Argusvlinder tegen het lijf lopen

Soms ben je maandenlang op zoek naar een soort in gebieden waar je er één zou verwachten, maar uiteindelijk vindt je ‘m niet. Op momenten dat je niet bezig bent met die ene soort loop je ‘m plots tegen het lijf. Dat is vaak mijn ervaring met een vlinder die de laatste jaren sterk achteruit gaat, de Argusvlinder.

Vorig jaar zag ik Argusvlinders bij Utrecht, op Terschelling, in Meijendel en twee exemplaren in Zuid-Limburg. De Argusvlinder kwam ooit wijdverspreid voor in Nederland, maar tegenwoordig is de soort vooral te vinden in Noordwest-Nederland. In enkele gebieden doet de soort het nog redelijk, maar op veel plekken vliegen maar lage aantallen. De oorzaak van deze sterke achteruitgang is vooralsnog onbekend.

Zoektochten dit jaar verliepen vooralsnog spoorloos. In de omgeving van Breda zocht ik vele potentieel geschikte gebieden af waar de soort voorheen voorkwam, zonder resultaat. Het regelmatig checken van waarneming.nl toonde vooral meldingen van lage aantallen Argusvlinders. In enkele gebieden werden grotere aantallen gemeld.

dav
Argusvlinder, Lippenhuisterheide

Op maandag 30 juli zocht ik op de Merskenheide bij Ureterp (FR) naar de Argusvlinder, ook hier zonder resultaat. En dan te bedenken dat ik de soort hier redelijk veel tegenkwam in 2014. Des te leuker en verrassender was het toen ik de soort tegen het lijf liep op een ander, groter heideterrein, de Lippenhuisterheide. Al zoekende naar reptielen stootte ik een exemplaar op dat vrijwel meteen weer ging zitten op het warme zandpad. Meestal zat de Argusvlinder op het warme zand, maar soms ook op een stenen paaltje langs het pad en soms deed de vlinder zich tegoed aan nectar van de laatste bloeiende planten, zoals Rode Klaver, Rolklaver en Jacobskruiskruid.

dav
Argusvlinder
dav
Argusvlinder, voorzichtig met de vleugels open

Vervolgens ben ik meerdere keren het warme zandpad afgelopen in de hoop op meer exemplaren, maar het bleef bij dit ene honkvaste exemplaar. Meerdere keren kom ik het beestje tegen, maar uiteindelijk verdwijnt ie tussen de dichte heidevegetatie verder van het zandpad af. Het is niet veel, maar ik ben er zeer blij mee. Het is tegenwoordig hard zoeken naar deze soort in mijn beleving.

dav
Zandpad op de Lippenhuisterheide waar ik de vlinder tegen het lijf liep. Links en rechts van het pad staan boompjes, struweel, lage- en hogere vegetatie en er staat her en der een stenen paaltje. Deze stenen paaltjes warmen snel op zodat vlinders hiervan kunnen profiteren. Naast het zandpad loopt ook een schelpenpad dat vooral dient als fietspad

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: