De afgelopen tijd is het volop genieten van de vele insecten, de periode juni/augustus is zoals gebruikelijk bij veel natuurliefhebbers, de beste tijd om eropuit te trekken voor de ongewervelden. Zo er zijn veel soorten libellen, dag- en nachtvlinders, sprinkhanen en kevers actief dezer dagen.

sdr
Hommel snoepend van nectar

Niet dat er op het gebied van vogels niks te zien valt, integendeel zelfs. Wie nu een beetje oplettend naar boven kijkt kan getuige zijn van een prachtig fenomeen. Gierzwaluwen die momenteel bezig zijn met uitvliegen en bezig zijn met een soort van ‘vliegles’. Gewoon bij huis of dichtbij huis. Het zijn weer van die typische, heerlijke zomeravonden waarbij we gratis en voor niks mogen genieten van vliegshows en niet te vergeten dat zomerse gegier dat door het luchtruim galmt. Geniet ervan zolang het kan, want de eerste gierzwaluwen vertrekken alweer richting Afrika.

Ik heb mezelf voorgenomen om een kort- en bondig blogje te schrijven dit keer, en daar houd ik me dan ook aan. Ik heb mijn vreugde over de Gierzwaluw weer even uitgesproken. Ik ben net zo blij met de vele vlinders afgelopen paar maanden, weken en dagen. Bij deze dan maar een fotoblogje met de mooiste vlinderplaatjes van afgelopen tijd. Vooral Boomblauwtje, Bont Zandoogje, Oranje Zandoogje, Dagpauwoog, Citroenvlinder en Groot Koolwitje kruisten veelvuldig mijn pad.

Grote kersen op de taart betroffen Spiegeldikkopje, Iepenpages, BoswitjesKleine IJsvogelvlinders, Grote Weerschijnvlinder, Keizersmantel, DwergblauwtjeGrote Vos en Braamparelmoervlinder in Limburg en Veenhooibeestjes in het Fochteloërveen. Braamparelmoervlinder en Grote Vos betroffen nieuwe soorten voor mij. Ook erg gaaf waren Koninginnenpages in Noord-Brabant. En nog nooit zag ik zoveel Eikenpages als afgelopen weken, meer dan ik ooit in mijn leven had gezien.

sdr
Koninginnenpage, Chaamse Bossen
dav
Koninginnenpage, Chaamse Bossen
dav
Distelvlinder, Biesbosch
dav
Citroenvlinders, Chaamse Bossen
dav
Oranje Zandoogje, Chaamse Bossen
dav
Bont Zandoogje, Chaamse Bossen
dav
Hooibeestje, Ulvenhoutse Bos
dav
Kleine Vuurvlinder, Ulvenhoutse Bos
dav
Groot Dikkopje, Chaamse Bossen
sdr
Kleine Vos, Leeuwarder Bos
dav
Klein Geaderd Witje
sdr
Iepenpage, Heerlen
dav
Spiegeldikkopje, Limburg
dav
Koevinkje. Limburg
dav
Gehakkelde Aurelia, Maastricht
dig
Braamparelmoervlinder, Limburg
dav
Kleine IJsvogelvlinder, Limburg
dav
Eikenpage, Deurne
dav
Dagpauwoog, Peel
dav
Boomblauwtje, Meinweg

 

 


3 reacties op “Vlinders”

 1. Sandra dieLimburgse Avatar

  Een hele verzameling mooie vlinders … De vlinderdip heeft dit jaar maar kort geduurd gelukkig. Spiegeldikkopje staat hoog op mijn verlanglijstje.

  1. Willem Bosma Avatar

   Het is toch een beetje spannend hoe het sommige vlinders afgaat de komende tijd. Het is erg droog nu en niet alle vlinders vinden voldoende nectar omdat de bloei van sommige plantensoorten is vertraagd of eerder is gestopt door het uitblijven van regen.

   Wel wordt het interessanter om de tuin ook in de gaten te houden. Tuinen worden veelvuldig besproeid zodat daar veel planten uitbundig in bloei blijven. Veel vlinders wijken uit naar tuinen nu omdat veel voedsel te halen valt nu.

   Een Spiegeldikkopje zal je niet in je tuin zien, maar wel kunnen er andere leuke verrassingen opduiken. En natuurlijk blijven die algemene soorten ook een lust voor het oog 😉

   1. Sandra dieLimburgse Avatar

    Dat vreemde bezoekers opduiken in de tuin is wel al gebleken. Vorige week een Keizersmantel op de vlinderstruik en op groot Kattenstaart zat een Koevinkje. Die is dan wel algemeen maar niet eerder in mijn tuin gezien. Net zoals Landkaartje … ook een nieuwe bezoeker en vandaag zag ik voor het eerst een Eikenpage. En niet alleen vreemde vlinders maak ook bijen en allerhande wespensoorten en wantsen, dit jaar al vele zeldzaamheden gespot in eigen tuin. Wat dat betreft heb ik een topjaar … Nu al.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: