Nachtvlinderavond Harskamperdennen

Het heeft eigenlijk langer geduurd dan ik had gehoopt, maar op de avond van dinsdag 25 juli eindelijk weer eens wezen nachtvlinderen. De nachtvlinderavond vond plaats op camping Harskamperdennen op de West-Veluwe nabij Harskamp en Kootwijk, een locatie waar ik in het verleden ben wezen nachtvlinderen met een groep vrienden.

Voorafgaande aan het nachtvlinderen vindt er een lezing plaats. Het nachtvlinderen is in handen van bioloog Kees Boele, een gepassioneerd verteller over natuur, iemand bij wie ik vaker het nachtvlinderen heb mogen aanschouwen, in Mill (Noord-Brabant) in 2013.

Rond 21:30 help ik Kees met het opzetten van de nachtvlinderopstelling, een groot wit laken met daarboven een lamp waar nachtvlinders (en andere insecten) op afkomen. Vervolgens zetten we enkele bankjes neer voor iedereen die wil komen kijken. Gedurende de avond komen toch enkele tientallen nieuwsgierige mensen de fascinerende wereld van nachtvlinders aanschouwen, waaronder veel kinderen. Al snel zijn de eerste nachtvlinders een feit. Strooiselmot, Variabele Granietmot, Glad Beertje, Dromedaris en Streepkokerbeertje zijn de eerste soorten die zich op het witte doek vertonen.

sdr
De eerste vlinders verschijnen op het witte doek
dav
Streepkokerbeertje

Uiteindelijk zien we zo’n 30 soorten. Erg leuk zijn 3 Dennenpijlstaarten, Zomervlinder, Halvemaanvlinder, Gele Snuituil, Dennenspinner, Kroonvogeltje en een Gerimpelde Spanner. Gedurende de avond verteld Kees het een en ander over de nachtvlinders. Iedere soort wordt even gevangen met behulp van een potje om het van dichtbij te bewonderen. Het weer is vanavond rustig na een vrij onstuimige dag met harde wind en veel regen. Ook leuk vanavond is een roepende Nachtzwaluw.

sdr
Dennenpijlstaart (silhouet aan de achterkant van het doek)
sdr
Dennenpijlstaart
sdr
Peper- en zoutvlinder
dav
Dennenspinner

Hoewel ik weleens meer nachtvlinders heb gezien op een avond was het een geslaagde avond met mooie soorten waarvan een handjevol nieuw voor me waren. De komende tijd zal ik weer vaker gaan nachtvlinderen, het blijft toch een wereld apart, die van de nachtvlinders. Een wereld van mysterieuze beestjes waarbij nog veel valt te ontdekken.

dav
Berken-orvlinder
dav
Zomervlinder
dav
Dennenpijlstaart
sdr
Parelmoermot
dav
Beestjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: