Regiotwitch: IJsduiker Rhederlaag

Zondag 29 oktober 2017

Vaak is het zo dat ik voor een zeldzame vogel een flinke reis moet maken. Dit jaar lokten zeldzame vogels mij o.a. naar De Biesbosch, Vlieland, Terschelling, Texel en Uden. Gelukkig duikt er ook regelmatig een leuke soort op dicht bij huis, zoals vorig jaar in november Pestvogels in mijn woonplaats Velp. Vandaag was het weer eens raak, want een melding via whatsapp van een IJsduiker vol in zomerkleed op de Rhederlaag, enkele kilometers ten oosten van Velp, doet het vogelaarshart sneller kloppen.

De IJsduiker is een vrij zeldzame maar regelmatig geziene gast in Nederland. De meeste exemplaren worden langs de kust gezien, bijvoorbeeld langsvliegend over zee, of in grote aan de kust gelegen wateren. Slechts vijf IJsduikers heb ik gezien sinds ik ben begonnen met fanatiek vogelen en de laatste keer was in januari 2013, in Zeeland. Des te leuker is deze ontdekking ver in het binnenland vlakbij huis. Echter, nog meer bijzonder is dat de vogel volop in zomerkleed is, en zo zijn ze toch echt op hun mooist. Precies zoals je ze weleens voorbij ziet komen in films. De meeste IJsduikers in Nederland betreffen winterkleed vogels. Oftewel, allerlei goede redenen om naar de Rhederlaag te fietsen.

bty
Rhederlaag, een grote recreatieplas
bdr
Vogelaars bij de Rhederlaag voor een goed zichtbare IJsduiker

Ik zal het kort houden, om 15:27 precies stond ik vol verbazing te kijken naar een schitterende IJsduiker in zomerkleed, een kunstwerkje, precies zoals je ze weleens voorbij ziet komen in films. Precies zoals je deze soort vaak ziet afgebeeld in natuurboeken. Mijn zesde IJsduiker en mijn eerste in zomerkleed. Een IJsduiker die soms tot op enkele meters voorbij zwemt, vaak driftig duikend naar vis. Voor de leken zal het misschien doen denken aan een uit de kluiten gewassen grote fuut, voor vogelaars een vogel uit de categorie droomwaarnemingen.

Het aantal vogelaars groeit dan ook gestaag. De IJsduiker is af en toe een tijdje uit beeld. Het ene moment zit ie vlak voor je neus, het andere moment duikt ie ongezien een stuk in de verte weer op. Wat een prachtige waarneming, zeker wanneer de vogel behoorlijk dichtbij kwam. Één van mijn mooiste waarnemingen ooit en één van de vogelhoogtepunten van 2017.

20908
IJsduiker, Rhederlaag, 29-10-2017 (Foto: Alex Bos)

De Rhederlaag bleek in het verleden overigens al vaker een geliefde plek bij duikers. Zo zat er vorig jaar een Roodkeelduiker, in 2010 een Parelduiker en in 2014 de allerzeldzaamste, de Geelsnavelduiker. De IJsduiker broedt in het hoge noorden, waaronder Alaska, Canada en IJsland. Het zijn trekvogels die in het najaar/winter trekken naar het zuiden en worden dan ook gezien langs Europese kusten, waaronder Nederland. Vogels in het binnenland bevinden zich vaak op meren, grote plassen en rivieren.

bty


4 reacties op “Regiotwitch: IJsduiker Rhederlaag”

 1. Sandra dieLimburgse Avatar

  Inderdaad een prachtig kleed … Hier in Limburg heb ik er ook es een gezien, in Heel. Winterkleed.

 2. Willem Bosma Avatar

  Op de Bosmolenplas? daar was ik ook ooit voor een IJsduiker 🙂

 3. James Avatar

  Awesome blog you havve here

  1. Willem Bosma Avatar

   Hi James, thanks for visiting my blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: