders, het ‘vlindermekka’ van Nederland zou een toepasselijke bijnaam zijn. Ook zag ik nog een Sleedoornpage in het dorpje Partij, vlakbij Vaals.

dav
Sint Pietersberg, een zeer vlinderrijk reservaat
dav
Eys – Piepert

Vlinders die ik zag de afgelopen twee weken

dav
Heivlinder, Soesterberg
dav
Kommavlinder, Soesterberg
dav
Kleine Heivlinder, Kootwijkerzand
sdr
Heivlinder, Kootwijkerzand
dav
Bruine Vuurvlinder, Oud-Reemst
dav
Bruine Vuurvlinder, Oud-Reemst
dav
Bruine Vuurvlinder, Oud-Reemst
dav
Kommavlinder, Oud-Reemst
dav
Keizersmantel, Eys
dav
Keizersmantel, Eys
dav
Bruin Dikkopje, Sint Pietersberg

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: