10 augustus 2017

Zuid-Holland is een provincie die me over het algemeen minder aantrekt vergeleken met bijvoorbeeld Drenthe en Gelderland. Het beeld van Zuid-Holland wordt toch grotendeels bepaald door steden die vrij dicht op elkaar ‘geplakt’ zijn, bollenvelden en grote oppervlaktes die bedekt zijn met kassen. Met al en al is het een dichtbevolkte provincie en vindt je er naar mijn idee minder snel de rust die je wel kunt vinden op de Veluwe, in het Lauwersmeer, Drenthe of op één van de prachtige waddeneilanden. Zuid-Holland is tot op heden bij mij vooral goed geweest voor een aantal succesvolle twitches, zoals de Zwartkopgors die vorig jaar bij Ridderkerk zat.

Echter, dat Zuid-Holland een dichtbevolkte provincie is, neemt niet weg dat er toch mooie natuurparels te vinden zijn. Één van die natuurparels ligt tussen de steden Den Haag, Scheveningen en Wassenaar. Duinreservaat Meijendel is een mooi gebied bestaand uit o.a. duin, bos, duinmeertjes, vochtige graslanden en strand. Een gebied waar ik al geruime tijd een keer naartoe had gewild, alleen al vanwege de bijzondere flora die er huist.

Op donderdag 10 augustus dan eindelijk eens afgereisd naar het westen om dit gebied, waar ik al veel positieve dingen over heb gelezen en gehoord, met een bezoek te vereren. En dat bleek een hele goede keus, het was een lange dag met vele mooie waarnemingen. Het is werkelijk een prachtgebied waar je sowieso als florist een keer moet hebben gekeken. Ook voor vlinders, libellen, amfibieën, reptielen en vogels valt er meer dan genoeg te ontdekken in dit ongeveer 2000 hectare groot gebied. Hieronder een serie foto’s van flora- en fauna die ik tegen ben gekomen in de uren die ik er ben wezen struinen.

dav
Korstmossen, waaronder Schildmos en Melig Takmos
dav
Korstmos
sdr
Heksenboter, soort paddenstoel en familie van de slijmzwammen
dav
Hoornaar, de grootste wespensoort in Nederland, dit jaar opvallend veel aanwezig. In Meijendel kwam ik een nest tegen
dav
Bruine Winterjuffer
dav
Kleine Parelmoervlinder
dav
Parnassia, plaatselijk talrijk aanwezig
dav
Duinviooltje
dav
Kleine Leeuwentand
dav
Boomkikker
dav
Boomkikker
dav
Boomkikker
dav
Oranje Zandoogje
dav
Grote Beer, soort nachtvlinder, hier op klaarlichte dag in ruststand
dav
Rode Aardbeispinazie
sdr
Steenrode Heidelibel, een soort die ondanks zijn naam niet is gebonden aan heide maar overal kan worden aangetroffen, ook in steden
dav
Amerikaanse Vogelkers, ook wel Bospest genoemd, een stikstofminnende plant die plaatselijk domineert waardoor andere soorten het onderspit delven. De bessen zijn zeer geliefd bij vogels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: