Verjaardagscadeau in Scheemda: Zwartkeellijster

Intro

Januari is nou niet bepaald de meest spannende maand wat betreft extreme dwaalgasten. Maar dat het ook anders kan lopen bewijst 2010 met een Baltimoretroepiaal in Alkmaar (tweede waarneming voor NL), 2014 met een Bruine Klauwier ergens in de Achterhoek (eerste waarneming voor NL) en 2016 met de intrigerende ontdekking van een Roodkeelnachtegaal in een tuin in Hoogwoud (eerste waarneming voor NL). Dit jaar blijkt wederom hoe verrassend januari kan uitpakken.

Vogelend Nederland wordt namelijk in korte tijd overrompeld door twee megazeldzaamheden. Via via komt een Zwartkeellijster aan het licht welke ergens in een tuin in het Groningse Scheemda zou zitten en in de haven van Vlissingen duikt een schitterende Ross’ Meeuw op, de soort welke bekend staat als logo van Dutch Birding. De Ross’ Meeuw was ooit een zeer extreme dwaalgast, maar inmiddels betreft deze vogel alweer het 18e geval voor Nederland. Desalniettemin zijn er inmiddels al honderden mensen wezen kijken. De laatste keer dat deze soort uit het Arctische noorden zich liet zien in Nederland was in april 2011, deze vogel heb ik toen mooi gezien.

24 januari 2018

bty
Zwartkeellijster, Scheemda

Zwartkeellijster is een ander verhaal. In 2009 bevond zich een poosje een exemplaar op Texel, maar toen was ik nog niet zo’n fanatieke twitcher. In 2015 wederom een exemplaar op Texel, maar die werd maar heel kort gezien door een handvol mensen. Afgelopen najaar werd er een exemplaar gevangen en geringd op Vlieland, maar niet teruggevonden. Al enige jaren hoop ik op een wintergeval welke ergens in een tuin zou worden ontdekt (zoals in Den Helder in 1996), en dat gebeurde dan eindelijk op 24 januari 2018. Een waarneming van een Zwartkeellijster inclusief foto wordt in een vogelaarsapp rondgestuurd. De vogel zou al minstens 10 dagen aanwezig zijn in een tuin en opgemerkt zijn door de bewoners die een ‘vreemde merel’ in de tuin hadden gesignaleerd.

Zodoende mocht ik deze 11e Zwartkeellijster voor Nederland eigenlijk niet missen, ondanks dat deze soort gegarandeerd weer eens komt. Toch ging ik ging niet meteen halsoverkop naar Scheemda. Toen bleek dat de vogel op 25 januari nog aanwezig was, besloot ik erop te gokken dat deze Siberische dwaalgast nog wel even zou blijven in die aantrekkelijke tuin waar volop voedsel en dekking te vinden is. Ik neem contact op met Cock die de volgende dag vanuit Arnhem naar het noorden rijdt.

26 januari 2018

De volgende dag, de dag van mijn 29e verjaardag, is het aanvankelijk nog behoorlijk spannend. 08:00 is het zo goed als licht, maar nog niet meteen spannende berichten uit het hoge noorden. Maar nog voordat er een melding te zien is op Dutch Bird Alerts of waarneming.nl is het Theo die 08:31 via de groepsapp met verlossende woorden komt en meldt dat ie de Zwartkeellijster zojuist heeft gezien. Zeer goed nieuws, nog het een en ander regelen en dan kan om 11:30 de reis naar Scheemda beginnen. Cock staat met smart te wachten en al snel zitten we in de auto op weg naar een erg fraaie vogel in een dorp waar je normaal niks te zoeken hebt.

Screenshot_20180126-083855
Nog voordat er een melding van de Zwartkeellijster op internet is te vinden, komt via whatsapp het goede nieuws binnen
bdr
Vogelaars in Scheemda

Dat blijft het twitchen leuk maken, al die verschillende plekken in Nederland waar je komt, zo zie je toch weer eens iets van de wereld. De ene keer sta je in de middle of nowhere ver van de bewoonde wereld, de andere keer sta je op een waddeneiland, dan sta je weer in een dicht bos te zoeken naar een naald in een hooiberg en zo sta je weer in een dorp waar je nog net niet voor gek uitgemaakt wordt.

ZKL
Zwartkeellijster, Scheemda. Met tussenpozen was de vogel erg mooi te zien (Foto: Jos Welbedacht)

13:15 arriveren we in Scheemda waar we al snel de grote meute vogelaars zien staan kijken naar een achtertuin. We schuiven snel aan en vrijwel meteen is de lijster in beeld, althans voor de meesten. Ikzelf sta net verkeerd en zie de vogel over het hoofd. Gelukkig komt het al snel goed wanneer de vogel open en bloot op een voederschaaltje zit te foerageren. De vogel laat zich prachtig bekijken. Af en toe is de vogel spoorloos, maar voor je het weet is ie weer volop in beeld. Daar was eindelijk die winterse Zwartkeellijster. Alleen de winter zelf was vandaag de grote afwezige. Met zachte temperaturen relatief ver boven het gemiddelde, zingende Zanglijsters, Merels, Heggenmussen en Koolmezen, bloeiende Sneeuwklokjes en allesbehalve een greintje vorst of enige andere vorm van winterse kou, was het meer lente dan winter.

Zwartkeellijster, mijn 413e vogelsoort in Nederland, de eerste nieuwe soort voor 2018 en een verjaardagscadeau dat me nog lang zal bijblijven. Het was een gezellige boel daar in Scheemda.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: