Paddenstoelen inventariseren Laakse Strand

Op de stormachtige, grauwe maar toch ook enigszins zonnige ochtend van woensdag 22 november heb ik me laten ‘meesleuren’ door vrienden Huib en Ilse om paddenstoelen te inventariseren op het Laakse Strand, gelegen aan het Nijkerkernauw, ten zuidwesten van Zeewolde bij het Hulkesteinse Bos. Kijken, proeven, ruiken en de allerkleinste details bekijken met behulp van loepje waren soms nodig om tot een sluitende determinatie te komen.

bdr
Paddenstoelen inventariseren Laakse Strand

Paddenstoelen hebben me de laatste jaren meer en meer weten te fascineren. De aanwezigheid van soorten kan veel vertellen over het milieu en de bodem waarop ze groeien. Voor wie zich een beetje gaat verdiepen in de veelzijdige wereld van paddenstoelen gaat er toch weer een heel andere wereld open. Paddenstoelen hebben een onmisbare rol in de natuur. Met speciale schimmeldraden ruimen ze veel organisch materiaal op. Of zoals een biologiedocent waar ik vroeger ooit les van had het mooi kon verwoorden; “paddenstoelen zijn stofzuigers van moeder natuur, zonder paddenstoelen zou het een onoverzichtelijk rotzooitje worden”.

Samen met een groep mensen bestaande uit deskundige, doorgewinterde en zeer enthousiaste paddenstoelenfreaks trekken we het Laakse Strand op. Deze groep natuurliefhebbers trekt er wekelijks op uit om gebieden in Flevoland te inventariseren op soorten paddenstoelen. Vervolgens wordt er een rapportage opgesteld met daarin de onderzoeksresultaten. Beheerders van gebieden, zoals natuurorganisaties, gemeentes en de provincie kunnen de resultaten van de inventarisaties meenemen in het beheer van het gebied. Zo blijven de onmisbare paddenstoelen, die ook nog eens een lust voor het oog zijn, behouden.

Tijdens de inventarisatie op het Laakse Strand zag ik meerdere soorten voor het eerst in mijn leven, zoals de Duindoornvuurzwam, Gele Knotszwam en Zwartgroene Melkzwam. Ik had bewondering voor het enthousiasme binnen de paddenstoelengroep, heel leuk om iedereen zo gepassioneerd bezig te zien met paddenstoelen. Van de paddenstoelen zelf word ik al erg blij, maar van mensen die zoveel voldoening en geluk halen uit iets wat ‘gratis’ geleverd wordt door moeder natuur, wordt ik ook erg vrolijk. En zo blijf ik ook leren van deskundigen.

Hieronder een greep uit de tientallen soorten die werden aangetroffen tijdens de inventarisatie.

bty
Zwartgroene Melkzwam
bty
Gele Knotszwam
bdr
Paarse Schijnridderzwam
bdr
Bundelmycena
bty
Duindoornvuurzwam
bty
Kleverige Aardtong
bty
Rode Boleet
bty
Vliegenzwam
bty
Vliegenzwam
bty
Parelstuifzwam
bty
Gele Knolamaniet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: