Na dagvlinders in het zonnetje te hebben gezet, mag ik de enigszins onderbelichte, mysterieuze en veelal zeer fraaie nachtvlinders uiteraard niet overslaan. De afgelopen tijd was het weer smullen van vele honderden nachtvlinders. In deze blog een serie foto’s van de mooiste soorten.
Drie keer ben ik de afgelopen tijd wezen nachtvlinderen. Twee keer in het Leeuwarderbos en één keer op de Sint Pietersberg. Oftewel, in het uiterste zuiden en bijna in het uiterste noorden. De meest recente nachtvlindersessie in het Leeuwarderbos leverde 109 soorten op.
Ook kwam ik veel leuke nachtvlinders tegen tijdens mijn veldwerk bij de gemeente Breda en tijdens de vele natuurtripjes verspreid door het land. Zo kwam ik laatst de eerste Kolibrievlinder van het jaar tegen in de Biesbosch en korte tijd later volgden nog twee waarnemingen. Net als vorig jaar kwam ik ook deze keer het Zwart Weeskind tegen in het Bunderbos. Al bleef het dit keer bij een karige twee exemplaren in plaats van vele tientallen.
Er zijn veel meer soorten nachtvlinders in Nederland dan dagvlinders. Met veel geluk zie je in Nederland, inclusief zeldzame dagvlinders die zich hier (nog) niet voortplanten, +/- 70 a 75 soorten in een paar jaar tijd. Er komen zeker 2400 soorten nachtvlinders voor in Nederland. Sommige zijn slechts enkele millimeters groot (micro nachtvlindertjes) en nauwelijks te zien, sommige hebben een respectabele spanwijdte van 10 tot 15 cm. Hoewel veel soorten nachtactief zijn, zijn er ook veel dagactieve soorten.
Er zijn ook nachtvlinders die veel overdag worden gezien. Momenteel vliegt het zeer algemene Gamma-uiltje bijvoorbeeld. Deze soort komt veel in tuinen, bijvoorbeeld om nectar te drinken van Vlinderstruik, Lavendel en Kattenkruid.
Hieronder volgt een kleine greep uit de vele mooie nachtvlinderwaarnemingen die ik deed de afgelopen tijd.
















