Maandag 11 juni 2018

Op maandag 11 juni ging ik weer eens voor een stevige wandeling naar het Fochteloërveen. Ik ging in de hoop Adders en Ringslangen te vinden, want deze soorten had ik nog niet gezien dit jaar. Gladde Slang kwam ik een poos geleden tegen bij Wolfheze.

Om een lang verhaal iets in te korten, ik vond vandaag geen enkele slang in het uitgestrekte Fochteloërveen zelf. Überhaupt geen reptielen te zien hier, zelfs geen hagedis. Wel Veenhooibeestjes, Eikenpage, Koraaljuffers en bloeiende Rietochissen. Wat betreft slangen vond ik het geluk vandaag in Veenhuizen, vlakbij de bushalte waar ik ben uitgestapt. Ik ben namelijk amper de bus uit, loop via de berm richting het bos, of zie al vele Ringslangen wegglijden langs de waterkant van het Veenhuizerkanaal.

17213340
Eikenpage

Leuk om te zien is een fors vrouwtje van ongeveer een meter lang dat versierd wordt door twee mannetjes die om haar kronkelen. Verderop liggen enkele exemplaren te zonnen en laten zich evenals mooi benaderen.

dav
Ringslang, vrouwtje, Veenhuizen

Veel mooier dan dit wordt het niet denk je dan bij jezelf. Toch is niets minder waar. Als ik verder loop richting het bos zie ik al gauw iets liggen op het warme asfalt. Ja hoor, een mooi vrouwtje Ringslang neemt het van een uitgebreid zonnebad. Ik benader haar behoedzaam en probeer geen heftige bewegingen te maken. Je zou zeggen die gaat er ieder moment snel vandoor, maar wederom, niets is minder waar.

dav
Ringslang

Het reptiel blijft rustig liggen en lijkt niet schuw. Ik pak voorzichtig mijn telefoon om wat plaatjes te maken. Op dat moment beweegt de slang, komt langzaam naar mij toe en brengt zijn kop omhoog. Ze ruikt veelvuldig met haar tong. Mijn hart begint in mijn keel te kloppen en ik kan mijn ogen nauwelijks geloven, zo dichtbij oog in oog met een schitterende Ringslang. Het lijkt haast een soort droom. Ik raak in een kleine extase. Ik weet een reeks fraaie plaatjes te schieten. Na ongeveer een minuut trekt de slang zich terug en glijdt langzaam weg richting de berm.

dav

Mensen, wat een buitengewoon prachtige waarneming en ervaring! Misschien wel mijn mooiste reptielenwaarneming ooit. Langs het Veenhuizerkanaal huizen veel Ringslangen. Met een lengte van +/- 120 cm is de Ringslang de grootste van de drie inheemse slangen. Deze niet-giftige en volkomen onschuldige slang is tevens de algemeenste slangensoort en is in staat zich over grote afstanden te verspreiden.

Hieronder nog enkele plaatjes;

dav

dav

dav


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: