DT3 Vlieland: Een memorabel vogelweekend

Vrijdag 20 oktober t/m zondag 22 oktober 2017: DT3 Weekend Vlieland

Intro

Het heeft weer bijna een halfjaar geduurd, maar vrijdagochtend 20 oktober was het weer zover. Ik zette even voor 09:00 weer voet op de veerboot naar Vlieland, dit keer voor een lang weekend vogels kijken, samen met Folkert Jan, Jeroen, Merel en Haije. Later op de dag zullen we Vincent en Iris treffen. Gezamenlijk hebben we een huisje gehuurd voor het weekend dat in het teken staat van het 3e DT (Deception Tours) weekend van 2017. DT zijn 3 door vogelaars georganiseerde weekenden waarbij heel Vlieland wordt afgezocht op schaarse en zeldzame vogelsoorten. Sinds 2010 een traditie voor mij.

Vrijdag 20 oktober 

Met groepen trekkende Brandganzen, Spreeuwen, Zilverplevieren, Steenlopers en een vrouw Blauwe Kiekendief die vanuit zee komt aanvliegen barst het eerste vogelgeweld van dit weekend los. Later vanuit de boot een Zeekoet die drijft voor de kust van Vlieland. Eenmaal op Vlieland halen we eerst de fietsen voor het weekend. Terwijl we fietsen huren vliegt er een Beflijster over. Vervolgens fietsen we naar ons huisje waar we pas 16:00 in terecht kunnen, maar waar we alvast onze bagage droppen. We zijn allemaal toegevoegd aan de DT-appgroep, waar alle waarnemingen direct vanuit het veld gedeeld kunnen worden. Rondom ons huisje vele tientallen Groenlingen en een overtrekkende Grote Gele Kwikstaart.

Terwijl we langzaam richting Oost-Vlieland fietsen komt via de DT-app een melding binnen van een Hop op de Ankerplaats, wellicht dezelfde vogel die hier al een poosje in de omgeving rondhangt. We keren snel om want een Hop is altijd leuk en het blijft een schaarse soort. Op de plek krijgen we te horen dat de Hop de zeereep ingevlogen is, dat wordt dus even zoeken. Inderdaad maar even, want al snel zien we de Hop opvliegen die even verderop in een tuintje landt bij één van de vele vakantiehuisjes.

We proberen de vogel terug te vinden en zien ‘m even later nog kort vliegen. Jeroen en Merel rennen erachteraan, ik vogel rustig verder. Maar dan is er plots paniek: via de app wordt er een Vale Lijster(!!!) gemeld, gevolgd door een bewijsplaatje.

Screenshot_20171022-173142
Melding van Vale Lijster via DT-app, er brak paniek uit onder DT-vogelaars
Screenshot_20171022-173205
Gevolgd door een bewijsplaatje en extra locatie details

We laten alles vallen, stappen snel op de fiets en haasten ons naar het het dorp, waar de vogel ergens moet zitten langs de waddendijk in een tuin. De Vale Lijster is een zeer zeldzame dwaalgast in Europa en is pas 7 keer eerder waargenomen in Nederland. De soort komt uit het verre oostelijke Siberië en overwintert in Azië, nog verder weg. Geen enkele reden om zo’n megazeldzaamheid op Vlie te verwachten, maar hij zat er toch maar. De laatste keer dat een Vale Lijster zich mooi liet bekijken was in 1988 op Texel.

Voor ik het in de gaten heb laat ik de rest van de groep ver achter me en arriveer al snel in het dorp. Als ik in de Dorpsstraat aankom zie ik zo snel nog geen vogelaars rennen of samenscholen, dus fiets snel de straat af en snel de waddendijk op. Hier zie ik meteen in de verte een groep vogelaars staan. Nog één keer keihard fietsen en dan hopelijk genieten van een extreme dwaalgast. Ik smijt mijn fiets tegen een paal aan en voeg me in de groep. Vrijwel direct heb ik de Vale Lijster in beeld, die gezamenlijk met enkele Koperwieken foerageert op het gazon, wat een gaaf beestje, en mooi dichtbij! Het aantal vogelaars stijgt snel, om nog maar te zwijgen van nog onwetende mensen die nieuwsgierig een kijkje komen nemen. Wat een knaller, en leuk dat deze wordt ontdekt terwijl al veel vogelaars op Vlieland zijn.

vale lijster
Vale Lijster, Oost-Vlieland, 8e waarneming voor Nederland (Foto: Pieter Doorn)
vale lijster2
Vale Lijster (Foto: Pieter Doorn)
bty
Toegesnelde vogelaars bij de Vale Lijster

Op een gegeven moment zie ik de rest van mijn gezelschap ook weer, die de lijster ook prachtig hebben gezien. We genieten nog even van de Vale Lijster, die soms even uit beeld is maar zich bovenal schitterend laat bewonderen, tot groot genot van iedereen. Maar we genieten ook weer niet te lang, want we hopen zelf ook iets te ontdekken. Later in de middag arriveren we bij de waterzuivering ten oosten van het dorp, hier laat een Grote Gele Kwikstaart zich fraai bekijken. De waterzuivering is met snel stromend water een ideaal plekje voor deze soort. Terwijl we verspreid langs de waterzuivering vogelen roepen Folkert Jan en Jeroen en komen we bij elkaar. Ze hebben zojuist vanuit de bosjes een opvallend harde, nogal tikkende roep gehoord. Zou natuurlijk gewoon een Roodborst kunnen zijn, maar het zou ook zomaar iets zeldzaams kunnen zijn.

bty
Wachten in de regen bij de waterzuivering op een ‘mystery bird’ die zich niet liet zien

We wachten in de bosjes en horen de ‘mystery bird’ regelmatig roepen, maar zien niks. Af en toe hebben we een Roodborst in beeld, maar dit is duidelijk niet de vogel van het gekke roepje. De roep wordt opgenomen en in de DT-app geplaatst waarna er een handjevol mensen komt luisteren en zoeken. Helaas, de vogel blijft diep in de bosjes verborgen, we hebben in ieder geval goeie opnames, wie weet wordt vervolgd? Om 16:45 doen we boodschappen en keren we terug naar ons huisje waar ook Vincent Douwes inmiddels is gearriveerd. Tijd voor een vogelpauze en een kop koffie en/of thee.

Veel rust is ons niet gegund, want via de DT-app worden twee ‘Gierzwaluwen spec.’ gemeld vanaf de oostpunt t.h.v. de strandopgang. Omdat het aan de late kant is voor Gierzwaluwen, die doorgaans in augustus/september wegtrekken naar Afrika, is de kans best aanwezig dat het om Vale Gierzwaluw(en) zou kunnen gaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat deze zeldzame dwaalgast vanuit zuidelijk Europa wordt gezien op Vlieland. We rapen snel weer onze verrekijkers bij elkaar, trekken onze jassen aan en fietsen in rap tempo richting de oostpunt, spannend!

Als we over camping Stortemelk fietsen bereikt ons de melding dat de vogels hard richting west vliegen, dat is onze kant op! we haasten ons naar een duintop in de hoop de vogels op te pikken. Al snel ziet Jeroen één van de vogels vliegen in de verte boven de duinen. Ik en Folkert Jan hebben de vogel ook snel in beeld. Het lijkt erop dat de vogels ter plaatse rondhangen en heen en weer vliegen tussen Stortemelk en de strandopgang van de oostpunt. Na weer een snel fietstochtje hebben we even verderop samen met de hele ‘DT-crew’ beide vogels lekker dichtbij. Men is er nog niet meteen uit wat betreft de determinatie en er worden volop foto’s geschoten. Al snel blijkt dat één van de vogels overduidelijk een ‘gewone’ Gierzwaluw betreft. De andere vogel ziet er zeer goed uit voor een Vale Gierzwaluw!! Wat een succesvolle en gedenkwaardige eerste DT-dag, en dan te bedenken dat het weekend nog maar net is begonnen!

vale gierzwaluw
Vale Gierzwaluw (Foto: Leo Heemskerk)
bdr
Camping Stortemelk
bty
Vogelaars bij de Gierzwaluw en Vale Gierzwaluw

Ondertussen trekken er veel Vinken, Kepen, Sijzen over, zie ik in de verte een Roodborsttapuit, vliegt er een mannetje Havik over en even verderop vele tientallen Koperwieken die zijn neergestreken na een lange en barre trektocht over zee vanuit Scandinavië.

Even later zien we de beide Gierzwaluwen nogmaals en is wel erg mooi te zien dat het overduidelijk om een Gierzwaluw en een Vale Gierzwaluw gaat, de vogels vliegen tot vlak boven onze hoofden als we wederom op een duintop staan, bijzonder fraai. Zo’n kans krijg je niet vaak, om de beide soorten mooi met elkaar te vergelijken. De Gierzwaluw is overduidelijk relatief zwart, de Vale Gierzwaluw meer bruinig met meer contrast en enkele opvallende details, waaronder een ‘oogmaskertje’, een wat witter keeltje en ‘schubjes’ op de onderzijde. Na deze onvergetelijke waarneming keren we terug naar ons huisje voor een gezellige avond. Ook Iris arriveert in de avond, hopelijk voor Iris blijft de Vale Lijster een nachtje.

bty
Vanaf een hoger gelegen duintop kon je de gierzwaluwen het mooist zien
bty
Schemering

Zaterdag 21 oktober

De volgende dag zijn we vroeg uit de veren voor de 2e DT-dag. Even na 08:00 fiets ik met Iris naar het dorp. Als we net zijn gearriveerd in de Dorpsstraat, komt de melding binnen dat de Vale Lijster net weer is gezien in dezelfde tuin, een flinke meevaller voor Iris die niet eerder dan gisteravond op Vlieland kon zijn. Al snel zijn we ter plaatse, is het even wachten maar zien we de vogel al snel scharrelen op de grond, onder andere etend van appels. Later voegt Merel zich ook bij ons, de rest vogelt elders op het eiland. Het zal in de loop van de dag flink druk worden in Oost-Vlieland met vogelaars vanaf het vasteland.

Een tuin verderop zit een jonge Beflijster, ook fraai. De tuinen lijken overigens propvol met vogels. Heggenmussen, Vinken, Kepen, Groenlingen, Tjiffen, Goudhaantjes en een enkele Zwartkop. Later zie ik met Folkert Jan bij de ijsbaan van Oost-Vlieland een Boomvalk, een behoorlijk late, de meeste Boomvalken trekken in september weg naar het zuiden.

15268540
Beflijster (Foto: Dick Pruiksma)

We gaan weer even naar het huisje vanwege een naderende regenbui. Kop koffie, boterham. Voor we het weten zijn we weer buiten en staan we terwijl de zon schijnt, naar bosjes te staren waar een waarschijnlijke Siberische Braamsluiper zich verschanst, even ten noordwesten van ons huisje tegen de zeereep aan. Met een handvol vogelaars staan we te wachten tot het beestje zich laat zien. Plots het gezang van meerdere Roodmussen die het geluid van de wind overstemt. Via Dutch Bird Alerts, maar ook via de DT-app komt de melding binnen dat er zojuist een Raddes Boszanger is ontdekt in Bomenland, het meest westelijke bosgebied op Vlieland. Leuk, maar geen nieuwe soort voor mij, dus ik blijf bij het bosje wachten op de Braamsluiper.

Iris fietst er met een groepje vogelaars naartoe terwijl Merel met Jeroen naar de bossen van Oost-Vlieland gaan om te zoeken naar Grote Kruisbekken, ik besluit om mee te gaan. Uiteindelijk vang ik een glimp op van de vermeende Siberische Braamsluiper, maar het beestje blijft stiekem skulken in het dichte struikgewas. Een dik halfuur later weten we in het bos een groepje Kruisbekken te traceren, waarvan zeker drie vogels Grote Kruisbekken zijn, dwaalgasten uit het hoge noorden. Waarschijnlijk bevinden zich nog meerdere Grote Kruisbekken in het bos, maar soms zitten ze hoog in de groene dennen waardoor ze lastig te vinden zijn. Jeroen heeft goeie geluidsopnames gemaakt die zijn geanalyseerd met behulp van sonogram.

DSC09098
Grote Kruisbek, mannetje (Foto: Merel Zweemer)
bty
Boswachterij Oost-Vlieland

Om 14:15 besluit ik dan toch maar naar Bomenland te fietsen en de Raddes Boszanger te proberen, deze soort laat zich vaak lastig bekijken. In oktober 2011 zag ik in de Oude Eendenkooi op Vlieland mijn tot op heden enige Raddes Boszanger, deze liet zich uiteindelijk erg mooi bekijken. Onderweg naar Bomenland langs de waddendijk Zilverplevier, Eider, Groenpootruiter en flinke groepen pleisterende Tureluurs, Scholeksters, Bonte Strandlopers en Wulpen op het slikkerige wad. Op een grasveldje eindelijk de eerste Kramsvogel dit weekend.

bty
Zoeken naar een Raddes Boszanger die slechts voor een selecte groep vogelaars was weggelegd

Om 15:15 kom ik aan in Bomenland en tref ik vooral vele sombere blikken. De Raddes Boszanger had zich al een hele poos niet meer laten zien. Al snel tref ik Iris weer. Er wordt geroepen en gefloten en een grote groep vogelaars verplaatst zich het bos in. De vogel is mogelijk weer gezien. Een stiekeme Winterkoning en Tjiftjaf zorgen af en toe voor opschudding. Helaas wordt de Raddes door maar weinig mensen nog gezien, het blijven kleine vogeltjes die goed zijn in hide and seek. Drie uur wachten voor niks, nou ja niks, Staartmezen en een Goudhaan mooi dichtbij zijn ook leuk. En het blijft interessant om een groep vogelaars te observeren in een onoverzichtelijk stukje bos waar ergens die ene zeldzaamheid zich verschanst. Bovendien mogen we niet klagen met een Vale Lijster op zak. Later op de terugweg richting het dorp zien we nog een Slechtvalk vliegen over het wad.

Zondag 22 oktober

De volgende dag gaat ieder weer zijn eigen weg. Folkert Jan is vandaag de vroegste vogel in ons huisje en vertrekt richting de Kroonspolders. Ik besluit langzaam richting de Oude Eendenkooi te gaan, mijn lievelingsplek op Vlieland. Onderweg stop ik regelmatig om de omgeving af te zoeken op leuke soorten. Op de Cranberryvlakte levert dat een Klapekster op, de vogel zit in de top van een dennenboom. Ik fiets over camping Lange Paal, maar dit wordt al flink uitgekamd door groepjes vogelaars. Bij de Nieuwe Eendenkooi weer een Beflijster en een Roodborsttapuit. In de Oude Eendenkooi is het zoals gewoonlijk opvallend stil, maar dat is misschien wel wat dit stukje bos zo uniek maakt. Leuk hier zijn een overvliegende AppelvinkBoomleeuwerik en een roepende Waterral.

bty
Oude Eendenkooi

Ik besluit weer om te keren richting Oost-Vlieland waar al een poosje regelmatig een Bonte Kraai wordt gezien op een voetbalveld. Het is alweer even geleden dat ik deze fraaie, schaarse kraaiachtige zag. Om 11:00 arriveer ik bij het veldje waar ik de vogel kort zie waarna de vogel het bos invliegt. Even later voegen Merel en Iris zich bij me en vinden we al snel de vogel terug. Weer even later gaan we bij camping Stortemelk op zoek naar een Bladkoning. Deze laat zich niet zien, maar wel een paar keer goed horen. Eigenlijk is een DT-weekend niet compleet zonder het vertrouwde “tsie-wiet” geluid van de ‘Blako’.

bty
Noordzee
bty
Op zoek naar zeevogels

Later gaan we aan zee zitten in de hoop op wat leuks. Via verschillende kanalen horen we dat er al vanochtend al veel leuke zeevogels zijn waargenomen vanaf het Noordzeestrand, waaronder Papegaaiduikers en Folkert Jan die een Vaal Stormvogeltje vrij dichtbij langsvliegend had. Het trotseren van enkele kort maar krachtige regenbuien wordt beloond. In de 75 minuten dat we aan zee zitten zien we meerdere Roodkeelduikers, waaronder enkele vogels ter plaatse, een Zeekoet ter plaatse, Alk langsvliegend, twee Jan-ven-genten langsvliegend, Zwarte Zee-eend, Kleine Jager, Drieteenmeeuw en een Visdief/Noordse Stern, leuke niet-alledaagse soorten. Op het strand de eerste Drieteenstrandlopers voor dit weekend, die druk voor de golven uitrennen. Dan weer een melding via de DT-app, het blijkt een Hop, op Stortemelk, dat is achter ons. We pakken onze spullen en gaan op zoek.

We treffen al snel meerdere vogelaars die op zoek zijn gegaan. Via de app melding van Marchel Stienstra dat de vogel net is opvlogen richting de zeereep. Iedereen loopt de duinen in en al snel zien we de Hop vliegen, altijd weer een lust voor het oog. De vogel zit even mooi op een paaltje en vliegt vervolgens weer de camping op. Hier zien we de vogel nog één keer mooi zitten waarna de Hop richting de bosrand vliegt. Wellicht betreft het dezelfde vogel die gister bij ons huisje op de Ankerplaats zat. Deze Hop is een mooie afsluiter van een gedenkwaardig weekend vogels kijken op Vlieland.

Om 17:00 pakken we weer de veerboot naar Harlingen. Enigszins moe maar zeer voldaan kijken we terug op een flinke reeks schaarse en zeldzame vogels. DT, tot volgend jaar.

bty
IJsbaan bij Oost-Vlieland

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: